Tegeltotaal 2018 - nr. 6

BEURS

GROTE FORMATEN UIT EIGEN FABRIEK

Rako kan vooruit

Kees Bootsman toont nieuwe wandtegel Index passend bij de vloeren
Kees Bootsman toont nieuwe wandtegel Index passend bij de vloeren

Deze Cersaie betekende een doorbraak voor het Tsjechische merk Rako. Jaren is gewerkt aan een goed programma voor particulieren en projecten, met uitgebalanceerde kleursamenstellingen en schitterende replica’s van klassiek keramische ornamenten. Maar dat was niet genoeg om optimaal de klanten te bedienen in een juiste prijsstelling.

Groot formaat vloeren

Kees Bootsman legde al eerder uit dat de fabriek en de techniek om grote formaten te produceren in aantocht was. Aanvankelijk voor de wanden, maar inmiddels ook voor de vloeren. En vanaf nu kunnen allerlei series volop worden weggezet. Voorheen moesten we de grotere tegels van ons programma elders laten maken en nu doen we het zelf. Dat wil zeggen dat 120 x 60 en 80 x 80 cm ook in 2 cm dik allemaal direct leverbaar zijn. We hebben het over een productie van 3 miljoen m2 per jaar dus meer dan 10.000 m2 per dag.

Rebel en Index

Meest voor de hand liggend is de betonlook met de naam Rebel, waar in acht verschillende prints per kleur nu alles ook zo kan worden uitgebreid. En ook de serie Alba in travertin-look krijgt nu haar voltooiing in een wandvloer pakket dat klinkt als een klok. Geheel nieuw is Index, een design tegel in grasgroen en metallic die esthetisch gebaseerd is op rillen van karton. Er bestaat ook een variant in cotto en het formaat 90 x 30 cm blijkt een gelukkige greep. Passend bij de al bestaande matgrijze vloer.

Snelle leveringstijden

Kees Bootsman benadrukt dat glasgroen weer helemaal in opkomst is en aparte decors daarbij weer een kans krijgen bij een groter publiek. Het blijft wel een niche bij Rako, maar mooi dat die ruimte erin zit.
De serie Extra heeft nieuwe input gekregen door de goede combinatie wand en vloer, alsmede de snelle leveringstijden nu de grote formaten uit eigen huis komen. Het is vooralsnog de topper. Maar ook de houtimitaties uit Saloon krijgen een herkansing met visgraten tot en met lange parketten van 120 x 20 cm. Kees ziet 2019 alleen maar als zeer rooskleurig voor het merk waar hij al jaren voor staat. Dat we nu eindelijk alles zelf kunnen maken betekent dat we veel flexibeler kunnen meedenken met de klant. En we kunnen ons onderscheiden in een vechtmarkt waarbij volle containers worden afgeleverd zonder dat de kwaliteit altijd duidelijk is. Rako is niet over één nacht ijs gegaan. Juist het bewaken van kwaliteit maakte dat deze nieuwe fabriek er niet zomaar van vandaag op morgen stond.


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2018
pijltje Artikelen uit 2018 - nr. 6
pijltje Rako kan vooruit
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug