Tegeltotaal 2024 - nr. 1

NIEUWS

Apexion

© Tegeltotaal

Met de invoering van de nieuwe wet kwaliteitsborging komt er extra werk en rompslomp voor de aannemer en onderaannemer bij en ontstaat er dus ook een commerciële optie om soelaas te bieden. Peter Janmaat directeur van Apexion presenteerde hiervoor de BK-app, één van de zes registratiesystemen die tot nu toe zijn goedgekeurd. Alle kwaliteitsvragen kunnen eenvoudig samen met beelden in het systeem worden ingevoerd, waarbij alle vragen in één gemakkelijk systeem behandeld kunnen worden.

De kwaliteitsborgers doen of zij gaan bepalen, maar in feite zijn dat de opdrachtgevers die hun eisen direct gedocumenteerd kunnen zien. Nadat de Wet Kwaliteitsborging eerst drie jaar is uitgesteld, wordt de bouw er nu ineens echt mee geconfronteerd. O.k., voorlopig heeft dit betrekking op eenvoudigere gevallen zoals eengezinswoningen en eenvoudige bedrijfspanden. Cynisch genoeg is de sector renovatie en verbouwen uitgesteld voor die wet terwijl daarin de meeste fouten gemaakt worden. Voor dat uitbouwtje krijg je nog wel subsidie, maar de controle richt zich vooral op nieuwbouw.
Met de BK-app levert het bedrijf de software en het gecertificeerde systeem voor rapportage.
Voor een nieuwe woning heb je gemiddeld 400 tot 600 bewijsstukken nodig om risico’s te ondervangen. Met de app kun je dat snel reduceren tot 40 of 60. Als de verwerker zijn gereedschap netjes opbergt na een werkdag voorkom je al een aantal risico’s die weggestreept kunnen worden. De wet is uiteraard vooral bedoeld om vertrouwen in de bouw te rechtvaardigen, dus dat is op zich positief maar laten we het niet moeilijker maken dan het is.


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Nieuws
pijltje Nieuwsarchief
pijltje Al het nieuws uit 2024
pijltje TegelTotaal 2024 nr. 1
pijltje Apexion
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug