COLUMN

Cementsluier: een grote boosdoener bij vervuild nieuw tegelwerk

© Tegeltotaal

Edwin Koene geldt als de probleemoplosser als het gaat om het herstellen, reinigen en onderhouden van keramiek en natuursteen. In deze rubriek bespreekt hij telkens een facet van vervuiling. Ditmaal de cementsluier die achterblijft na het voegen.

Edwin Koene

Nieuw tegelwerk vraagt altijd, na het verleggen, om een bouwreiniging. Gebeurt dit niet of onvoldoende, dan liggen klachten op de loer. Wanneer de verwerker zijn klus heeft afgerond, wordt de tegel meestal met een vochtige spons afgenomen en ziet het geheel er piekfijn uit. Vlekken en een waas van voegsluier komen vaak pas later in het zicht en dat had voorkomen kunnen worden.

Een particulier gaat vervolgens van alles proberen. Vaak worden er huis-tuin-en-keukenmiddelen en een dweil op losgelaten om de tegels bouwschoon te krijgen. Het gevolg is dat deze producten en werkwijze juist zorgt voor een extra laagje vervuiling. Zepen hechten zich sneller op de tegel door een aanwezige voegsluier. Laag na laag wordt opgebouwd en de tegel ziet er steeds minder fraai uit. Gevolg? Een doffe waas, strepen en vlekken die vooral in strijklicht zichtbaar zijn.

© Tegeltotaal

Dit euvel komt voor bij vrijwel alle tegelsoorten, mat of gepolijst. Ik moet wel zeggen dat tegels met een bepaald uiterlijk, zoals ik laatst nog heb gemerkt bij een ‘houtlook’, de sluier goed kunnen camoufleren. Bij een tegel met minder structuur en minder kleurnuances, was het na het voegen direct zichtbaar geweest. In de regel komen klanten er pas gaandeweg achter en gaan ze, na verschillende vergeefse pogingen, verhaal halen bij de leverancier of uitvoerder. Is een vloer een half jaar of jonger, dan is de veroorzaker bijna altijd een voegsluier. Na veel getob, word ik erbij geroepen en dan klinkt het vaak: ‘Of jij lost het op, of die vloer gaat eruit’.

Dan volgt er een proefzetting. De opgebouwde laag door ongeschikte producten wordt eerst verwijderd met een speciaal reinigingsmiddel. Dit product wordt in een passende verhouding aangebracht en laat ik inweken. Opschrobben en naspoelen. Aansluitend het product om een voegsluier te verwijderen en dan zie je vaak een kort bruisend effect, wat aangeeft dat we met een cementsluier te maken hebben. Even opschrobben en met schoon water naspoelen. De tegels als nieuw, de klant blij en mijn opdrachtgever gaat met een tevreden glimlach de deur weer uit. Ik ook.

Dit kan worden voorkomen als er een eindreiniging in de offerte wordt opgenomen, of als de klant vooraf goed wordt geïnformeerd. Het reinigen blijft nu vaak achterwege en dit zorgt voor verwarring achteraf. Wie is er verantwoordelijk?

Mijn advies is: maak afspraken met de klant. Zelf doen of laten doen. Zorg ervoor dat de tegelzetter voorzien is van de juiste producten, neem een goede partij die de bouwreiniging in orde kan maken, of lever de juiste middelen aan de klant en geef een passend advies mee. Wie een auto koopt voor 20.000 euro krijgt hem glanzend mee naar huis, inclusief een mooie bos bloemen. Eigenlijk zou een nieuwe badkamer, die zomaar in dezelfde prijsklasse kan vallen, ook volledig schoon en vrij van voegsluier moeten worden opgeleverd. ■


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Rubriek
pijltje RUBRIEK 2022
pijltje Cementsluier: een grote boosdoener bij vervuild nieuw tegelwerk
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug