Tegeltotaal 2019 - nr. 3

BEURS

Van Nellefabriek is beste thuis voor Design District

‘Veelzijdigheid spettert overal van af’

Feestelijke aankondiging bij de Van Nellefabriek
Feestelijke aankondiging bij de Van Nellefabriek

De 17de editie van de beurs Design District die van 5 tot 7 juni in de Van Nellefabriek werd gehouden, was wederom een boeiend platform voor de keramische industrie. Meer dan ooit zien we een breder perspectief naar de toekomst in grenzeloze en tijdloze presentaties.

David Pronker

Waar gaan we naar toe? De meeste innovaties in de designwereld zijn sterk verbonden met tal van nieuwe productiesystemen: van 3D printen tot duurzame gietprocessen met natuurlijke grondstoffen. Veel producenten toonden daarmee een nog breder scala van mogelijkheden aan materialen, vormen en kleuren. De klant hoeft alleen nog maar de wensen kenbaar te maken en het lijkt allemaal te kunnen.

Gigacer

Alles is mogelijk volgens ontwerpbureau NAU en dat is te zien. Het opent in de tegelwereld een dynamisch concept waarin zelfs de meest creatieve ideeën mogelijk kunnen zijn. Dit kan met verschillende materialen, kleuren en allerlei soorten vloeren.
Deze nieuwe aanpak van Gigacer bestaat uit diverse collecties. Het meest opvallend is het nieuwe merk Trinitas Tegulae, dat hiermee is ontstaan en via Julius van der Werf geleverd gaat worden. Het valt onder een aparte afdeling van Gigacer waarvoor het ontwerpduo Koos Frederiks en Niels van der Nat zijn ingeschakeld.

Avantime

Avantime heet de nieuwe visie en interpretatie in de keramische wereld. Het is een systeem waarbij alle series van Gigacer werken met cromatic vision: een perfecte verdeling van tinten en kleurschakeringen. Deze bijna 5 mm dunne porcellanato leent zich ook voor buitentoepassingen. Het idee is simpel: Drie tegels vormen samen één hexagon. Daarmee kunnen ontelbaar veel combinaties gemaakt worden. Zo ontstaat altijd een nieuw patroon en dus een andere vloer. Dit opent voor de tegelmarkt een andersoortige aanpak waarmee honderden voorbeelden getoond kunnen worden. Je kunt er letterlijk alle kanten mee op. In unitinten, ton sur ton of gewaagde kleurencombinaties.
Onder de noemer Concrete Pure komt een 100 procent spierwitte tegel uit die vol in de massa ‘gekleurd’ is, zónder glazuurlaag. Hij is leverbaar in meerdere formaten tot 120x250 cm groot in 6 mm. De basis van deze techniek ligt in speciale kleigrondstoffen. Met de serie Pentagon wordt dit nieuwe idee voltooid in een 12 mm door-en-door body waarmee ook tafelbladen in vijfhoekige vorm vervaardigd kunnen worden.

De stand van Cerriva vertrouwd voor velen
De stand van Cerriva vertrouwd voor velen

Cerriva

Exposant van het eerste uur van deze beurs is Cerriva. Net als tijdens de Material District valt ook hier de aandacht op de grote platen van Level, bij voorkeur in marmerlook. Cerriva is tevens agent van het Italiaanse Pecchioli en daarvan was van alles te bekijken, Het gaat hier om met de handgemaakte tegels op een cotto ondergrond in rustieke stijl. De vele variaties in kleur en afwerking laten het hart van menig interieurarchitect sneller kloppen. Onder de noemer TilesThatConnect

Ceramica Sant’Agostino

De Italiaanse tegelfabriek Sant’Agostino, eveneens een merk van Cerriva, was vertegenwoordigd met een aparte stand. Ook Lorenzo Fontana, salesmanager bij Sant’Agostino, was speciaal voor deze gelegenheid naar Rotterdam gekomen. Op deze stand zijn enkel nieuwe collecties gepresenteerd, zoals Primewood. Deze grote decortegel geeft de essentie en het gevoel van hout weer, wat zorgt voor een originele en warme aankleding van elke ruimte. De metal-look krijgt hier zijn beslag in de serie Oxidart en met New Deco wordt voorzien in de comeback van de terrazzo-look. Een bijzonder mooie presentatie van de noviteiten met een levendige uitleg.

Stand Spadon met cottolook en beton van Fioranese
Stand Spadon met cottolook en beton van Fioranese

Intercodam

Menigeen hield de pas in bij de prachtige stand van Intercodam. Deze Amsterdamse importeur, leverancier en specialist maakte goede sier met de grote doorschijnende platen in porcellanato. Ze behoren tot de serie Onyx Living van Ariostea, een merk waar Intercodam sinds kort importeur van is. De platen zijn slechts 6 mm dik en dankzij technieken in het productieproces kan het licht er doorheen schijnen. Het effect is verbluffend en met een beetje creativiteit kan de binnenhuisarchitect er té gekke dingen mee doen. Wat er op de beurs getoond werd was slechts een onderdeel van alle soorten in het grote assortiment van Ariostea: zoals een stoere cementlook voor een industriële stijl, prachtige houtlooktegels en andere keramische natuursteenvarianten van deze Onyx Living.

Spadon

Design District blijft ook voor Spadon een ideaal platform om het laatste nieuws onder de aandacht te brengen. Dat is er dit keer zeker: de brede collectie is verder uitgebreid met het merk Fioranese. Daarvan vielen allerlei bijzondere voorbeelden te zien.
De serie Fio trekt op het eerste gezicht de aandacht door de leuke en verschillende patronen die door de grote panelen van getoond worden. Deze doen aan behang denken uit de jaren 50.
De meeste aandacht gaat naar de serie Dot, een collectie ontworpen door Andrea Maffei. De betonlook met de uitstraling van constructie gaten, spreekt de architecten erg aan, zo wordt in de stand benadrukt. Dot is verkrijgbaar in meerdere formaten en kleuren. In de zijlijn werd nog gewezen op een sterk uitgewerkte Ceppo di Grè in de collectie Frammenta en de Trastevere Vibrato, een gedurfde travertin reproductie.

Vriendelijke ontvangst bij Forbo en Liquid Design
Vriendelijke ontvangst bij Forbo en Liquid Design

Grillo

Zowel voor keukenbladen als interieurbouw is Grillo al drie generaties lang de specialist in natuursteen en aanverwante materialen. De aandacht ging dit jaar uit naar de Bronze F, een bijzondere donkerkleurige marmer met bronskleurige aders. Het trok bij een grote aantal bezoekers de aandacht en volgens de leverancier blijkt dit de hype van het moment waarvoor mensen zelfs bereid zijn om er lange tijd op te wachten.

Eurocol

Ook Forbo heeft met onder meer Eurocol een vaste plek op de beurs veroverd. Op de beurs was een soort loper gemaakt van LiquidDesign naar een presentatie van DecoDesign, een nieuwe ontwikkeling voor Eurocol op het gebied van decoratieve vloerafwerkingen.
LiquidDesign is wat wordt genoemd een gietvloer waar een laagdikte van 2 tot 3 mm wordt gerealiseerd, terwijl DecoDesign een vloercoating is met een decoratieve afwerking. DecoDesign bestaat uit een basislaag die wordt voorzien van decoratieve gekleurde vlokken waarover weer een finish komt om het geheel af te werken. Het is een snel drogend systeem dat in één dag op een geëgaliseerde vloer kan worden aangebracht. Via het nieuwe gamma Deco Design wil Eurocol zoveel mogelijke combinaties aanbieden in zowel kleur- als basisgrondstoffen. Er is een verdeling gemaakt tussen primaire kleuren, koele- en warme tinten.

Prijswinnende dunne kraan van Grohe
Prijswinnende dunne kraan van Grohe

Vola

Op de beurs kunnen veel combinaties gemaakt worden met de tegelwereld en heel andere divisies. We beperken ons hier even tot een veel voorkomende aanvulling: de kraan. Met overigens zeer bijzondere douchegoten van Easy Drain, waarvan model Diamond in uitgerekte wiebervorm het meest opviel. Vanuit de kranenhoek gaven Vola en Grohe acte de présence.
De eerste presenteert al jaren tijdloos design dat voor meerdere mensen de favoriete keuze blijft door alle jaren heen. De aandacht ging dit keer overwegend uit naar de metaalkleuren met nadruk op de geborstelde goudkleurige kraan dat de jaren ’60 terughaalt en ook de nieuwe generatie zeer aanspreekt.

Grohe

En de winnaar is…, Grohe. Ja, de derde prijs voor beste design van de beurs ging terecht naar de nieuwe Icon 3D, een in zink geprinte kraan van Grohe. Waarom? Omdat met dit nieuwe productiesysteem een kraan is vervaardigd van 1,5 mm. Met geen enkele andere techniek is dit mogelijk. Wel verloopt de productie veel langzamer en daarmee is de oplage die jaarlijks gemaakt kan worden erg beperkt. De Icon 3D is zeker een uniek product dat nergens anders te vinden valt en waar tijdens de beurs al veel vraag naar bleek te zijn.
Ook presenteert het merk dit jaar een complete nieuwe sanitairserie in drie verschillende kleuren: de warme sunset, cool sunrise en de hard graphite. Elke kleur roept een totaal ander gevoel op bij de gebruiker.

Model Diamond van Easydrain
Model Diamond van Easydrain

Tenslotte

Veelzijdigheid spettert op Design District overal van af. De beurs was weer uitermate goed bezocht en er heerst een blije stemming, zowel door het gebodene in veel sectoren als door de organisatie. Even naar buiten lopen, goede catering, veel spontane uitwisselingen, een bezoek aan de Van Nellefabriek wordt daarmee meer een feestje dan een beursbezoek. ■


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2019
pijltje Artikelen uit 2019 - nr. 3
pijltje ‘Veelzijdigheid spettert overal van af’
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug