Tegeltotaal 2022 - nr. 5

NIEUWS

Minister Hugo de Jonge reikt certificaten uit

Installatie ­warmtepompen
van groot belang

© Tegeltotaal

Minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft afgelopen maand de eerste deelcertificaten ‘Installeren en in bedrijf stellen van hybride warmtepompen’ uitgereikt. Het is de eerste mijlpaal in een omvangrijke operatie: de komende jaren worden duizenden monteurs klaargestoomd om in de Nederlandse woningen warmtepompen te installeren. Dit is voor de tegelindustrie van groot belang omdat bewezen is dat alle gebruikers van warmtepompen het meest gebaat zijn bij keramische vloerafwerkingen. Deze geleiden het best. Plannen om hier subsidies voor uit te reiken staan in de kinderschoenen maar zijn niet uitgesloten.

Hoofddorp

De uitreiking van de certificaten vond plaats bij opleidingsbedrijf Installatiewerk in Hoofddorp. Minister De Jonge: 2026 is het moment waarop we bij vervanging van de cv-ketel op zijn minst gaan kiezen voor de hybride warmtepomp. Daar houden we aan vast. Dat geeft duidelijkheid aan de installatiebedrijven, die weten dat ze hun monteurs richting 2026 moeten opleiden om die warmtepompen te kunnen ophangen.
Het deelcertificaat is één van de manieren waarop de technieksector eraan werkt zo snel mogelijk voldoende monteurs op te leiden en bij te scholen voor het installeren van hybride warmtepompen. Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland: Dankzij het deelcertificaat kunnen we veel sneller opleiden. Zo kunnen zij-instromers, maar óók jongeren al binnen korte tijd in de praktijk aan de slag. Dat is hard nodig want de vraag naar hybride warmtepompen neemt explosief toe.

De norm

Steeds meer consumenten kiezen voor een warmtepomp. Vier jaar geleden plaatsten installateurs 25.000 toestellen, dit jaar gaat het al om 100.000 warmtepompen. Vanaf 2026 is de hybride warmtepomp de norm bij vervanging van de cv-ketel. Vanaf dat moment gaan er naar schatting zo’n 400.000 warmtepompen per jaar geplaatst worden.
Opleidingsbedrijf Installatiewerk (IW) leidt jongeren en zij-instromers op om hybride warmtepompen te installeren. De vestiging van IW in Hoofddorp is de eerste locatie waar de opleiding plaatsvindt. Binnen zes maanden (420 uur) kunnen deelnemers hier het mbo-certificaat Installeren en in bedrijf stellen van hybride warmtepompen behalen.


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Nieuws
pijltje Nieuwsarchief
pijltje Al het nieuws uit 2022
pijltje TegelTotaal 2022 nr. 5
pijltje Installatie ­warmtepompen van groot belang
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug