Tegeltotaal 2021 - nr. 1

REDACTIE

© Tegeltotaal

Een nieuwe afschotmal voor de douche

Het Eureka van Medema en Koorn

Gerrit Medema en Friso Koorn, eigenaren van AfBouw-Centrum in Assen, kregen enkele weken geleden een patent toegewezen op hun innovatieve oplossing voor het aanbrengen van afschot bij douchevloeren. Het betreft een afschotmal waarmee, in combinatie met cementgebonden gietvloeren, veel sneller en minder arbeidsintensief het afschot kan worden gerealiseerd.

© Tegeltotaal

Snel werken gaat soms ten koste van de kwaliteit, stelt Gerrit , maar dat is nu zeker niet het geval. Met name voor aannemers en opdrachtgevers is wat we hebben ontwikkeld, echt een uitkomst. Onze afschotmal is eigenlijk heel eenvoudig. We hadden dit al een tijd klaar staan, maar het duurde lang voor we er mee naar buiten konden. Met het patent in handen hoeven we nu niet meer geheimzinnig te doen.

Samenspel

De vinding is een samenspel met cementgebonden gietvloeren. De rvs mal komt daarbij op de plaats van de douche te staan, vrij van de grond. Bij het gieten vloeit de mortel onder de aflopende mal, die zo het afschot vormt inclusief de uitsparing voor de afvoer. Na een dag kan de mal worden verwijderd. Even schoon maken en hij is klaar voor de volgende douche.
Moet je even indenken wat dit betekent voor elke woning waar met cementmortel gegoten wordt. En dan helemaal als het om grotere woningbouwprojecten gaat, onderstreept Gerrit. Bovendien moet je nagaan wat dit scheelt voor de vloerenlegger. Die hoeft niet meer telkens op de knieën om die vloer op afschot te smeren. Mal plaatsen, vloer gieten, mal eraf en hij is klaar.

Herbruikbaar

"Daar komt bij dat de mal telkens opnieuw te gebruiken is", neemt Friso over. Bij grotere nieuwbouw- of renovatieprojecten kan er op deze manier doorgepakt worden. Daar is snelheid een kostbare factor en door onze afschotmal kan een renovatie van een badkamer aanzienlijk in tijd verkort worden. Heb je tweehonderd woningen te renoveren, reken dan maar eens uit hoeveel tijd en dus geld je bespaart.
Al dergelijke initiatieven, zoals de mal, maar ook de oplossing voor los zittende tegels, zijn nu samengebracht onder AfBouw-Centrum in Assen.

Verlengstuk

Friso: Hiermee vormen we een verlengstuk voor aannemers en opdrachtgevers. Wij merkten dat er op het gebied van de vakman nog het nodige te verbeteren is. Met onze jarenlange ervaring in de bouw en de industrie, zien we dat het telkens mogelijk is nieuwe vindingen aan te dragen. Voor een groot of een klein project.
Het tweetal is voortdurend bezig met het bedenken van oplossingen op vraagstukken waar in eerste instantie geen antwoord op is. Op deze manier willen ze met AfBouw-Centrum meer zijn dan een doorsnee bouwmaterialenhandel. In de winkel zijn alle producten verkrijgbaar welke onder de noemer ‘tegelvast’ vallen, als ook de eigen rvs-bevestigingen, een van de eerdere geesteskinderen van Gerrit en Friso. ■


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Nieuws
pijltje Nieuwsarchief
pijltje Al het nieuws uit 2021
pijltje TegelTotaal 2021 nr. 1
pijltje Het Eureka van Medema en Koorn
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug