RUBRIEK

Keramiek herstellen, kan dat?

© Tegeltotaal

Krasjes, blutsjes, wolkig effect, scheurtjes of doffe plekken in keramiek? Een breekhamer ter hand nemen is niet altijd nodig. Interessante ontwikkelingen in de mogelijkheid om schade aan keramiek te kunnen herstellen zijn de laatste jaren in een rap tempo gegaan. Een buts kan worden veroorzaakt door iets zwaars op de tegel te laten vallen, verkeerd boren of het stoten van de tegel. Wanneer er een scheurtje in de tegel is gekomen, is te veel spanning op de tegel veelal de veroorzaker.

Edwin Koene

De oplossing die hiervoor kan worden aangereikt is al geruime tijd op de markt. Een speciale vulstof wordt vloeibaar gemaakt en op de schade aangebracht om deze op te vullen. Een duurzame oplossing voor vrijwel alle soorten tegels. Groot voordeel is dat deze vulstof vrij nauwkeurig op kleur gemaakt kan worden, waardoor de schade na het herstel niet tot nauwelijks meer zichtbaar is.

Of deze behandeling mogelijk is, verschilt per situatie. Hoe breed is de scheur in de tegel? Een haarscheurtje in de tegel biedt bijvoorbeeld te weinig hechting. Wanneer er iets meer ruimte is, is het vullen absoluut een mooie optie. Daarnaast bepaalt het type tegel wat er wel en niet mogelijk is.
Een minder bekende en meer recente mogelijkheid is het herstellen van lichte krasjes, een wolkeffect of doffe plekken op gepolijste keramische tegels of werkbladen. De afgelopen jaren hebben keramische toepassingen een dermate vlucht genomen, dat daarmee ook de vraag groeide naar de mogelijkheden om allerlei vormen van schade te kunnen herstellen. Hier is door producenten van onderhoudsmiddelen op ingespeeld en met succes! Lichte krasjes, doffe plekken en zelfs een wolkeffect in de tegel kan hersteld worden.

Beschadigingen in tegels komen vaak voor als gevolg van de zeer harde zandkorrel waar we in ons land mee te maken hebben. Het schuiven van meubelstukken (soms ook in combinatie met zandkorrels) is eveneens een bekende veroorzaker. En tot slot: een wolkeffect is een eigenschap van een tegel en wordt vaak pas zichtbaar wanneer de tegel geplaatst is. Het strijklicht zorgt er dan voor dat dit effect te veel benadrukt wordt.

Vorig jaar, tijdens ons bezoek aan Faber Tile & Stone Care in Italië, zijn we uitgebreid geïnformeerd over de mogelijkheden om gepolijste tegels te kunnen herstellen. Tijdens de trainingsdagen die daarop volgden, gingen we eigenhandig aan de slag. Zelf gepolijste tegels herstellen en het resultaat voelen en beoordelen. Eerst waren we nog sceptisch, maar daarna raakten we steeds meer overtuigd van de mogelijkheden. We kregen bijzonder fraaie eindresultaten waarbij de aangebrachte schades niet tot nauwelijks meer zichtbaar waren.

Met speciale pasta’s wordt een gepolijste keramische tegel of werkblad machinaal bewerkt. De productkeuze wordt afgestemd op hetgeen verwijderd moet worden. Soms zit de oplossing in een combinatie van producten. Mochten de krassen na verloop van tijd terugkeren, dan is een herhaalbehandeling mogelijk.
Het is niet verstandig om als doe-het-zelver klakkeloos aan de slag gaan met deze speciaal-producten. De basisbehandeling bij eenvoudige schades is wel snel te leren. Als het gaat om een meer complexe schade, is het zeer verstandig dat de werkwijze, verwerking van de producten en combinaties hiervan in de praktijk worden aangeleerd door een ervaren verwerker of een professional op dit gebied.

De afgelopen tijd hebben we meerdere keramische vloeren en -bladen met deze producten hersteld. Of er altijd een 100% resultaat mogelijk is? Het antwoord hierop is ‘nee’. Dit hangt af van de schade en is vooralsnog alleen geschikt voor gepolijste keramische tegels. Er kan vooraf wel goed worden beoordeeld wat haalbaar is en wat niet; dat is een prettige bijkomstigheid en biedt duidelijkheid.

Voor het herstellen van krassen en blutsjes in natuursteen zijn er veel mogelijkheden, maar nu dus ook bij uitstek voor keramische afwerkingen. Een ander praktijkprobleem zijn losliggende of holklinkende tegels. Dit kan op een subtiele wijze en uiterst duurzaam worden hersteld. Hiervoor wordt een 2-componenten injectiehars gebruikt. Deze injectiehars wordt onder de betreffende tegel(s) gespoten en zorgt voor een sterke hechting. Geen hak- en breekwerk, maar met een minimale overlast ervoor zorgen dat het euvel wordt verholpen.
Kortom, tegels zijn duurzaam en met een paar ingrepen blijven ze dat ook op lange termijn. ■


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Rubriek
pijltje RUBRIEK 2022
pijltje Keramiek herstellen, kan dat?
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug