Tegeltotaal 2022 - nr. 4

PROJECT

Veel goed verzorgde buitengebieden
Veel goed verzorgde buitengebieden

 

De toon wordt gezet door 50.000 tegels in natuursteen

Valley is nu al een icoon van de Zuidas

Riante balkons door de uitstekende geveldelen
Riante balkons door de uitstekende geveldelen

Het is zover: vrijdag 16 september werd Valley officieel geopend. Het met planten overgroeide ontwerp van MVRDV voor ontwikkelaar Edge, is in gebruik genomen. Het 75.000 m2 tellende gebouw verrijkt de skyline van Amsterdam met zijn drie torens van 67, 81 en 100 meter hoog en is al uitgeroepen tot ’s werelds beste wolkenkrabber. Natuursteen tegels bepalen de uitstraling zowel binnen als buiten.

Door Matthijs Pronker, Foto’s Ossip van Duivenbode

In Milaan werd in 2017 de aanzet gegeven om hoogbouw in groen te kleden met de zogeheten Bosco Verticale van architectenbureau Stefano Boeria. MVRDV doet daar nog een schep bovenop met Valley, dat de kantorenwijk van de Zuidas een complex meegeeft dat omarmt en mensen doet onthaasten. De tegels in natuurteen brengen de buitenwereld en de binnenzijde van het gebouw bij elkaar. Ze zijn via een ingenieus systeem aangebracht.

Eén van de vele 3D studies voor het project
Eén van de vele 3D studies voor het project

Lang verwacht

Vier jaar lang kon iedereen zien hoe er dagelijks gebouwd werd aan deze spectaculaire combinatie van kantoren, winkels, horeca, culturele voorzieningen en appartementen. Landschapsarchitect Piet Oudolf tekende voor het groenontwerp en voegde circa 13.500 planten en 271 jonge struiken en bomen aan het gebouw toe. De groene vallei die zich uitstrekt over de vierde en vijfde verdieping is publiekelijk toegankelijk en bereikbaar via natuurstenen buitentrappen

Verdiepingen

De indeling is overal toegesneden op een mix van bewoners en gebruikers: boven de drielaagse ondergrondse parkeerkelder en de fietsenstalling op de begane grond en de mezzanine, bevinden zich op de eerste zeven verdiepingen kantoren. De woonlagen starten op de achtste verdieping.
MVRDV ontwierp een gebouw met meerdere gezichten; de spiegelende glazen buitengevels passen bij de context van een zakendistrict. Naar binnen toe heeft het gebouw een totaal andere, veel warmere uitstraling en overheersen natuursteen en groen.

Natuursteen in veel tinten met fraaie hoeken
Natuursteen in veel tinten met fraaie hoeken

Grotto

Veel in het gebouw is publiek toegankelijk: in de natuurstenen lobby, ‘de grotto’, is een overdekte winkelstraat. Hier zal straks ook Sapiens Lab openen, een broedplaats waar jonge wetenschappers onder meer werken aan oplossingen voor het klimaatprobleem. Via een voetpad dat vanaf straatzijde zigzaggend omhoog loopt naar de vallei, kan iedereen het gebouw bezoeken, om te genieten van het park of om te lunchen op de aanwezige bankjes. Doordat zowel voor vloeren, muren als plafonds dezelfde natuursteen is gebruikt, voelt het alsof de openbaar toegankelijke delen in het gebouw deel uitmaken van dezelfde rotsformatie.

Maatwerk

Het ontwerp en de bouw van Valley is volledig maatwerk en vereiste de voortdurende inzet van honderden ontwerpers, ingenieurs, bouwers, adviseurs, ontwikkelaar Edge en RJB, de huidige eigenaar. Het gebouw is bijzonder vanwege zijn detaillering: experts van MVRDV creëerden tijdens het ontwerpproces een reeks digitale tools om het gebouw te perfectioneren. Zo kon de juiste hoeveelheid licht en uitzicht per appartement worden berekend en paste elk van de 50.000 natuurstenen tegels die de gevels sieren als een perfecte puzzel in elkaar. De 198 appartementen hebben elk een unieke plattegrond, mogelijk gemaakt door de interieurontwerpen van Heyligers Architecten. De uitkragingen van de torens zijn mogelijk dankzij een innovatieve techniek, waaronder elf stalen specials" die met bouten aan het betonnen gebouw zijn bevestigd en het geheel een nieuwe dimensie geven.

Veel galerijen voor kantoren en winkels
Veel galerijen voor kantoren en winkels

Groenbestemming

Landschapsarchitect Piet Oudolf stelde een matrix samen om de juiste planten te selecteren voor elke groenbestemming in het gebouw. Hij hield hierbij rekening met wind, onderhoud en hoogtes. Zo is er op de lagere verdiepingen ruimte voor bomen en zal het groen op de bovenste verdiepingen vooral uit mediterrane kruidenplanten bestaan. Totaal zijn er ruim 271 jonge bomen en struiken en circa 13.500 planten door het team van Oudolf in de natuurstenen plantenbakken geplaatst. De komende jaren zal het groen verder doorgroeien en zal het complex de groene uitstraling krijgen die het ontwerpteam voor ogen had. De biodiversiteit van de tuinen wordt ondersteund via vleermuiskasten, vogelbroedplaatsen en diverse bijen– en insectenhotels. De bomen en planten op de terrassen zullen een positief effect hebben op het gevoel van welzijn van mensen die in Valley wonen en werken en worden onderhouden met behulp van een automatisch irrigatiesysteem en ‘gevelhoveniers’.

Duurzaamheid

Met 3D-software, waarin de architecten eisen met betrekking tot daglicht, uitzicht, koellast en geluidsbelasting invoerden, hebben ze het ontwerp ‘gerationaliseerd’. De onregelmatig gevormde gevels tellen uiteindelijk zo’n tien verschillende hoeken, waarbij de natuurstenen bekleding als een puzzel in elkaar is gepast.
Valley combineert inzichten op het gebied van duurzaamheid, technologie en gezondheid. Het gebouw heeft een energieprestatie-coëfficient van -0,30, een BREEAM-NL Excellent certificering voor de commerciële ruimtes, terwijl het woongedeelte een 8 scoort op de GPR Gebouwenschaal. De nieuwste generatie slimme technologieën is geïntegreerd in de kantoorruimten, waaronder IP-gebaseerde Building Automation Systems en diverse sensoren gekoppeld aan het monitoren van het werkelijke gebruik. De bouw duurde vier jaar, de eerste bewoners en ondernemers trokken er eind 2021 in. Met de openingsceremonie georganiseerd door investeerder RJB in samenwerking met Edge, is Valley nu echt klaar voor gebruik. ■


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2022
pijltje Artikelen uit 2022 - nr. 4
pijltje Valley is nu al een icoon van de Zuidas
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug