Tegeltotaal 2019 - nr. 5

INTERVIEW

Eerste fase Leidsenhage met Fresh! voltooid

Internationaal tegelwerk met een Hollands tintje

Fresh in Leidsehage met betonlook van Refin en Bricks van Rondine
Fresh in Leidsehage met betonlook van Refin en Bricks van Rondine

Architectenbureau Heyligers design + projects beschikt over een ruime ervaring in het transformeren van bestaande gebouwen. Op basis van hun ontwerp voor de winkels van Marqt, werd hen gevraagd een pitch in te dienen voor de routing, het interieurontwerp en de afwerking van versmarkt Fresh! in Westfield Mall of the Netherlands in Leidschendam. Het casco en de buitenzijde werd ontworpen door MVSA Architects.

Matthijs Pronker

Marleen Valstar van Architectenbureau Heyligers design + projects
Marleen Valstar van Architectenbureau Heyligers design + projects

Vanuit Heyligers d+p kregen Willem Heyligers, Marleen Valstar en Heleen Stoer het uitdagende verzoek om in samenwerking met MVSA Architects een Fresh!-concept te ontwerpen voor een verouderd deel van het bestaande winkelcentrum Leidsenhage in Leidschendam. Fresh staat voor een retailgebied waar niet alleen dagelijkse boodschappen gehaald kunnen worden, maar waar ook bijzondere delicatessen verkrijgbaar zijn. Dit gecombineerd met kiosken waar onder meer Iberische ham, olijven en specerijen te koop zijn. Ook zijn er kiosken met koffie en taart en een kleine lunch. Vanuit hun pand in Amsterdam licht architect Marleen Valstar de uiteenlopende keuzes voor het tegelwerk toe.

Voorbeeld

We zijn in 2014 begonnen met de basisideeën waarbij de eigenaar Unibail-Rodamco-Westfield, kortweg URW, een veeleisende partij bleek. De opdrachtgever had onder meer als voorbeeld het Mercat de Sant Antoni in Barcelona voor ogen dat na negen jaar restauratie vorig jaar weer werd opengesteld met vijf verdiepingen en 250 kramen op een oppervlakte van ruim 53.000 m2. Fresh! daar was volgens hen te steriel, dus zo moest het niet in Leidsenhage!
De stevige eisen vormden voor Marleen en Heleen een extra stimulans om het juiste ontwerp te creëren en dat duurde langer dan verwacht. Maar wie het resultaat op tegelgebied ziet, begrijpt al snel waarom. De keramische afwerkingen bepalen een groot deel van de presentatie en zijn leidend bij de stappen van het winkelend publiek.

Achtje

De bestaande situatie werd eerst tot een casco teruggebracht. Het oorspronkelijke idee van URW was om de kiosken - waar mensen kunnen proeven - in twee rijen in het midden te plaatsen en alle winkels daarom heen. Al snel bleek echter dat met deze plattegrond een groot deel van het publiek vooral door het middenpad tussen de kiosken door zou lopen en daarbij veel omliggende winkels niet zou tegenkomen. We hebben daarom de kiosken geclusterd op twee pleinen waar de bezoekers omheen geleid worden in plaats van er tussen door te lopen. Het achtje dat daardoor ontstond is gemarkeerd door afwijkende vloertegels. De ruimte tussen de kiosken is daardoor rustig en ingevuld met zitplaatsen, in het hart van de beide pleinen.
Opvallend zijn de hoeveelheid hoeken die op die wijze ontstonden, want het architectenbureau weet uit ervaring dat hoekkramen meer publiek trekken dan eentje in het midden.

Het eten, drinken en de producten staan hier pontificaal centraal en daar wilden we de vloer- en wandafwerking op afstemmen

Eyecatcher in messing

De routing bleek extra ingewikkeld omdat Fresh! in totaal vier entrees heeft met een parkeerdek op de eerste verdieping en een roltrap naar beneden richting Fresh!. Dat moet allemaal wel direct duidelijk zijn bij aankomst.
Om voor bezoekers duidelijk te maken dat er op de eerste verdieping ook winkels zijn, hebben we een eyecatcher gemaakt die de blik van de bezoeker omhoog leidt. De keuken in het midden van het zitgedeelte is voorzien van een metershoge afzuigkap in messing. Dit kookeiland kan met een opengeschoven blad gebruikt worden als keuken en anders doet het dienst als bartafel.

Bijzondere randlijnen met Bricks
Bijzondere randlijnen met Bricks

Rustige materialen

Het eten, drinken en de producten staan pontificaal centraal in Fresh! en daar werd de afwerking en de tegels op afgestemd, zo legt Marleen uit. Rustige materialen zonder opvallende kleuren, zoals hout, betonachtige materialen en wit keramiek, vormden ons uitgangspunt. Daardoor vallen de producten van de winkeliers extra op en voorkom je dat het een schreeuwerig geheel wordt. Om de kleuren van de producten goed te laten uitkomen, is onder meer voor een steenstrip-wandtegel gekozen welke wit geglazuurd is door de Koninklijke Tichelaar. De zogeheten bulkhead en signage, oftewel bewegwijzering, van de winkels zijn ook met deze tegel afgewerkt en voorzien van aansprekende opschriften en verlichting.

Vide

Bij de huidige transformatie waren alle kolommen al aanwezig, maar die belemmerden niet de vrije ontwerpstijl, zo benadrukt Marleen. Heyligers d + p heeft de indeling van de ruimte, de beleving ervan en de routing opgezet. Zo is er bijvoorbeeld een grote vide in opgenomen met veel daglicht. Na een loopbrug komt de bezoeker direct bij een Aziatische supermarkt waar ook voor een rustige wandafwerking is gekozen.

Er moest een verwijzing komen naar een typisch Nederlandse aspect

Metselwerk

De opdrachtgever wilde ook graag een typisch Nederlands aspect in het ontwerp terugzien. Het heet tenslotte 'Westfield Mall of The Netherlands'. Heyligers d+p heeft zich daarvoor laten inspireren door metselwerkverbanden van historische gevels langs bijvoorbeeld de grachten. De verbanden zijn verwerkt in bulkheads en wanden, maar ook op de vloer komen de verschillende patronen terug.
Daarvoor kwam het architectenbureau uit bij het Italiaanse Rondine dat met de serie Bristol Bricks precies kon leveren wat gezocht werd.

Kopmaten

Niet alle baksteenachtige tegels zijn geschikt om deze patronen te kunnen leggen, aldus Marleen. Voor een blokverband is de lengtemaat gelijk aan vier kopmaten. De Bristol Bricks van Rondine hadden de juiste verhouding en daar viel heel goed mee te werken. Het paste ook nog eens perfect bij de bijdrage van de Tichelaar met geglazuurde steenstrips. Levendig maar wel rustig. Verder hebben we voor alle kiosken een materialenpalet opgesteld met varianten. De huurders konden hun eigen mix van materialen kiezen voor de counters en de werkbladen, in combinatie met hun eigen logo in Led-letters. En daar is zeer enthousiast op gereageerd.

Zonder structuur

Over de vloerafwerking hadden de winkeliers geen inspraak. Het moest een betonlook worden die doorliep over het geheel, gemarkeerd door de keramische baksteenpatronen ter plaatse van de kiosken en winkels. Bureau Heyligers kwam terecht bij Refin Design Industry Oxyde Light dat een uitstekende betonlook leverde met of zonder structuur. Het werd de laatste, op aandringen van de opdrachtgever. De weg om deze tegelmerken te vinden, liep via Intercodam in Amsterdam.

De producten moeten vooral de aandacht krijgen, daarom zijn de kleuren en materialen ­rustig gehouden; hout, ­betonachtige materialen en wit keramiek ­vormden ons uitgangspunt

Intercodam

We zijn gewoon gaan googlen en zagen dat Intercodam precies kon leveren wat we voor ogen hadden. Dus daar zijn we optimaal voorgelicht, ook over antislip, de verwerking met vloerverwarming en de dilataties, zo besluit Marleen.
Voor dit deel is de taak van bureau Heyligers volbracht, naar volle tevredenheid van alle betrokkenen. Aan de rest van de Mall wordt gewerkt met uiteraard nog veel vierkante meters tegelwerk te gaan. Inmiddels is men al weer een fase verder met onder andere Jumbo Foodmarkt, Media Markt en Etos. ■


U bevindt zich hier:
> HOME
> Een greep uit onze artikelen
> Artikelen uit 2019
> Artikelen uit 2019 - nr. 5
> Internationaal tegelwerk met een Hollands tintje
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug