Tegeltotaal 2021 - nr. 4

advertentie

Agrob Buchtal

PROJECT

Elk geschilderd tegeltje heeft een betekenis
Elk geschilderd tegeltje heeft een betekenis

 

Kunstenares maakt op eigen wijze tegeltableau

Wall of Veen in duizenden decors

Renate Beatrice Munneke bij de bijna voltooide wand
Renate Beatrice Munneke bij de bijna voltooide wand

Bij spoorverbindingen zijn de ongelijke kruisingen steeds meer in opkomst. Daar leiden tunnels het verkeer onder het spoor door. Telkens vormt het aanleiding voor kunstenaars om de sombere passages op te vrolijken, veelal met tegeltableaus. Nu is de fietstunnel bij Hooglanderveen aan beurt.

Matthijs Pronker

Kunstenares Renate Beatrice Munneke trommelde de lokale bevolking op, om samen hun eigen sfeer te creëren. Zoals vaker ook hier op tegels. Het zijn er 4000 die een speciale behandeling hebben gekregen tegen de weersomstandigheden. Verwerker Frits Tilma van Tilma Totaal Afbouw bv, voltooit de komende weken het geheel.

Onbewaakte overgang

Lang vormde het spoor aan Noord-Oostzijde van Amersfoort de scheidingslijn tussen Hooglanderveen en Vathorst. De enige mogelijkheid om aan de andere kant te komen was een onbewaakte spoorovergang.
Toen deze gesloten werd, konden de mensen niet meer hun ronde door het veen maken, zo schetst Renate de situatie. Ze woont zelf in de buurt, dus weet er alles van. Met de komst van de tunnel kan dat nu weer wel. Hij vormt de verbinding van de snelfietsroute tussen Amersfoort en Nijkerk.

Bevolking

De belangenvereniging vroeg zich al gauw af wat er mogelijk was om de wanden van deze onderdoorgang op te vrolijken. Ze deden een oproep via Facebook. Die kon Renate niet laten liggen. Anderen hadden haar naam ook al laten vallen omdat zij heel wat muurschilderingen heeft gerealiseerd. Al snel kwamen meerdere ideeën bij Renate boven. Het moest een tunnel worden ‘door en voor’ de lokale bevolking. The ‘Wall of Veen’ werd al snel de benaming.

In totaal waren er 4000 tegels nodig, 2000 witte en 2000 gedecoreerde

Workshops

De bewoners moesten er aan deelnemen, door elk een tegeltje 15 x 15 cm te beschilderen dat ‘t liefst betrekking moest hebben op de omgeving en zijn geschiedenis. Als ondersteuning gaf Renate met een projectgroep van vrijwilligers workshops in het plaatselijke scoutinglokaal, een spoedcursus tegelschilderen. Drie keer per dag kwam er een groep van 25 mensen van alle leeftijden bijeen, tot en met een 98-jarige deelnemer. Als afronding mocht iedereen een eigen tegeltje beschilderen. Totaal waren er 4000 tegels nodig, 2000 witte en 2000 gedecoreerde.

Bloemetje

Bij het aanbrengen is een dambord gevormd. Tussen de gekleurde exemplaren kwam telkens een wit tegeltje. Samen met wat vrienden schilderde Renate Delfts blauwe gebogen vormpjes op alle hoeken, die aan horens van een stier doen denken. Ze kwamen ook op de hoeken van de beschilderde tegels te staan. Met elkaar vormen ze op de kruising een soort bloemetje. Wat de tegel zelf betreft viel de uiteindelijke keus op 7 mm dikke wit geglazuurde tegels van Agrob Buchtal uit de serie Plural.

Markant detail was de keuze van afwerking: een epoxyverf

Epoxyverf

Markant detail was de keuze van afwerking: een epoxyverf. Geen glazuur, geen transfertechniek. ‘Denk je dat dit goed hecht op die tegels?’ was een van de eerste vragen die tegelverwerker Frits Tilma stelde. Met zijn lokale netwerk kwam Renate al snel bij hem terecht. Hij betekent voor mij zoveel steun voor de realisatie van dit project., beaamt de kunstenares, die veel creativiteit in haar mars heeft, maar technisch weinig weet van tegelverwerking.

Even wennen

Telkens zocht ze specialisten voor advies en het leveren van de juiste materialen. Zo ook voor de epoxyverf, die ze eerder op glas toepaste. Dus op tegels moest het zeker ook lukken. Dat was voor mij best even wennen, geeft Frits eerlijk toe. Ik ben gewend aan geglazuurde tegels als het om dit soort decoratieve projecten gaat. Die zijn van huis uit prima bestand tegen vervuiling en goed schoon te maken.

Betonnen ondergrond

Omdat de betonnen ondergrond niet gestraald was, besloot Frits die volledig op te schuren en een waterdicht scherm aan te brengen, de 1K DS Premium van Schönox. Alles in nauw overleg met Benny van Nuil, adviseur voor de producent. De gekozen behandeling moet voorkomen dat er vocht achter de tegels in de ondergrond ophoopt, of dat er vocht uit de ondergrond onder de tegels terecht komt. Frits verlijmde daarna met de Q 12.
Met voegen moest hij nog even wachten. Eerst moesten alle tegels erin zitten. Als we contact met hem hebben ontbreken nog wat witte tegeltjes. En natuurlijk moeten alle tegels van de bewoners mee. Is dat voor elkaar, dan komt er over het geheel heen een 2K PU-coating. Deze moet het oppervlak extra beschermen.

Hufterproef

Dan komt het moment van afvoegen met een lichtgrijze CF Design epoxyvoeg. Zodra die is uitgehard komt er een tweede laag PU-coating over het hele oppervlak. Als laatste komt er een laag zwembad sealer van Vista overheen die voor een dikke glas laag zorgt. Dit moet voldoende hufterproof zijn, luidt de overtuiging van Renate. Hoe ver moet je gaan met bescherming tegen vandalisme?, vraagt Frits zich af. Dit soort kunstwerken geeft daar volgens mij geen enkele aanleiding toe.

Andere wand

Voorlopig zijn beiden nog lang niet klaar met dit project. De gemeente Amersfoort verzocht de kunstenares om ook de andere wand van de tunnel te decoreren. Hierop moet een drieluik in schilderwerk komen dat de geschiedenis van het veen in beeld brengt. Het gaat hier om één van de eerste polders in ons land. En natuurlijk hoort daar ook een oud gemaal bij. Er is genoeg geschiedenis om uit te putten, besluit de kunstenares.

Veiliger

Voor dat gedeelte met grotere schilderingen zal ze zich zeker verder oriënteren in de mogelijkheden. De techniek met transfers lijkt haar bij voorbeeld zeer interessant.
Met de huidige wand denk ik echt dat de mensen zich erin herkennen en er blij van worden. Maar vooral hoop ik dat ze zich er ook veiliger voelen, omdat het zorgt voor een vrolijke sfeer en veel meer de aandacht trekt dan een saaie grijze wand.


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2021
pijltje Artikelen uit 2021 - nr. 4
pijltje Wall of Veen in duizenden decors
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug