VRAAG en ANTWOORD

Tegelwijsheden

In deze rubriek kunt u terecht voor hulp bij het werken met tegels. Wij zullen de vragen voorleggen aan ons netwerk van specialisten.


 

Ik ga er van uit dat de groene platen met veer en groef welke u bedoelt het type plaat is wat vaak konstruktief gebruikt wordt in dakkonstrukties en in de hout skeletbouw om op het houten regelwerk de wanden konstruktief te maken. Een dergelijke konstruktie blijft altijd ‘werken’. Hout krimpt en zet uit onderinvloed van vocht en temperatuur. Ook vers hout krimpt na in een ingebouwde situatie.

In een badkamersituatie of daar waar tegels geplaatst worden worden deze platen over het algemeen voorzien van een gipsplaat of een XPS tegelplaat, in ons geval Kerdi Board.
Deze platen zorgen voor een spanningsarme ondergrond en in ons geval ook voor de afdichting.

De spanning uit de konstruktie door het ‘werken’ van het hout wordt hierdoor opgevangen. De spanning zal altijd de zwakste schakel opzoeken. In dit geval lijkt het mij dat de krimp er voor zorgt dat de platen t.p.v. de veer en groef iets uit elkaar getrokken worden en daardoor de tegels uit elkaar trekken of met andere woorden scheuren.

Peter Trommel
Techn. Adviseur Schlüter-Systems KG


Heeft u ook een vraag?


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Tegelwijsheden
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug