Tegeltotaal 2022 - nr. 1

PROJECT

CarPort Rotterdam sinds kort markant langs de A20
CarPort Rotterdam sinds kort markant langs de A20

 

Tegelvloeren markeren aparte divisies showroom

Nieuwe blikvanger voor Porsche Rotterdam

Voorbereidend werk met plaatsen van de wanden
Voorbereidend werk met plaatsen van de wanden

Porsche Centrum Rotterdam heeft na een lange aanloop het nieuwe pand langs de snelweg A20 begin dit jaar in gebruik genomen. Met dit zogeheten CarPort Rotterdam is sprake van een eigentijdse metamorfose van het voormalige bakstenen pand van Mercedes-dealer J. van Dijk.

Matthijs Pronker

Het resultaat is een vijf verdiepingen tellend complex met een totale oppervlakte van 17.500 m2, waarvan het grootste deel betegeld werd. TGLS voerde de opdracht uit met keramische afwerkingen van diverse merken en verwerkingsproducten van codex.

Hotspot

Voor importeur Pon van Porsche had de overstap al veel eerder gemaakt mogen worden, want de voormalige vestiging aan de Landaulettestraat omvatte slechts 2000 m2 en het pand van Van Dijk stond al sinds 2013 leeg en verpauperde zichtbaar op deze hotspot.
In het oorspronkelijke plan zou de opening plaatsvinden eind 2019. Dat bleek niet haalbaar om verschillende redenen.

Verwerken met veel daglicht
Verwerken met veel daglicht

Huisstijl

De vestiging is nu niet alleen van buiten een blikvanger, maar ook ingericht volgens de destination-huisstijl van Porsche. Zo is er de ontmoetingsruimte Porscheplatz in het atrium en komt het daglicht binnen via de lamellen van de zilvergrijze Porsche Curve met rode lichtaccenten. De werkplaats van de nieuwbouwlocatie is toegankelijk via een drive-in, waardoor de auto niet buiten hoeft te staan in afwachting van onderhoud. Daarnaast is er een eigen schadeafdeling waar kleine en grotere schades worden verholpen. Tevens is er een ruime parkeergarage en uiteraard een autolift om de verschillende verdiepingen te bereiken.

De drie merken Porsche, Bentley en Lamborghini hebben elk hun eigen signatuur, ook in de tegelkeuze

Navolging

Alle bouwlagen zijn betegeld, op de kantoren en spreekruimten na. De keuze van de afwerkingen lag dus vast, in navolging van de andere showrooms. De realisatie was in handen van TGLS. Patrick de Winter is met zijn bedrijf uit Nieuwegein gewend om ook zelf de tegels aan te leveren. Dat was nu niet het geval. De drie merken binnen CarPort Rotterdam, Porsche, Bentley en Lamborghini, hebben elk hun eigen signatuur, ook in de tegelkeuze. Levering liep ditmaal direct via de aannemer.

Nauwkeurig verlijmen met codex en leveling
Nauwkeurig verlijmen met codex en leveling

Werkplaatsen

De drie luxe automerken blijven binnen CarPort Rotterdam duidelijk gescheiden. Dat geldt niet alleen voor de showrooms verdeeld over twee verdiepingen. Ook de werkplaatsen en magazijnen op de begane grond zijn apart gehouden. Die van Bentley en Lamborghini zijn zelfs afgesloten. Vergrendeld of niet, de werkplaatsen op de begane grond zijn gemarkeerd door een gietvloer voor Bentley en Lamborghini en Porsche kreeg een tegelvloer.

Begane grond

Patrick de Winter van TGLS licht zijn inbreng toe. Die begon met het tegelklaar maken van de begane grond. Daar hebben wij aangeraden om direct op de constructievloer 3500 m2 Isopearl vloer (druksterkte 0,28 N/mm2) aan te brengen. Van deze mineraal gebonden mortel met bolletjes polystyreenschuim hadden we gemiddeld een laagdikte van 45 mm nodig. Over de isolatielaag heen is door de firma TwinTec uit Culemborg, een met staalvezels versterkte betonvloer aangebracht.

Alle bouwlagen zijn betegeld, op de kantoren en spreekruimten na

Dilataties

Die oplossing hebben wij ook aangedragen. benadrukt Patrick. Dat is onze kracht. Het ontzorgen van opdrachtgever en aannemer voor het hele traject boven de constructievloer tot en met de afgewerkte tegels. Dat betekent dat TwinTec wel de bijzonder sterke industriële vloer maakte, maar de nodige dilataties vanuit de constructievloer hebben wij aangebracht. Deze zijn in het gehele pakket van isolatie en topvloer met tegelafwerking doorgezet.

