RUBRIEK
Te gladde tegels,
hoe lossen we dat op?
Edwin Koene is de probleemoplosser als het gaat om het herstellen, reinigen en onderhouden van keramiek en natuursteen. In deze rubriek bespreekt hij telkens een facet van het behoud van bestaande tegels. Dit keer gaat het om antislip. Het liefst moet daarmee rekening gehouden worden in het stadium van de keuze. Als dat niet gebeurt, zijn er gelukkig mogelijkheden om achteraf bestaande vloeren stroever te maken.
Edwin Koene
Iemand die een vloer kiest, denkt normaliter niet aan anti-slip, tenzij het om grote projecten gaat of zwembaden. De particulier wil die ene mooie tegel en hoever gaat dan het advies?
Bij nieuwbouw wordt doorgaans rekening gehouden met antislip, of het nu om betegelde terrassen of balkons gaat of om badkamers met een inloopdouche. Menig particulier let bij de keuze van tegels vooral op de esthetische prestaties en veel minder op de technische eigenschappen. Daar ligt een taak voor de tegelspecialist. Die moet de particulier wijzen op de antislipwaarde die bijvoorbeeld nodig is voor een badkamer. Standaard is dat tenminste R10, maar bij een inloopdouche is er wel R11 nodig.
Net zo goed is het van belang dat de klant een gedegen onderhoudsadvies krijgt passend bij de ruimte waar de tegels worden toegepast. Houdt een klant om welke reden ook bij de koop hier geen rekening mee, dan ligt een te gladde vloer voor de hand met alle risico’s vandien. Dan word je als specialist gevraagd het op te lossen. Vaak gaat het om bestaande situaties in oudere panden waar de stroefheid van een vloer tekort schiet.
Dan volgt een grondige reiniging om te kijken in welke mate afzetting op de tegel het nadelig effect heeft veroorzaakt of verergerd. Dan gaan we opnieuw testen. Wat heel goed werkt is een simpele methode: een proeftegel behandelen, daarna natmaken met water en met je vingers, hard drukkend om gewicht te simuleren, over de tegel vooruitduwen. Met wat ervaring kun je dan heel goed voelen of de antislip op het juiste niveau zit. Het mooiste is als er op een minder opvallende plek een proefbehandeling valt uit te voeren. Afhankelijk van het type tegel en de gewenste verhoging van de antislip moet het product tussen de tien minuten en een kwartiertje inweken. Die inwerktijd is lastig vooraf te bepalen en soms is een paar minuten al voldoende. Is dit uitgevoerd, dan valt te zien of het beoogde effect is bereikt en kan het hele oppervlak worden aangepast.
Aanbrengen kan met een schrobpad of een vlakmop. Belangrijk is dat het product goed wordt verdeeld over het oppervlak. Tijdens de inwerktijd wordt het oppervlak af en toe geschrobd. Is het inwerken voorbij dan moet het product van de tegel worden gehaald. Dat kan met een waterzuiger of met doeken. En dan nog even grondig met water naspoelen. Dan het water weer met een waterzuiger verwijderen en nog een keer spoelen totdat het product volledig van het oppervlak is.
De antislip verhogen van gladde vloeren gaat verder dan de badkamer alleen. Denk ook aan terrassen, tuinpaden, openbare ruimtes, traptreden en zwembaden. Voor zowel natuursteen als keramiek biedt deze methode een uitstekende oplossing om valpartijen, met alle mogelijke gevolgen van dien, te voorkomen! De benodigde toename van de antislip kan vrij eenvoudig worden gestuurd met de inwerktijd van het product.
Is de antislip eenmaal geregeld, dan blijft reinigen en onderhoud extra van belang. Een vloer met een hogere antislipwaarde vraagt op dit vlak meer aandacht. Zeker in een badkamer. Daar zijn twee soorten producten te gebruiken. Een zuurhoudend product om kalkaanslag en watervlekken te voorkomen en een ontvettend product voor het verwijderen van huidvetten en zeepresten.
Tenslotte blijft de vraag of je de behandeling zelf doet of laat doen door een professioneel. Dat laatste heeft de voorkeur tenzij het om een klein oppervlak gaat. Deze actie is permanent en de juiste antislipwaarde is soms door een particulier wat lastig in te schatten. ■