Tegeltotaal 2019 - nr. 6

HET BEDRIJF

Snuisterijen bij Saint Malo 
Snuisterijen bij Saint Malo
 

Directeur Hendrik van de Beek kent geen klagen

Huisshow en grote revisie bij Eurovitegroep

Een prominente opstelling van marmer en hardsteen
Een prominente opstelling van marmer en hardsteen

De huisshow van 18 t/m 20 november was voor de Eurovitegroup een extra stimulans om de showroom in Ede grootschalig onder handen te nemen. Directeur Hendrik van de Beek zag er persoonlijk op toe dat alle nieuwe vloervelden met tegels tiptop in orde werden gemaakt.

Renée de Haan

Niet alleen de toonzaal kreeg een heel andere uitstraling, ook achter de schermen wordt een nieuw tijdperk ingeluid. In zijn kantoor met stoere aankleding ontvouwt hij geanimeerd de veranderingen. Zowel de omslagen uit het verleden als de wensen voor de toekomst.

Tweedeling

We hebben 20 jaar geleden Gebo overgenomen omdat het samen met Eurovite twee gelijkwaardige importeurs-groothandelaren waren. Dat is nu de Eurovite­group geworden met de tegelmerken Casalgrande Padana, Imola en Kronos als basis. Er is sindsdien ook veel veranderd, zeker op het gebied van distributie. De logistieke mogelijkheden zijn vertienvoudigd en dat kan beter via één kanaal lopen. Je kunt vandaag een tegel uit Japan bestellen en morgen gaat die op het vliegtuig.

Kentering

Hendrik van de Beek heeft zoveel ervaring dat hij elke kentering frank en vrij tegemoet treedt. Zo ook klanten die shoppen en de concurrentie van internet.
Je zult als distributeur naar een nieuwe balans moeten zoeken. Het is een proces waar je met z’n allen uit gaat komen. Een nieuwe stip aan de horizon dient zich altijd wel aan. Ik weet alleen maar dat we mooie producten voor de Bühne dienen te krijgen zodat de klanten graag bij ons binnenstappen. En iedereen hoort zijn centjes te verdienen, als hij daarvoor inzet en vakmanschap levert als surplus bij elke aanschaf. Lastiger is dat de vakhandel steeds vaker direct van de fabriek koopt en dan valt er met onze merken als agent weinig terug te halen op alle investeringen.

Foby

Eurovite is zowel agent als distributeur en fabrikant van het eigen merk Foby voor de verwerking. Dat ontstond in de jaren ’60 en groeide uit tot een steeds groter assortiment lijmen, egaliseermiddelen, levelingssystemen, bouwplaten en ook een onderhoudspakket. Al een tijd wordt in huize Eurovite gebrainstormd over een betere presentatie naar buiten toe.
Nu verkopen de producten zich vooral aan de eigen klanten. Maar dat kan veel breder. We hebben de zaak behoorlijk opgefrist als een rebrand voor 2020 met een compact assortiment en betere marketing met voor alle producten een passende verpakking, waar mogelijk met PE.

Achterban

Bij alle stappen heeft hij een sterke achterban met Marcel Molenaar als gedegen tegelkenner. Daar is Jeroen van Zwam aan toegevoegd als creatief directeur. Daarmee worden forse stappen genomen. De nieuwe aankledingen van de showroom zijn spannender dan voorheen, met hoekjes waar plaats is voor een eigen bijouterie onder de noemer Saint Malo. Een paraplu aan snuisterijen noemt Van de Beek het. Handvorm, mozaïek en alle bijzondere decors van de diverse merken bijeen.

Een consument werd voorheen geweerd uit de toonzaal voor architecten. Bespottelijk!
Semi geschilderd ­vensterglas van Imola
Semi geschilderd ­vensterglas van Imola

Kopersbegeleiding

Jeroen leidt de klanten graag langs de nieuwe opstellingen. En het blijkt, vertelt Van de Beek, dat hij het beste verkoopt van ons allemaal. Hij denkt van huis uit niet aan marges en budgetten of kortingen, maar gewoon aan wat die mensen mooi gaan vinden. Het past in een tijd dat kopersbegeleiding een groeimarkt is. Een consument werd voorheen geweerd uit de toonzaal voor architecten. Bespottelijk! Wij staan klaar voor de kopers van onze projectklanten en retailers, desnoods ‘s avonds of in het weekend.

Herkomst

In zijn directe spreekstijl gaan kritiek, kennis van zaken en humor vloeiend in elkaar over. Het voorbeeld van zijn vader vormde de eerste stap naar het succes van nu. Mijn vader verkocht Europese vitaminepreparaten voor de veeteelt, vandaar de naam Eurovite. Hij werd gek van dat gezeur van de boeren. Of het nu goed of slecht ging, ze hadden altijd wat te klagen. Dus is hij overgestapt naar de aannemerij met lijmen en tegels. Het gezeik bleef hetzelfde, maar deze wereld was veel leuker. En nog steeds heeft de tegelwereld een grote toekomst.

Marketing

In wat anderen als een bedreiging ervaren, ziet Hendrik een uitdaging. Het succes van vt wonen bij voorbeeld. Dat is pure marketing. Nederland is zo dicht bevolkt dat iets veel sneller mode wordt dan in andere landen. Daar profiteert vt wonen van. Als mensen Mosa willen, gaan ze ook niet snel voor iets anders. Dus dan moet jij iets heel anders verkopen, dát goed presenteren en je rol daarin spelen. Ik noem als voorbeeld dat ik even supersnel in Bennekom een paar tuinkussens kocht. De eigenaar die net even de kassa overnam, vroeg: ‘Is dat voor buiten?’ Ik had haast maar hij wilde me persé het alternatief laten zien. Dat was duurder maar ik kocht het direct. Veel beter.

Sanitair

Zo moet ook het personeel in de showroom van Eurovitegroup alert blijven op wat het beste voor de klanten is. Mede daarom is het sanitair smaakvol gecombineerd met de tegels. Vooral voor de particulier die plaatjes heeft gezien en zijn keuze deels al emotioneel heeft gemaakt. In de toonzaal staan in een ronding diverse badkameropstellingen met sanitair van niveau. De tegels verkopen dan zichzelf, zo leert de ervaring. Ook keramisch natuursteen is hier smaakvol in opgenomen en aan een nog betere verlichting wordt gewerkt.

Casalgrande Padana

De architect daarentegen vraagt om een totaal andere benadering. Die weet wat hij wil en kan hooguit verrast en gevoed worden met nieuwe mogelijkheden. Het merk Casalgrande Padana uit Italië trekt daarin het voortouw met spraakmakende producten en een lange samenwerking met Eurovitegroup. Vanuit Nederland worden geregeld architecten en klanten meegenomen naar Sassuolo. Daar staat sinds kort een schitterende nieuwe showroom: het Creative Center. Hier komen de slabs van 160 x 320 cm ijzersterk naar voren in toepassingen als wandafwerkingen en werkbladen.
Met Cooperativa Ceramica d'Imola onderhoudt de Eurovitegroup ook een jarenlange goede verstandhouding. Kronos is vooral een commercieel label waar we zaken mee doen.

Laatste hand in de showroom
Laatste hand in de showroom

Verwerking

Alle bijzondere producten moeten adequaat verwerkt worden en op dit punt komt Van de Beek opnieuw met een zeer positief geluid: Het beroep van tegelzetter is zwaar ondergewaardeerd geweest in ons land, met veel te krappe budgetten. Maar daar kun je tegenwoordig dus echt mooi werk afleveren en goed verdienen. Tegen ouders die nu met de handen in het haar zitten over de toekomst van hun zoon, zeg ik: ‘Geef hem een opleiding tegels verwerken en als hij dat vak goed bijhoudt en kan aanpakken, rijdt hij over tien jaar in een ­Mercedes.

Passanten opleiden

In eigen huis vangt Van de Beek veel passanten op die vaak uit een andere beroepsgroep komen. Als hij iets in ze ziet, krijgen ze een kans. In de verkoop, buitendienst, showroom, administratie, er lijkt bij Eurovite altijd wel plaats voor talent. Je leidt ook een beetje op voor de concurrent, want er zijn al velen elders gaan werken of voor zichzelf begonnen. Daar kun je pissig van worden of je ziet het als een compliment. Ik kies voor het laatste, want wij staan heel sterk omdat we ons aan een aantal regels houden.

Goede koers

Hij somt de krachtige pijlers even op: het aanbod met grote diversiteit in maatvoering, een goede begeleiding, juiste sfeer, scherpe prijzen en voldoende voorraad. We zijn op de goede weg maar we willen niet opeens met de neus in de lucht lopen. We hebben een paar moeilijke jaren achter de rug waarbij de operatie en de transitie naar nieuwe tijden niet synchroon liepen. Dat realiseren we ons goed. Maar we denken nu de goede koers weer te pakken te hebben.

Waarheid

Dat hij daarbij als adequaat leider een belangrijke rol speelt, mogen we zelf invullen. Een dwingend advies naar de verwerkers toe getuigt daarvan. Bij alle jongens hamer ik op de aanschaf van heel goed gereedschap zodat er zelden meer iets breekt tijdens het verwerken. Ze moeten zich verdiepen in dunne tegels en grote formaten en wij vanuit de zaak verkopen dat verplicht mét leveling. Het kost iets meer, maar het ligt er strak in en spaart tijd. Succes en plezier in je werk komt altijd neer op een oude waarheid: Voed elkaar op en verkoop je vakmanschap!


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2019
pijltje Artikelen uit 2019 - nr. 6
pijltje Huisshow en grote revisie bij Eurovitegroep
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug