Tegeltotaal 2022 - nr. 3

BEURS TECHNIEK

De wereld ­achter de tegels goed ­toegelicht

Vaste merken met nieuwe snufjes

Tijdens de huisbeurs van Julius van der Werf bood de technische hoek tal van nieuwe oplossingen voor de verwerking. Hier werden met regelmaat demonstraties van nieuwe gereedschappen gegeven en extra snufjes voor de tegelzetter kregen een duidelijke toelichting.

Matthijs Pronker

Een brug tussen beide was de stand van ViSoft, waar direct de mogelijkheden van Julius huismerk La Cueva in beeld kwamen. De camera stond gericht op de stand om één op één de nieuwe series in het software programma op te nemen.


Maaike Haan prijst huismerk La Cueva aan
Maaike Haan prijst huismerk La Cueva aan

ViSoft

De Nederlandse ViSoft-expert Aad Hillenaar legde uit hoe deze Vision Online werkt.
Via de configurator kun je indrukken opdoen wat je met een bepaald product allemaal kunt. Met een connectiecode kun je van een bepaalde serie de QR scannen en vervolgens op je eigen vloer thuis projecteren. Voor de jongere generatie is dit net zo gewoon als gamen. De volgende stap zal hologram zijn, dus dat het lijkt of de tegels echt zijn.
De 90 x 90 cm antraciet vloertegels van La Cueva vielen ook zonder ViSoft in de smaak vanwege een lichte groene vleug. Het werd als Dutch Stone helder onder de aandacht gebracht en geldt als een beschermd merk voor alle dealers van Julius van der Werf.


Wilco Bekkers op de stand van Mapei
Wilco Bekkers op de stand van Mapei

Mapei

Voor de toelichting van verwerkingsproducten van Mapei is Wilco Bekkers de aangewezen persoon. Het Italiaanse familiebedrijf is al sinds jaar en dag verbonden met Julius van der Werf. Dit keer lag het accent op het uitgebreide assortiment aan gekleurde voegen en het MapeLevel-systeem. Voor het verwerken van groot formaat keramische tegels (Big Slabs) is MapeLevel een echte toevoeging.
Wilco: Aan het eind van de dag heb je als tegelzetter een vierkante duim van het steeds weer moeten aandrukken van de wiggen. Bij ons zit er een ergonomische ronding aan, waardoor het overbrengen van kracht en daarmee de controle een stuk beter aanvoelt.
Er zijn nog meer extra’s om het keramische assortiment compleet te maken. Een nieuwe egaline die al na drie uur beloopbaar is en tot 4 cm gegoten kan worden om niveauverschillen in de ondervloer op te heffen.
Echter, zo stelt Wilco, 4 cm kun je natuurlijk ook traditioneel smeren met onze Topcem Pronto welke na 24 uur overtegelbaar is.
Voor het tegelen over een bestaande tegelvloer of tegelwand is er Eco Prim Grip Plus, welke na het ontvetten als een kwartshoudende primer met een roller of blokkwast aangebracht wordt voor het bevorderen van de mechanische hechting.
Onder de naam Ultracare is een nieuwe productlijn voor het reinigen van tegels en natuursteen uitgebracht, waar Ultracare Multicleaner als meest universele ontvetter of dagelijkse reiniger op tegelvloeren te gebruiken is.

MapeLevel van Mapei
MapeLevel van Mapei

Dan nog even terug naar de 58 kleuren voegen. Deze zijn er in zandcement en epoxy varianten, met bijpassende siliconekit. De tip van Wilco: Leg aan de particulier voor hoe je het als specialist zelf thuis zou toepassen. Dus vertel dat een doucheputje niet gaat lekken met een epoxy voeg, want die hecht langdurig. Daarbij dient een kitvoeg elk jaar geïnspecteerd te worden …. helaas gebeurt dat lang niet altijd.


Coba met speciale acties
Coba met speciale acties

Coba en Eurocol

Er waren voor alle dealers weer speciale acties bij lijmfabrikant Coba, die als onderdeel van de firma Bruil ook een vloeibare zandcement introduceerde. Hiermee kan moeiteloos een zandcement dekvloer gemaakt worden in kleinere ruimten, zoals badkamers. Het scheelt voor de verwerkers veel handelingen en het hoeft niet meer te worden aangesmeerd.
Coba vestigde voorts de aandacht op het bestaande voegprogramma met nu bijpassende kleuren in de kitten.
Bij collega-concurrent Eurocol ging de aandacht vooral uit naar de mogelijkheden om tegelwerk aan te vullen met pleisterwerk, dat in een handomdraai aangebracht kan worden.


De nieuwe kam van Rubi
De nieuwe kam van Rubi

Rubi

Het Spaanse Rubi heeft een soort bankschroef voor tegels bedacht, namelijk een nivelleersysteem met twee zuignappen die op twee tegels telkens verplaatst kunnen worden. Als de levelingsclip onverhoopt zou breken, dan kan de ruimte van de voeg iets breder gemaakt worden om weer een nieuwe clip aan te brengen.

Rubi presenteert nieuw nivelleersysteem
Rubi presenteert nieuw nivelleersysteem

De tegels kunnen maximaal 4 cm van elkaar gesteld worden. Als de tegels onderling een te groot niveauverschil hebben, kan met de nivelleercorrector de hoogte ook zodanig aangepast worden dat deze vloeiend in elkaar overlopen. Om de lijm beter te verdelen en goed vol en zat te verwerken, is een nieuw type lijmkam bedacht. Hiermee worden grotere ribbels gemaakt, zodat deze beter in elkaar overlopen. Om alles nog gestroomlijnder en sneller te laten verlopen, helpt de elektrische tegeltriller.


De 75P5 van Montolit
De 75P5 van Montolit

Montolit

Sinds de introductie in Nederland van Montolit tijdens de laatste Bouwbeurs, kiest deze Italiaanse producent voor een vaste demonstrateur. Dit keer liet hij de veelzijdigheid zien van de 75P5. Deze richt zich op het probleemloos snijden van groot formaat gres porcellanato, tot 93 cm. Voor grotere formaten zijn er nog drie varianten die uiteindelijk tot 161 cm snijden. Aan de horizontale ondersteuning is veel aandacht besteed middels uitklapbare armen. Een verdraaibare regel geeft steun als er diagonaal versneden moet worden.
Een belangrijke toevoeging voor op de snijplank is de Mosakit, een rubber mat die het glasmozaïek ondersteunt. Dat maakt het feilloos breken van het glas mogelijk.

Mosakit voor glasmozaïek
Mosakit voor glasmozaïek

U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2022
pijltje Artikelen uit 2022 - nr. 3
pijltje Vaste merken met nieuwe snufjes
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug