THEMA OPLEIDINGEN
Ton Borrenbergs begeleidt vanuit actualiteit
‘Aanleg speelt beslist een rol bij tegelzetters’
Het is al jarenlang een dilemma. Er worden meer tegels toegepast met steeds ingewikkeldere systemen en patronen, maar het aantal vakmensen blijft te laag. Met het opschorten van diverse bijscholingen door de huidige situatie, dreigt hier een achterstand te ontstaan.
Renée de Haan
Er zijn diverse opleidingen voor tegelverwerkers, te weten de ROC’s, de Bouwmensen-opleidingen, de opleidingscentra van de fabrikanten én de Nederlandse Innovatieve Tegelacademie Nita. Zij werken hard om meer vakmensen op te leiden en opgeleid te houden. Docent Ton Borrenbergs is daarbij een belangrijke schakel.
Bovatin
Ton Borrenbergs is docent in hart en nieren. Hij beheert in Bovatin de portefeuille onderwijs, is technisch adviseur en tevens voorzitter van Nita. De Nederlandse opleidingen werken nauw samen met de Bovatin. Deze overkoepelende brancheorganisatie voor tegelzetbedrijven voert al jaren campagne om jongeren te wijzen op de voordelen van het kiezen voor het vak van tegelzetter.
Succes
De campagne werkt duidelijk zijn vruchten af, de instroom is namelijk verdubbeld. Bovendien worden er jaarlijks ongeveer 400 leerlingen in het VMBO vertrouwd gemaakt met het vak door de invoering van een ‘keuzedeel’, zeg maar een kennismakingstraining tegels verwerken. Ook dat was een initiatief van Bovatin, samen met de landelijke onderwijsorganisatie die Bouwen, Wonen en Interieur onder zijn hoede heeft.
Wat Nita betreft gingen en gaan onder de huidige omgangsregels de trainingen helaas niet door. Maar er is er al wel eentje gepland voor als het eenmaal weer kan.
Aanleg
Vanuit het opleidingscentrum in Mierlo wijst Ton Borrenbergs er op hoe belangrijk het is om op een eerlijke manier leerlingen die interesse voor het tegelvak hebben, er voor te ‘winnen’. Een goede timmerman is nog geen goede tegelzetter, en andersom zie je ook. Aanleg speelt beslist een grote rol.
Hij werkt al 14 jaar voor de MBO en VMBO opleiding voor tegelspecialisten en stelt: Uiteindelijk moeten er specialisten uitrollen met een goede toekomst.
In ontwikkeling
Het meekijken in de praktijk brengt ook naar voren of iemand wel op de goede plek zit en niet liever in de showroom wil werken bijvoorbeeld. Maar waar de vakman ook terecht komt in de tegelbranche, zijn hele leven moet hij in ontwikkeling blijven. En daarin ligt de vernieuwing bij de verwerkers het hoogst. Niet alleen bij grotere formaten en dunne slabs.
Hongaarse punt
Borrenbergs noemt als voorbeeld de groeiende populariteit voor het verleggen in visgraatpatroon, ook wel Hongaarse punt genoemd. Door de keramische parketten is de vraag hiernaar groot, maar de ervaring vanuit de tegelwereld iets minder.
Vaak is het lastig daar een mooie vlakke vloer van te maken. Op de voeg krijg je dan hoogteverschillen. Laatst sprak ik iemand die zo’n vloer heeft maar ook een hond. De haren van die huisvriend blijven achter de rilletjes steken. Goed vooraf inschatten met welke tegel wel een vlakke visgraat valt te leggen, luidt dan mijn advies.
NK Skills
Dat er nog steeds zeer gemotiveerde mensen de opleiding instappen, wordt komend voorjaar weer bewezen. In het opleidingscentrum in Mierlo worden dan op 21 maart de NK Skills 2021 gehouden. Voor de tegelstellers zijn de opdrachten al getekend. Het heeft al vier Nederlandse kampioenen op rij opgeleverd. En vorig jaar is Ton Borrenbergs zelfs samen met winnaar Daan naar de Worldskills Kazan Rusland geweest, waar Daan als een vorst werd ontvangen en zich goed geweerd heeft tussen de internationale sterren. Binnenkort starten de voorbereidingen voor het volgende NK. We hebben de ambitie om het komende jaar beslist ook hoog op het Europese en zelfs wereldpodium te belanden!
■
U bevindt zich hier:
HOME
Een greep uit onze artikelen
Artikelen uit 2020
Artikelen uit 2020 - nr. 6
‘Aanleg speelt beslist een rol bij tegelzetters’