Met de autolift naar de etage gebracht
Met de autolift naar de etage gebracht

Nog meer vezels

Opdrachtgever voor TGLS was aannemersbedrijf To Built Projects uit Nuenen, Paul Roomer was de verantwoordelijke projectleider. Omdat hij zich met zijn ervaring zorgen maakte over de vloeropbouw, is extra advies ingewonnen bij het multidisciplinaire ingenieurs­- bureau ABT uit Arnhem. Civiel adviseur Antony van Middelkoop raadde aan om behalve een krimpnet een extra hoog percentage staalvezels toe te passen samen met een plastificeerder.
Vooral die extra hoeveelheid vezels leek me wat veel, ook voor de verwerking, ventileert Patrick z’n mening. Maar, eerlijk is eerlijk, het is allemaal prima verlopen.

Verdiepingvloeren

Omdat er meer tijd was voor de realisatie dan aanvankelijk gedacht, kon Patrick de Winter adviseren om op de verdiepingen een anhydriet gietvloer te maken.
We geven hier de voorkeur aan omdat zo’n vloer een hogere buigtreksterkte heeft dan de gangbare cementdekvloeren. Alleen hadden we wel te maken met de koudere winterperiode waarin de gietvloer moest worden aangebracht. Daarvoor moeten eigenlijk alle gevels dicht zijn. Dat lukte dus niet helemaal, maar heaters konden de ruimte verwarmen.

Lamborghini met een eigen vloerafwerking
Lamborghini met een eigen vloerafwerking

Gecontroleerd

We moesten wachten met de afwerking tot de vloer voldoende zou zijn uitgehard en daarmee het vochtgehalte tot acceptabel niveau gedaald.
In de tussenliggende tijd konden we zelf de heaters niet in de gaten houden. Kwam je terug dan bleken ze regelmatig uitgezet. Uiteindelijk zijn we er prima uitgekomen. Gecontroleerd verder heaten en voortdurend vocht meten. Zo konden we met een gerust hart en op tijd de tegelvloeren realiseren.

Porsche grijs

De industriële vloervelden van de drie werkplaatsen van Porsche, Bentley en Lamborghini zijn door TGLS voorzien van 15 mm dikke tegels 30 x 30 cm van de Duitse producent Argelith. Voor Porsche vervaardigt dit bedrijf al jaren een eigen Porsche grijs met een antislipwaarde R 11. Deze is toegepast in de werkplaatsen en magazijnen.
De receptie op de begane grond heeft meer allure uiteraard; hier ligt de antraciet grijze New Black Factory van 60 x 120 cm van Argelith en dat keert ook terug bij ontvangst op andere verdiepingen.

De Porsches hebben hun juiste plek gevonden
De Porsches hebben hun juiste plek gevonden

Bentley en Lamborghini

Op de eerste verdieping bevindt zich onder meer de showroom van nieuwe Porsches, samen met de Porscheplatz. Dit is de ontmoetingsplek met een luxe koffiebar. De huisstijl hier wordt onderbouwd met de tegelafwerking FMG Maxfine in 100 x 100 cm met stroefheid R10. Op de tweede verdieping komen we bij de kantoren en de showroom voor de Porsche Approved occasions. Via de luxe koffiebar op dat niveau kan de bezoeker doorlopen naar de showrooms van Bentley en Lamborghini. Ook de laatste twee hebben daar een aparte hoek voor occasions. De vloeren van Lamborghini zijn afgewerkt met Graniti Fiandre Lambro Dark Resin, een gemêleerd donkerbruin in formaat 100 x 150 cm.

Eindresultaat

Tenslotte functioneert de derde verdieping voorlopig als Autohotel voor langer parkeren en expansie voor de occasions.
Met gezonde spanning ging Patrick begin februari terug om het eindresultaat te zien, nu met de fraai gepoetste bolides op de vloeren. Om te concluderen: Het was weer een gave klus om te mogen doen en dit project naar ieders tevredenheid uit te voeren.


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2022
pijltje Artikelen uit 2022 - nr. 1
pijltje Nieuwe blikvanger voor Porsche Rotterdam
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug