Weblog februari 2014

BLOG

Natuurlijk

© Tegeltotaal

Wat is het verschil tussen Chinese goedkope tegels en Europese? Dat vraagt een hovenier tijdens het zakendiner met tientallen Nederlandse collega’s die de oren spitsen.

De tuinarchitecten zitten op uitnodiging in een prachtige plek vlakbij de fabriek Tagina, de eerste die de keramische dikke tegel voor buiten introduceerde, alweer vijf jaar geleden inmiddels.

Keramische kunstwerkjes

Maar hoe leer je een tegelzetter om los in het zand te leggen of moet het juist de tuinspecialist zijn die de flagstones of gewassen grindtegels vervangt door keramische kunstwerkjes. Want dat zijn het, in aanvulling op natuursteen. Allerlei discussies vliegen over tafel in verband met de ondergrond in Nederland. Klei gaat goed in het Zuiden, zand zal wel houden, maar wat doen we met veen? Ik ben blij dat de vraag op de achtergrond is geraakt in verband met de Chinezen. Het blijft ook handel en er komen uit verre streken net zo goed topproducten. Maar de vraag vergt een antwoord.

Ineens weet ik het: De natuur. Dat spreekt deze groep per definitie aan. Als de grondstoffen van dichtbij komen, zal het product eerder op de omgeving aansluiten qua klimaat. Instemmend knikken velen mee: Ja, de tegel blijft een natuurproduct. Hij groeit gelukkig niet, hoewel qua formaat wel. Geanimeerde quotes vliegen over en weer: Al die transporten vanuit verre landen alleen om een paar dubbeltjes te besparen per m2 en wat kost het niet voor het milieu?

Langzaam bakken lijkt me veel beter voor het product. En weer een ander stoot me aan en fluistert: We zijn niet tegen keramiek maar onze tuinen moeten niet één tegelplateau worden.

Slow food

Het idee van slow food, meel van de molen om de hoek, brengt fusion cooking ter sprake: mengen zoals je wilt met kennis van de verschillende bereidingswijzen. Dus vertaald naar de tuinaanleg: een vermolmde schutting tegenover een keramisch houten schuurafwerking. En bemost natuursteen in dat romantische hoekje maar een terras van keramiek, al dan niet gevoegd.

Spelen met de combinaties, dat maakt het voor de tuinarchitecten spannender. Met garanties dat goed gebakken tegels niet kapot te krijgen zijn. En die grondstoffen? De Italiaanse directeur die als pater familias aan het hoofd van de tafel troont, lacht: Die komen uit Sassuolo, dus van hier.

Made in Italy bestaat dus en staat ergens voor. En volgende week gaan we naar Spanje, bedrijven bezoeken, discussies en de beurs Cevisama. Het voelt als een uitstapje. Om iedereen te zien, maar ook omdat de tegelwereld echt van alle wand- en vloerafwerkingen het meest te bieden heeft.
En we gaan naar Toni Cumella, de Spaanse Tichelaar die net als elk jaar de tegels heeft vervaardigd voor het winnende ontwerp van de beurs. In zijn fabriekje volgende week beluisteren aan welke grote projecten er momenteel gewerkt wordt. En dat straks allemaal mogen verslaan in de Tegel Totaal. Nu eindelijk met site en twitter en blog. Dankzij een cordon aan medewerkers, die hun natuurlijke talenten inzetten voor … de tegelwereld. Die dat verdient. We hopen in beide betekenissen! Natuurlijk!!!

Renée de Haan


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Blogs
pijltje Blogs 2014
pijltje Natuurlijk
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug