COLUMN
Nieuwe tegels en regels
voor onderhoud
Edwin Koene geldt als de probleemoplosser als het gaat om het herstellen, reinigen en onderhouden van keramiek en natuursteen. In het najaar van 2022 zal hij beginnen met cursusdagen.
In deze rubriek bespreekt hij telkens een facet van vervuiling. Ditmaal het onderhoud van tegels in het algemeen.
Edwin Koene
Onderhouden van tegels wordt vaak als een negatieve beleving beschouwd. Als er onvoldoende kennis is over het onderhoud van tegels, ga je tobben met kans op een foutief advies en dat kan ontevreden klanten opleveren. Bij natuursteen vinden we het heel gewoon dat deze met de juiste middelen behandeld moet worden. Bij keramische tegels blijkt dit minder gebruikelijk. Zorg voor een advies voor zowel het ‘dagelijkse’ onderhoud als het grondig reinigen, want dat zijn twee verschillende zaken.
Tegels werden vroeger nog met huis-tuin-en keukenmiddeltjes schoongemaakt, zoals groene zeep of azijn. De tegels van nu zijn niet vergelijkbaar met de tegels van toen en vragen om een andere behandeling, maar de ouderwetse middeltjes blijven hardnekkig aanwezig. Zelfs grote bouwondernemingen adviseren nog groene zeep!
Bij tegels, en dan vooral bij het niet-poreuze gres porcellanato, kunnen we niet stellen dat ze onderhoudsvrij zijn. Ze vragen minder onderhoud dan veel andere vloerafwerkingen, maar aan een periodieke reiniging en het juiste onderhoud valt niet te ontkomen.
De particulier heeft de keuze tussen laten doen of zelf aan de slag. Door slechte voorlichting wordt een ongeschikt product uit het aanrechtkastje getoverd dat veelal in een veel te sterke verhouding wordt toegepast en met een langharige mop of dweil wordt uitgesmeerd. Naspoelen wordt vaak niet of niet afdoende gedaan. Dit is het begin van een hardnekkige filmlaag.
Naast de geschikte producten is een Doodlebug sterk aan te bevelen om tegels te reinigen. Dit is eigenlijk een grote schuurspons op steel zodat er staand geschrobd kan worden en de tegel vol wordt geraakt. Het zou een positieve ontwikkeling zijn als deze vaker in tegelzaken te vinden is, samen met een reiniger die speciaal is ontwikkeld om een opbouw van vuil en vetten (de zogenaamde filmlaagjes) te verwijderen en daarna behandelen met een onderhoudsproduct dat geen residu achterlaat. Het ideale scenario.
Door onwetendheid en meer dan twintig bussen in het rek die elkaar qua toepassing overlappen, kan ook onzekerheid bij de specialist ontstaan. Mede hierdoor wordt het reinigen en onderhoud veelal niet bij de verkoop van tegels aangehaald. Dat is geen schande, want zelfs professionele schoonmakers weten het vaak ook niet precies. Tegels ogen gemakkelijk in het onderhoud, dus dan luistert het niet zo nauw. Maar met alle nieuwe soorten tegels en keramische imitaties heeft ook onderhoud en reiniging een andere blik nodig.
Onlangs nog werd ik erbij geroepen omdat een niet verglaasde vloer een vlekje vertoonde. Ook hier een klassieker: door gebruik van producten die een residu achterlaten, had zich een hardnekkige, vettige filmlaag op de tegel gevestigd. En dat vlekje? Dat was urinezuur van de hond, het zuur had zich door de filmlaag gedrongen. Dat vlekje was dus door het zuur ‘schoon’ geworden. De hele vloer hebben we grondig aangepakt en deze was weer als nieuw.
Onderhoud is het telkens terugkerende dweilklusje. Reinigen gebeurt periodiek en wordt uitgevoerd met een afgestemd product dat vetten en algemene vervuiling kan verwijderen. Een product dat ervoor zorgt dat vuil wordt losgeweekt en wordt nagespoeld met schoon water. Tussen de 10 en 25 graden voelt een reinigingsmiddel zich op z’n best. Even laten inweken maar niet laten indrogen, want dan valt het product in slaap. Na de reiniging dweilen met een product dat geen laagjes opbouwt. Het is niet moeilijk, maar een kwestie van een beetje aandacht. Als de klant in de winkel een goed advies krijgt of duidelijk foldermateriaal, heeft dit voor alle partijen alleen maar voordeel. ■