RUBRIEK

Terrastegels vragen
om regelmatig onderhoud

© Tegeltotaal

Edwin Koene geldt als de probleemoplosser als het gaat om het herstellen, reinigen en onderhouden van keramiek en natuursteen. In het najaar van 2022 zal hij beginnen met cursusdagen. In deze rubriek bespreekt hij telkens een facet van vervuiling. Ditmaal het onderhoud van buitentegels.

Edwin Koene

Binnen reinigen we de keramische vloer elke week. Waarom gebeurt dat buiten maar gemiddeld eenmaal per jaar? We hebben er niet dagelijks de blik op gericht, dus pas tegen het voorjaar ontstaat de schoonmaakdrift. Maar terrastegels worden blootgesteld aan weersinvloeden en aanslag van mos en alg is een jaarlijks terugkerend fenomeen.
Een periodieke reiniging voorkomt gladheid en een opbouw van vervuiling die hardnekkig kan worden. Bovendien behoudt een met regelmaat goed gereinigde terrastegel zijn bedoelde originele uiterlijk.

Is er gekozen voor een tegel met een hogere antislipwaarde? Dan zal deze wat meer aandacht nodig hebben met daarop gerichte producten en hulpmiddelen, maar het blijft wel raadzaam om voor een goede antislipwaarde te kiezen.

Meestal wordt in het voorjaar de hogedrukreiniger ter hand genomen en tussentijds in de zomer nogmaals. Met hoge druk reinigen is effectief, maar niet bevorderlijk voor de duurzaamheid van het voegwerk. Bij een poreuze of zachtere steensoort is het reinigen onder hoge druk af te raden. Deze steensoorten worden hierdoor ‘stukgeslagen’, waardoor er als het ware mini-plantenbakjes ontstaan in de steen. Dit zijn gewilde plekjes voor mos en alg om zich optimaal te ontwikkelen.

Wat is dan wel raadzaam? Verstandiger is om de steen ruim in te zetten met een geschikte reiniger. Geef de reiniger 5 tot 10 minuten de tijd om zijn werk te kunnen doen door deze enkele minuten te laten inweken, dit maakt al veel vervuiling los. Daarna schrobben met een Doodlebug op steel en een witte of groene schrobpad. Aansluitend goed naspoelen met schoon water. Gebruik een reiniger die ook vriendelijk is voor de beplanting rondom het terras.
Mocht blijken dat de terrastegels te glad zijn, dan is daar een effectieve en duurzame oplossing voor: een behandeling met een vloeistof die microscopische gaatjes in het oppervlak maakt, waardoor de tegels in ruwheid toenemen. Deze verhoogde antislip-waarde is vooral merkbaar wanneer de tegels nat zijn. Einde herfst en in de winter is een tussentijdse reiniging zinvol om te voorkomen dat groene aanslag gladheid veroorzaakt.

Ook tegelwerk op terrassen heeft vaak te maken met voegsluier. Een voegsluier op cementbasis kan prima van keramische tegels worden verwijderd met de daarvoor bestemde producten. Gebruik een type dat vriendelijk is voor de voeg en de kleur, zeker bij een donkere voeg.

Op terrassen wordt regelmatig gewerkt met andere voegsoorten, zoals epoxy of voegwerk waar een polymeer in is verwerkt. Deze laten zich niet verwijderen met een cementsluier verwijderaar, want die herkent de componenten niet en zal maar deels zijn werk kunnen doen. Met regelmaat wordt de vraag bij ons neergelegd of er een oplossing is om deze soorten voegsluier te verwijderen en die is er zeker! Afhankelijk van de voegsoort, is er een passend product dat dit wel voor elkaar kan krijgen.

Tenslotte: In deze periode keert de vraag terug of het mogelijk is om een ‘verwaarloosd’ terras weer in zijn oorspronkelijk staat te laten terugkeren. Met een goed advies op maat en de juiste behandeling blijkt er vaak heel veel haalbaar en kan er weer van een mooi terras worden genoten. Met als wijze les dat het ook zo moet blijven op termijn. ■


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Rubriek
pijltje RUBRIEK 2022
pijltje Terrastegels vragen om regelmatig onderhoud
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug