Tegeltotaal 2022 - nr. 3

NIEUWS

© Tegeltotaal

Valencia dit jaar hoofdstad van design

Paviljoen als present aan de stad

De viering van Valencia als wereldhoofdstad van Design 2022 werd afgelopen juni ingewijd met de opening van het paviljoen Agora Valencia ontworpen door Miguel Arraiz. Het blijkt een spraakmakend voorbeeld van keramische afwerkingen die per vlak telkens gewisseld kunnen worden. Bovendien kan het hele paviljoen, waarvan de constructie bestaat uit staal, hout en keramiek vrij gemakkelijk gedemonteerd worden en elders neergezet. Het prijkt voorlopig in het hart van de stad op de Plaza del Ayuntamiento.

Miguel Arraiz benadrukte vlak voor de opening dat het hier om een democratisch ontwerp gaat, waarbij de bewoners van de stad onderdeel uitmaken van het gebruik. In het frame van de gevels zijn verticaal geplaatste tegels op willekeurige afstanden geplaatst. Er kunnen bij deze flexibele zonwerende elementen wijzigingen gemaakt worden en per moment en seizoen zal de lichtinval verschillen. Het geheel beslaat een oppervlak van 24 x 10 meter en heeft een hoogte van 9 meter. Er staan al 200 activiteiten gepland die vooral cultuur en design uitdragen.

Het geheel vertolkt een smeltkroes van oude materialen en tradities uit de haven van Valencia, maar dan op een nieuwe wijze vorm gegeven, volgens de richtlijnen van sustainability. Het houten dak is van kunstenaar Manolo García en veel bedrijven zoals Inalco uit de tegelwereld hebben meegedacht of materialen geleverd. Het staat er in elk geval als een nieuwe golf in het vele design dat de stad rijk is.


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Nieuws
pijltje Nieuwsarchief
pijltje Al het nieuws uit 2022
pijltje TegelTotaal 2022 nr. 3
pijltje Paviljoen als present aan de stad
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug