Tegeltotaal 2019 - nr. 2

BEURS

Soepele egalisatie vloeien bij Ardex
Soepele egalisatie vloeien bij Ardex
© Tegeltotaal

Samen alle afwerkingsfasen door

Kwaliteit begint met een vlakke ondergrond

Nieuws vanuit de BouwBeurs

ARDEX

Gedreven stonden ‘demonstranten’ op de stand van Ardex uit te leggen wat ontkoppeling betekent voor een goed resultaat. Dit om de werking van ondervloeren los te koppelen van de afwerking. Gutjahr, enkele jaren geleden overgenomen door Ardex, heeft er Indor Tec Flexbone voor en dat moet nu goed kenbaar gemaakt worden.

Ardex promoot Premium Flex-voegmortel G10
Ardex promoot Premium Flex-voegmortel G10

Eric Pattenier liet zien hoe er in zo’n ontkoppelingsmat probleemloos een kabel van 6 mm kan worden opgenomen ten behoeve van elektrische vloerverwarming. Er zijn verschillende lengtes kabel waarbij zelfs 27 m2 uit één stuk kan worden gelegd. Daarna kan direct getegeld worden, keramisch of met natuursteen, zo prees Pattenier het systeem aan. Met afdichting op de naden is het systeem ook direct waterdicht.
Met elan demonstreert een Duitse collega hoe eenvoudig een egalisatie op basis van latexemulsie zich laat gieten. Gewoon uitgieten en niets aan doen. Het heeft een superhechting, zelfs zonder primer op oude tegels, pvc, aluminium, noem maar op.
Behalve ontkoppelen vestigde Ardex de focus op de nieuwe Premium Flex-voegmortel G10. Deze beschikt over een verhoogde kleurstabiliteit. Ook de verwerking is verder verbeterd, doordat deze mortel langer valt in te sponzen. De producent ondersteunt de vakman evenzeer bij het uitvlakken van ongelijke ondergronden. Op de beurs ging het om de Ardex 828 Comfort, een ultralichte pleister welke gemakkelijk valt aan te maken. Binnen de verwerkingstijd van 60 minuten blijft de samenstelling consistent. Handig voor klein werk is de Cartouche pleister RF. Deze voorgemengde mortel in patronen kan zo in een kitpistool. Hij is ook geschikt voor buiten en direct overschilderbaar.


Reinier Spaan van Coba met grote emmers
Reinier Spaan van Coba met grote emmers

COBA

Coba streeft nog steeds naar veelzijdige producten. De toevoeging van de CTA 130 tegellijm past daar prima in. Door zijn samenstelling met speciale vulstoffen, ligt het verbruik 20% lager dan bij traditionele poederlijmen. Tevens is stofhinder tijdens het aanmaken behoorlijk gereduceerd. Het is geschikt voor vloer en wandtegels, voor zowel binnen als buiten en voor situaties met vloerverwarming. De mortel heeft een open tijd van 30 minuten. Directeur Reinier Spaan prees het aan: Het scheelt bij alles! Dus zuinig in gebruik, makkelijk te vervoeren en breed inzetbaar. De allround verwerker kan hier goed mee uit de voeten. Speciaal voor grootformaat wandtegels hebben we nu de pastalijm DTA 220, zoals je ziet in een lekker forse emmer.


René de Jong van Eurocol legt haarfijn uit
René de Jong van Eurocol legt haarfijn uit

EUROCOL

Bij Eurocol geeft gastheer René de Jong een lezing over de verschillende producten zodat de verwerkers snel hun keuze kunnen bepalen.

Eurocol heeft bovendien alle weekmakers uit haar producten verwijderd en daarmee zijn de lijmen niet alleen milieuvriendelijk, maar ook mensvriendelijker. De Jong: De tegelzetter interesseert het mogelijk niet, maar hij is wel ontzorgd en kan punten verdienen met deze producten. Zo komt hij eerder bij grotere projecten uit die volgens het duurzaamheidskeurmerk BREEAM zijn voorgeschreven.


Nieuw terrazzo van Mapei en Duratiq machines
Nieuw terrazzo van Mapei en Duratiq machines

 

© Tegeltotaal

MAPEI

Even zitten bij Mapei dat kon niet anders dan op de Social Sofa die straks met Mapei logo naar de nieuwbouw in Apeldoorn verhuist. De producent werkt samen met de mozaïekverwerkers van de Social Sofa. Wilco Bekkers geeft inzage in de noviteiten. Te beginnen met de nieuwe Xtra-lijn in egalines met meer vloei dan voorheen. Met Ultraplan Eco Xtra wordt een dunne laag (1-10mm) aangebracht waar na een snelle uitharding een veel vlakker oppervlak ontstaat voor welke afwerking dan ook. Tevens werd op de stand veel aandacht gegeven aan de brede range en kleuren pallet epoxyvoegen.
Ons verbaast het dat veel mensen nu pas de voordelen daarvan ervaren. Algemeen dringen nieuwe ontwikkelingen later door zoals ook duurzaamheid. Eindelijk groeit het begrip dat dit zichzelf terugbetaalt. Er komt ook meer besef dat ontkoppelen heel veel problemen opheft. Met een beetje slimme aanpak kun je tegels met het 'Mapetiles Removable System' zelfs gemakkelijker verwijderen en hergebruiken.

Concurrerend

Mapei Nederland zit in een groeifase met een nieuw kantoor en magazijn in Apeldoorn en uitbreiding van personeel. Wilco voegt toe: De hele bouw zit in de lift maar juich niet te snel. Er worden 66.000 nieuwbouwwoningen gerealiseerd. De kopers zijn starters zonder verder budget of mensen die nu echt alles top willen. Die verkopen hun woning en daarmee ontstaat ook een brede markt van renovatie maar in dat alles is de hoeveelheid vierkante meters tegels nauwelijks toegenomen.
Dat houdt onder meer verband met concurrerende materialen zoals gietvloeren en pvc of andere nieuwe vloeren zoals het Ultratop Terrazzo dat op basis van Mapei Ultratop en diverse type en gekleurde aggregaat wordt gerealiseerd. Op de stand van Overmat hebben we de vloer uitgevlakt met onze mortel waar stukjes marmer en glas aan zijn toegevoegd. Met Duratiq multifunctionele machines is het oppervlak geschuurd. Een terrazzo-oppervlak is het prachtige resultaat. Met een impregneerlaag ontstaat een topafsluiting waardoor de afwerking nagenoeg onderhoudsvrij is. De toplaag bestaat uit Mapecrete stain protection en een waslaag. Er zijn heel bijzondere creatieve en kleurrijke effecten te bereiken die een naadloos terrazzo 2.0 opleveren.


Astrid Kucher voor de selectiewand producten
Astrid Kucher voor de selectiewand producten

 

PCI

De nieuwe huisstijl van PCI was zeer nadrukkelijk aanwezig. Overal stonden zitjes om de vakmensen rustig voor te lichten over de nieuwe producten. Marketing manager Astrid Kucher bracht vooral de cementvoeg Nanofug Premium onder de aandacht en Durapox Premium, de epoxyvoegmortel die zich even eenvoudig laat verwerken als een cementhoudende. Met nu Durapox Finish als nabehandeling van de voeg bij het uitwassen. Daarmee blijft er geen epoxysluier achter. Er kunnen ook later geen agressieve (vloei)stoffen in de voeg dringen. Zeer aanbevolen voor toiletten dus.
Wij hebben nieuwe kleuren die de trends volgen, zoals leisteengrijs en ook glitter die je in zakjes bij de emmer kunt voegen.
De zzp-er hoeft zich niet te verdiepen in alle gespecialiseerde producten van PCI. Voor hen wordt een selectie getoond die afdoende is voor het gangbare werk. De basis voor verwerken blijft de Flexmörtel S2 waarmee getegeld kan worden. Vooral bij vloerverwarming, omdat dan geen opstookprotocol nodig is. De verwarming kan zeven dagen na het lijmen en voegen al volledig worden aangezet.


Veel uitleg waterdicht door heren van Schönox
Veel uitleg waterdicht door heren van Schönox

 

SCHÖNOX

Bij Schönox legde Ruud Stam alles uit over hun speciale egalisatiemiddel op gipsbasis. Het wordt ook wel een hybride genoemd, vanwege de combinatie van gips met cement. Beide bindmiddelen zorgen wel eens voor problemen, als ze in vochtige situaties samen ettringiet vormen. Dit tast de samenhang aan.
Stam: Dat is nu het revolutionaire aan onze mortel. Doordat 100% van het aanmaakwater wordt gebonden en de mortel snel uithardt, is ettringietvorming uitgesloten. Daarmee is het geschikt voor vrijwel elke ondergrond, zoals cementdekvloeren, maar ook anhydriet gietvloeren.
Hij informeerde op de Bouwbeurs de mensen over de HS50– versie voor lagen tot 50 mm dikte, met een droogtijd van 48 uur. Verder is er ook de met vezels versterkte HS 10F variant, geschikt voor het uitvlakken van renovatievloeren, ook van hout.

Buigsterkte

Dit soort dekvloeren heeft een opmerkelijk hoge buigtreksterkte van 10N/mm2 en een druksterkte van 35 N/mm2. Kiezen mensen bij nieuwbouw voor vloerverwarming, dan is het volgens ons mogelijk de buizen direct in de constructievloer op te nemen. In de afbouwfase hoef je er dan alleen nog met onze egalisatie overheen. Een laag van 10 à 20 mm is vaak voldoende. De constructievloer moet wel bezemschoon zijn, maar niet meer dan dat. Je brengt het vrijdag aan en maandag kunnen de tegels er overheen, zo vertelt Stam optimistisch.

Waterdicht

Gedurende de hele beurs wees hij op het belang van waterdichte natte ruimten. De particuliere sector pikt dit goed op, maar woningbouwverenigingen vinden het vaak te duur, zo merkt de specialist van Schönox. Terwijl iedereen twee lagen adviseert, vragen zij nog steeds of één niet voldoende is. En juist bij huurwoningen weet je niks van de gebruiker, dus ook niet hoe uitbundig ze douchen. Pak je juist voor die gevallen het waterdicht maken niet serieus aan, dan is risico op vochtschade niet uit te sluiten.
Schönox probeert dit aandachtspunt voor instromende vakmensen in het lespakket te krijgen. Net zo willen zij de professionele tegelverwerker bereiken, maar vooral ook de ZZP-ers informeren. Stam: Die moeten hun opdrachtgever overtuigen. Velen van hen gaan mee met de foute bezuiniging, met alle risico van dien. Uiteindelijk moet het gewoon in het Bouwbesluit komen. Voorlopig komt er wel druk van kwaliteitsborgers die namens verzekeraars optreden. Zij kunnen wel dringend adviseren, maar dat is nog niet dwingend. Dat wordt het pas als in 2021 de officiële Kwaliteitsborg komt. Die eist dit soort aspecten. Tenslotte geldt voor iedereen die tegelwerk verzorgt: Wat je niet aanbiedt verkoop je ook niet.


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2019
pijltje Artikelen uit 2019 - nr. 2
pijltje Kwaliteit begint met een vlakke ondergrond
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug