Tegeltotaal 2022 - nr. 5

inteview

Directeur Jörg Schwall:
‘Deze stap was onvermijdelijk’

V&B Tiles verruilt Merzig voor Turkije

Directeur Jörg Schwall: ‘Mijn reis is zeker nog niet voorbij’
Directeur Jörg Schwall: ‘Mijn reis is zeker nog niet voorbij’

Een grote herstructurering is ingezet: V&B Tiles GmbH gaat de volledige productie verplaatsen naar de Eczacıbaşı Group in Turkije. Het gaat om de merken Villeroy & Boch en Engers. De traditionele tegelfabriek in Merzig wordt gesloten. Tegelijkertijd verhuist het magazijn naar een nieuw logistiek centrum in Polch bij Koblenz, waardoor het transport van de tegels sneller, duurzamer en goedkoper wordt. Tevens wordt in Merzig een nieuw kantoor en showroom gebouwd.

Renée de Haan

Ondanks dat er de afgelopen jaren continu geïnvesteerd is in productontwikkeling, logistiek, marketing en verkoop in Merzig, kon de locatie door de gewijzigde marktomstandigheden uiteindelijk niet behouden blijven. De heroriëntatie werd geleid door algemeen directeur Dr. Jörg Schwall, die eerder 16 jaar voor de staalfabrikant Tata Steel werkte. In een exclusief interview licht hij de ontwikkelingen toe.

Hoe was de eerste ontmoeting met V&B Tiles GmbH?

Toen ik eind 2019 in gesprek kwam met V&B Tiles GmbH zag ik meteen de grote uitdagingen die aangepakt moesten worden. Zo kon het fabrieksgebouw, dat oorspronkelijk was ontworpen voor de productie van kleipijpen en terracotta, niet meer voldoen aan de eisen van de ultramoderne tegelproductie. In de loop van de voortschrijdende professionalisering van de tegelindustrie werd dit voor ons steeds meer een concurrentie-nadeel. Dat onze kantoren en de showroom uit elkaar lagen op het terrein was ook niet bepaald ideaal. Daarom is het nieuwe gebouw ‘Neue Mitte Merzig’ een fusie tussen beide en dat betekent aanzienlijke verbeteringen op het gebied van communicatie en IT-infrastructuur.
Hoe heeft u kennis over de tegelbranche opgedaan?
De eerste week dat ik begon, werden de quarantaineregels net van kracht, dus we hadden ineens compleet nieuwe problemen. Tijdens deze moeilijke tijd heb ik veel geleerd over de branche, die volledig nieuw voor mij was. Mijn Turkse- en Duitse collega’s waren er vanaf het begin om me te helpen. Dankzij mijn ervaring en mijn connecties met de handel en groothandel van Tata Steel, kon ik snel de connecties en processen in de tegelindustrie begrijpen. Ik was al snel enthousiast en wilde het verschil maken. Ik ging V&B Tiles GmbH reorganiseren!

Villeroy & Boch heeft dat speciale tintje waar internationaal veel vraag naar is

Wat is uw indruk van het Turkse bedrijf?

Bij mijn vorige werkgever was ik ingebed in een industriële reus met complexe constructies, een echte tanker. Eczacıbaşi heeft platte hiërarchieën, beslissingen worden grondig gecontroleerd en snel genomen; dit voelt voor mij als een speedboot.
V&B Tiles GmbH beschikt over een zeer goede servicestructuur. Het heeft als bedrijf dat speciale tintje waar internationaal veel vraag naar is. Het samenwerken vanuit Turkije is een duidelijke win-winsituatie, ook voor de toekomst. Maar mijn reis is zeker nog niet voorbij. We hebben synergiën ontwikkeld en benut en zijn op de goede weg.

Zo gaat de nieuwbouw Neue Mitte Merzig eruit zien
Zo gaat de nieuwbouw Neue Mitte Merzig eruit zien

Was het onvermijdelijk om de productie van V&B Tiles GmbH naar Turkije te verplaatsen?

Ja, ik ben ervan overtuigd dat deze stap de juiste is. De hoofdfabriek van de Eczacıbaşı-groep is als een keramiekstad, met zijn eigen grondstofmijnen. Het beschikt over ultramoderne faciliteiten die dankzij hun ‘schaaleconomie’ veel efficiënter zijn dan het geval was in Merzig.
Voor de ongeveer 200 medewerkers die hier worden getroffen door de verplaatsing van de tegelproductie naar Turkije, hebben we een uitgebreid sociaal plan afgesproken. Ze worden ondersteund met een breed scala aan maatregelen en begeleid op hun weg naar een nieuwe baan. Voor deze vakbekwame werknemers is de arbeidsmarkt in het Saarland momenteel gelukkig gunstig.
Het volledige administratieve gedeelte van V&B Tiles GmbH blijft hier in Merzig. Zo zullen de medewerkers van de marketing- en verkoopafdelingen begin 2023 hun intrek nemen in moderne kantoorverdiepingen in het gebouw ‘Neue Mitte Merzig’. Daar wordt momenteel hard aan gewerkt. Op de begane grond van dit nieuwe pand komt een sfeervolle showroom voor nieuwe producten en het huidige tegelassortiment. Dus eindelijk hebben we straks alles onder één dak.

In Merzig wordt een nieuw kantoor met showroom gebouwd

Kan V&B Tiles GmbH zijn ­onmiskenbare positie in kwaliteit en design nog behouden?

Ja ik weet het zeker. We hebben een geweldig ontwerpteam opgebouwd en onze nieuwe marketing director is een ervaren expert in zeg maar premium-assortimenten. Topdesign is een absolute must voor onze tegels. Als je je niet onderscheidt en speciale blikvangers ontwikkelt, word je snel een van de velen. Daarom ben ik bijzonder enthousiast over series als Victorian van Mary Katrantzou, onze eerste designersamenwerking in meer dan 20 jaar. Mensen vallen ervoor en interieurontwerpers zijn er dol op. En in het kader van het 275-jarig jubileum van Villeroy & Boch volgend jaar zijn we van plan om een speciale tegelserie op de markt te brengen.

Dus u heeft een grote liefde voor design?

Ja, natuurlijk zijn design en architectuur mijn passie, hoewel ik eigenlijk dokter wilde worden. Het was dan ook een bijzondere ervaring voor mij om de architect en kleurenpsycholoog Prof. Dr. Axel Buether te mogen ontmoeten, met wie we de nieuwe Pro Architectura 3.0-serie hebben ontwikkeld. Hij heeft zich beziggehouden met het positieve effect van kleuren op mensen, bijvoorbeeld hoe die een sneller herstel na operaties kunnen bevorderen.
In de privésfeer worden tegels nog steeds heel vaak gekozen in neutrale tinten, maar in de architectuur worden de bedenkers brutaler. Ook zij gebruiken gekleurd keramiek om stemmingen en sferen op te roepen. Natuurlijk moeten projecttegels ook functioneel zijn. Het is de kunst om alles tot in detail en maatvoeringen goed in elkaar te laten grijpen. Hier werken we samen aan: Ons team van ontwerpers van over de hele wereld komt regelmatig bij elkaar. En dan ben ik blij dat ik er ben en het creatieve proces mag meemaken. ■


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2022
pijltje Artikelen uit 2022 - nr. 5
pijltje V&B Tiles verruilt Merzig voor Turkije
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug