Tegeltotaal 2022 - nr. 1

NIEUWS

Eurocol is 50 jaar

© Tegeltotaal

Dit jaar viert Eurocol haar 50ste verjaardag en dat zal gepaard gaan met veel extra activiteiten vanaf september en diverse terugblikken naar hoe deze mijlpaal behaald werd.

Tot 1972 was de ontwikkelings- en productieafdeling van linoleumlijm onderdeel van de N.V. Nederlandsche Linoleumfabriek in Krommenie. Deze fabriek, het huidige Forbo Flooring, stelde net zulke hoge eisen aan de lijm als aan het linoleum. De lijmafdeling groeide gestaag en kreeg een extra impuls toen men in Krommenie ook tegellijm ging ontwikkelen. Directe aanleiding hiervoor was een technisch probleem dat zich in de jaren '60 en '70 in de bouw manifesteerde. Op grootschalige woningprojecten in beton bleek dat de cementgebonden tegellijmen uit die tijd niet bestand waren tegen de dwarskrachten vanuit het beton. Het gevolg: tegels knalden letterlijk van de muren of er ontstonden krimpscheuren in het tegelwerk.

Majolicol

Als oplossing voor die behoefte van tegelzetters creëerden de productontwikkelaars uit Krommenie een kant-en-klare elastische pastategellijm 682 Majolicol. Tientallen jaren later staat deze bekende okerkleurige wandtegellijm nog altijd bij veel klanten in de schappen. De lijmafdeling groeide uit haar jasje en intussen was de linoleumfabriek opgenomen in Forbo Group. Verzelfstandiging van de lijmactiviteiten lag voor de hand en op initiatief van de toenmalige directeur ir. J.C. Kaars Sijpesteijn werd in 1972 Eurocol opgericht, met vestigingsplaats Wormerveer. Van hieruit zou het bedrijf uitgroeien tot marktleider.
Een rijke terugblik verschijnt ook binnenkort in ons vakblad.


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Nieuws
pijltje Nieuwsarchief
pijltje Al het nieuws uit 2022
pijltje TegelTotaal 2022 nr. 1
pijltje Eurocol is 50 jaar
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug