Tegeltotaal 2019 - nr. 5

BEURSNIEUWS

Optimale gereedschappen en systemen op de beurs

Verwerker wordt steeds meer ontzorgd

Rond het demonstratieplein (en in de dichtbij gelegen Hal 31) stonden uitnodigende stands met producten voor de verwerking van tegels en slabs. Kijken, zelf proberen, nieuwtjes meepakken, het komt allemaal ten goede aan het eindresultaat van keramische afwerkingen. Bij de machines en hulpgereedschappen ligt de nadruk al vele jaren op de steeds grotere formaten. Daartussen stonden diverse producenten van strippen en firma’s met onderhoudsproducten weer klaar om hun nieuwste vindingen uit te dragen. Uit alles bleek één conclusie te trekken: tegelverwerkers worden steeds meer ontzorgd. Met als directe kanttekeningen dat vaklieden vooral dienen te investeren in goed materieel en bij grote formaten absoluut een leveling-systeem moeten toepassen.

Matthijs Pronker

ALFERPRO

Veel nieuwe praktische hebbedingetjes biedt de Duitse strippenspecialist Alferpro. Een strip met licht biedt uitkomst in situaties waarbij ’s nachts van slaapkamer naar badkamer gelopen moet worden. Het is uiteraard ook gewoon mooi om te zien. En bovendien kan alles nu digitaal bediend worden vanuit bed of bad, zelfs met stembesturing. Tegen ‘Alexer’ wordt via de pc of tablet gewoon geroepen: Alle lichten uit en dat lukt.


Voor de liefhebber van designstrips brengt het bedrijf een serie met doucheprofielen in roestvrij staal in plaats van in aluminium. En er zijn nieuwe stelpoten in combinatie met drainagematten. De poten zijn traploos in te stellen tussen 18 en 56 mm met een stevige vergrendeling. Afschot verzekerd en oneffenheden overbruggend.


BLANKE

De Duitse systemen- en gotenleverancier Blanke gaat komend jaar voor hoogwaardig rvs bij de meeste producten. Eerder had het bedrijf samen met Dornbracht een nieuw systeem van profielen en kranen uitgebracht in rood koper, goud en platina. De kwaliteitsverhoging zet ook door in bestaande verwarmingssystemen. De basis bestaat uit een viltlaag, waarop de dunne verwarmingsbuizen, omwikkeld met klittenband zijn vast te zetten. Dit wordt bedekt door een zelfnivellerende egalisatiemortel. Behalve voor verwarmen zorgt het voor enige verkoeling in de zomer. De Permatop Sf heeft een opbouw van slechts 14 mm en het totale pakket met tegels komt uit op 30 mm. Het leent zich voor vloer en wand waarbij bewezen is dat bij grote oppervlakken minder temperatuur nodig is om het gewenste effect te verkrijgen.


Blanke heeft de resultaten door de jaren heen goed bijgehouden. Niet alleen de verschillende opbouwhoogtes, maar ook het onderscheid in afwerkingen. Dit alles valt af te lezen in twee draaischijven (foto 2). Eenvoudig mee te nemen om adviseur of opdrachtgever te overtuigen welke keuze het gunstigste uitkomt. Dus ook het verschil tussen keramische- en andere (vloer)afwerkingen.


DURAL

Belangrijke nieuwtjes vielen er bij Dural te zien. In de eerste plaats de vorderingen met ledverlichting in strips. Dural kwam hiermee circa vijf jaar geleden als een van de eersten in Duitsland. Die voorsprong resulteert in uitgekiende vondsten. Nieuwe kleurenstrips vragen om ander licht zodat er met warme en koude leds optimaal effect bereikt wordt. Het valt te regelen met afstandsbediening in kleur en sterkte. Het systeem kan gekoppeld worden op basis van 120 leds per 5 meter en alles valt op maat te leveren. Onder traptreden blijft het een magische vondst, ook om misstappen te voorkomen. Het hele systeem kan draadloos met een adapter worden geïnstalleerd. Met een afstandsbediening of via de telefoon valt het te besturen en met een bewegingsmelder kan het licht vanzelf gedimd aangaan. Ideaal voor hotels waar in de nacht de gasten vaak de weg kwijt zijn in het donker.


Dan de badkamer, waar volgens Dural de Durabase moet worden toegepast. Hiermee kan een glazen douchewand aan een zijde van de wand gestabiliseerd worden. De andere zijde wordt betegeld en aan de onderkant zorgt een profiel voor het afschot zodat er geen tegels meer versneden hoeven te worden.
Vlak voor de beurs kreeg Dural een BIM-erkenning voor het nieuwe uitschuifbare profiel dat in aardbevingsgevoelige gebieden kan worden ingezet bij hoogbouw. Het is al enkele jaren geleden toegepast bij een project in Saoedi Arabië. Bij Dural is men er van overtuigd dat het even goed dienst kan doen bij renovaties in Groningen. Het profiel is een vervolg op een programma voor het los verleggen op stelpoten voor 2 cm dikke tegels waarbij voor Frankrijk een flexibel systeem werd ontworpen. De poten zijn uitgevoerd met beweegbare kop (foto 2).


EMAC

Het Spaanse strippenbedrijf Emac heeft een nieuwe directeur die met enthousiasme goede verkoopcontacten met Nederland en België zoekt. De strippen vallen vooral op door de verscheidenheid in kleuren en materialen en de opties voor hoeken. De serie Maxi bestaat uit een combinatie van PVC en natuurlijke vezels en leent zich ook voor indoor-outdoor met steentinten en voor trappen).


Uiteraard levert Emac veel strips met licht in led en kleur onder de noemer Eclipse en speelt het in op het gebruik van inloopmatten die als Navamat Slimm of Fossa in rubber en stof leverbaar zijn, oprolbaar. Ze kunnen ook over een tegelvloer worden toegepast, zo demonstreert directeur Inaki Garcia.


FABER

De producent van onderhoudsmiddelen Faber brengt een nieuwe look uit voor alle producten samen met een nieuwe catalogus. In Italië en Engeland werd al jaren gewerkt met kleuren als keuze voor bepaalde middelen en dat heeft nu geresulteerd in helder overzicht in alle schappen in Europa. Er zit ook een nieuw middel tussen om krassen te herstellen en dat wordt met het gehele assortiment in Nederland getoond tijdens de beurs Interclean die mei 2020 plaatsvindt in de Amsterdamse RAI.


KAUFMANN

De tegelsnijders van het Duitse Kaufmann onderscheiden zich in degelijkheid. Ook Topline blijkt een van de meest robuuste machines die verkrijgbaar zijn in diverse lengtes en uitvoeringen. Nieuw hierbij is het breekblokje dat automatisch naar beneden valt zodat dit niet meer met de hand hoeft te gebeuren. Een simpel tikje met de greep en het voetje klapt omhoog tegen een magneet die het tijdens het snijden omhoog houdt.


SCHLÜTER

Ook Schlüter speelt met haar systemen in op de grote formaten. Zo is er een nieuw dun profiel voor dunne platen bedacht, de Finec, welke onzichtbaar wordt opgenomen in het geheel. Details in de doucheruimte zijn verder geperfectioneerd zoals we van het Duitse bedrijf mogen verwachten. Met Arcline is het wandprofiel voor accessoires verfijnder dan de eerste aanzet hiertoe een jaar geleden. Een mooie rail die aangeklikt kan worden in het profiel, met diverse tinten en accessoires op basis van een glasplaat.


De verlichtingstrips van Liprotec worden sinds kort met een stekkertje meegeleverd zodat de zetter dat losse eindje in elektra niet meer zelf hoeft te regelen. En verder was er een aansprekende presentatie van kerdiboard met een verwarmde stoel.


MONTOLIT

Met een Nederlandse agent wordt het interessanter om naar het aanbod van Montolit te kijken. De vibratie om een plaat of tegel in de lijm te trillen is in de versie Pro nog groter uitgebracht en kan draadloos drie uur werken. De Italiaanse gereedschappenproducent komt voorts met een heel handig apparaatje voor het stellen van wandtegels vanaf de vloer ...


... en met een snijmachine voor het maken van schuine hoeken van 45 graden, de zogeheten Jolly’s. De romp is van ergonomisch aluminium en de kunststof onderdelen zijn gemakkelijk te vervangen.


RAIMONDI

Raimondi maakt al enkele jaren de allergrootste snijmachines (links). Met de introductie van de Easy Move CM400 komt een snijsysteem op de markt dat geschikt is voor verschillende dikten en oppervlakken (rechts). Hiermee kan tot vier meter lengte op maat gewerkt worden, hetgeen ideaal is voor werkbladen. Er kunnen speciale jolly’s mee gemaakt worden en een regel voor de geleiding is niet meer nodig. Met een toevoeging aan de XXL-tegeldragers is het mogelijk via één knop alle zuignappen tegelijk vast te zetten en weer te ontkoppelen.
Het gaat om een hydraulisch element dat via dunne slangen aan de zuignappen is verbonden. Zonder deze toevoeging is het nodig elke zuignap afzonderlijk met de hand vast te ‘pompen’ of weer los te drukken. Voor het geval twee draagregels onderling moeten worden gekoppeld is er nu een aanvulling als dit niet haaks kan gebeuren. Een scharnierde koppeling maakt het mogelijk om bij bepaalde openingen in de plaat ook onder een hoek de koppeling tot stand te brengen.


De laatste nieuwe diamantslijpschijf werd eveneens getoond voor het maken van speciale randen bij precisieklussen. Bij alle snijmachines is aansluiting voor stofafzuiging mogelijk.
Om de hoeken van de grotere platen te beschermen zijn kunststof afdekhoekjes vervaardigd.


RUBI

Rubi, de Spaanse tegenhanger van Raimondi, was dit keer aanwezig met een verrijdbare bok om grote formaten te kunnen tillen, te draaien en terug op de tafel te leggen zodat ze daar van een lijmrug kunnen worden voorzien. De machine is uitgevoerd in aluminium met zes kunststof tegeldragers. Tijdens de demonstraties deinsde de menigte af en toe achteruit; platen van zo’n hoog gewicht zo vlot te kunnen wenden is ongekend.


SIGMA

Stofvrij werken staat hoog in het vaandel bij Sigma. Daarom zijn hier bijna alle snijmachines uitgevoerd met een ingenieuze afzuiging. De nieuwe Sigma XL snijdt de fijne randjes haarscherp met de hand. Breedten van 2.05 tot 2.45 kan hij feilloos aan.


Siri

Het lijkt een peulenschil als de expert het doet: lange platen snijden en daarna losknippen met een tang. De bezoekers die het mochten uitproberen kwamen erachter dat hierbij alleen oefening het juiste resultaat geeft. De machine vormt daarbij wel een goede ondersteuning, want snelheid helpt in de snijkracht. De hoge snijplank voor extra dikke tegels, de Siripro, laat zich niet afremmen door een profiel. Met het 22 mm wieltje hoeft minder druk uitgeoefend te worden en wordt snijden van dik keramisch hout bijna kinderspel.


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2019
pijltje Artikelen uit 2019 - nr. 5
pijltje Verwerker wordt steeds meer ontzorgd
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug