Tegeltotaal 2022 - nr. 5

beurs

Serie Extra als de best lopende van Rako
Serie Extra als de best lopende van Rako

 

Het ­keuzemenu is verbeterd

Rako komt vooral met bijstellingen

‘Echt nieuws is er niet, maar wel een bijstellen van bestaande producten’. Dat wordt zonder omhaal gemeld op de stand van Lasselsberger met het merk Rako: Het Tsjechische bedrijf is vooral bezig geweest om achter de schermen productie en transport optimaal te regelen.

Matthijs Pronker

Sales manager Kees Bootsman geeft inzage in de ontwikkelingen die positief hebben uitgepakt. We hadden altijd 14 miljoen m2 op voorraad, maar door de wereldsituatie slonk dat tot 8 miljoen terwijl de aanvragen van overal stegen; dus de levertijden werden langer. Die achterstand is nu al grotendeels ingelopen.

Metro in zwart en wit
Metro in zwart en wit

Vereenvoudiging

Al met al heeft Rako een goed jaar achter de rug. Zeker 95% van alle grondstoffen heeft het in eigen hand en voor 2023 is de benodigde gasreserve voor de fabrieken van Rako vastgezet. De verbetering in de bestaande producten ligt vooral in vereenvoudiging voor de particuliere markt, zo weet Kees te melden. We hadden zoveel afwerkingen die bijna hetzelfde waren en kleuren die in elkaars verlengde lagen, dat er een soort telefoonboek aan series dreigde te ontstaan. Net als bij een restaurant hebben we het menu teruggebracht naar een heldere indeling zoals vis, vlees en vegetarisch. De wandtegels en een aantal vloeren zijn gereduceerd van 10 naar 8 mm om materiaal te besparen. Voor projecten zoals supermarkten hadden we de keuze tussen 13 en 15 mm en dat is nu standaard 14 mm. Met de antislip bestonden diverse gradaties van R9 tot R13. Die R9 is nu vervangen door een standaard R10/ B met de verdere opties van R11 tot en met R13.

Aanvullingen

In feite is de afgelopen jaren dus van alles uitgeprobeerd en wordt nu duidelijk welke producten de juiste zijn. Ook in design levert dat een aantal aanvullingen op. Bij de serie Onyx is een matte versie voor de vloer in 60x60 cm toegevoegd. Betonico wordt vanaf 2023 in 120 x 120 cm in 4 kleuren naast de reeds bestaande formaten geproduceerd. Voor vloer en wand is er een decortegel van een soort dropjes in 60 x 120 cm. Er hoort ook een replica van stucwerk bij in wandtegels 30x60 cm gerectificeerd. De wandtegels in de serie Betonico zijn in de afmeting 30x60 cm zowel in gerectificeerde als in geperste uitvoering leverbaar. De vloeren zijn uitgebreid met een R11/ B om daarmee van binnen naar buiten door te kunnen tegelen.

Nieuw decor in serie Extra
Nieuw decor in serie Extra

Extra

Het meest succesvolle assortiment komt van Extra, omdat deze cement- betoninspiratie uitgevoerd is met ABS een zacht aanvoelend oppervlak. Een extra decoratie toont een spinnenweb met een parelmoerglans voor de wandtegels uit deze serie. Het geheel wordt aangevuld met Extra+ en dat betekent dat wanden en vloeren in dezelfde tinten en formaten nog beter op elkaar aansluiten, zowel geperst als gerectificeerd leverbaar.

Metro

Het ontwerp Metro van Daniel Piršč werd dit voorjaar als wandtegel van 30 x 60 cm geïntroduceerd met gekleurde lijntjes; in de nieuwe presentatie is gekozen voor wit en zwart met de gebogen lijnen in dezelfde tint. Dankzij licht achter de spiegel zie je de lusterglans van de serie beter uitkomen. Er hoort een effen zwarte vloer bij.
De nieuwe catalogus is net uit en voor 2023 kan ook gemeld worden dat het bedrijf dan 140 jaar bestaat, waar zeker jubileumactiviteiten aan vast zullen zitten. ■


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2022
pijltje Artikelen uit 2022 - nr. 5
pijltje Rako komt vooral met bijstellingen
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug