Tegeltotaal 2020 - nr. 6

NIEUWS

© Tegeltotaal

Nederland ­geselecteerd als pilotland afbreekbare tegel

Comet tekent ­contract voor Criaterra

© Tegeltotaal

Ook de tegelbranche heeft te maken met de drang naar duurzaamheid. Een voorbeeld hiervan is Criaterra Earth technologies, waarvoor Comet International Agency zeer recent als eerste een agentschapscontract heeft getekend

Matthijs Pronker

Het Israëlische bedrijf Criaterra Earth Technologies heeft zich gespecialiseerd in de ontwikkeling van biologisch afbreekbaar bouwmateriaal. In 2021 zullen deze circulaire wandtegels als eerste op de Nederlandse markt worden geïntroduceerd en door Comet als agent op kleine schaal aangeboden worden.

Adital Ela

Criaterra komt uit Israël en bestaat uit een team van wetenschappers, die gespecialiseerd zijn in de ontwikkeling van een biologisch afbreekbaar bouwmateriaal. Adital Ela, CEO en oprichter, heeft in Nederland industrieel design gestudeerd en ontwikkelde een passie voor het ontwerp van circulaire producten. Zij liet zich begin 2000 in India inspireren door een keramische mok die zonder verdere inspanning gewoon in het zonlicht werd gedroogd.

Eigen bedrijf

Adital Ela heeft met haar team bijna 15 jaar gewerkt aan de ontwikkeling van Criaterra. In Israël zijn al diverse projecten gedaan met de decoratieve wandtegels en met nog diverse producten in voorbereiding zullen deze wandtegels in 2021 als eerste op de Nederlandse markt worden geïntroduceerd en op kleine schaal aangeboden worden. Daarna zal dit procedé zich over Europa verspreiden.

Anders dan gewend

De grondstoffen kunnen op elke locatie ter wereld bij elkaar gebracht worden. Overal is wel sloopafval te vinden. Tegelijk zal de productie van de tegels en stenen anders gaan verlopen dan we gewend zijn. Zeker als we binnen onze sector bijvoorbeeld aan gres porcellanato denken en aan de enorme energie die de productie daarvan vergt. Hoe dat bij Criaterra verloopt wordt vooralsnog niet prijsgegeven. Intuïtief valt te denken aan de productie van cementtegels.

Voelspriet

Rick Worst, directeur van Comet, heeft een voelspriet voor nieuwe ontwikkelingen. Hij is overtuigd van Criaterra en ziet de potentie van een circulair product waardoor hij zonder aarzelen heeft besloten hen te vertegenwoordigen. Voorlopig zal er geïmporteerd kunnen worden vanuit Israël. In het begin van 2021 zal er meer bekend zijn over eventuele lokale productiefaciliteiten voor Europa.

Hexagon

De tegels zullen eerst uitkomen als keramische wandafwerking in een ongelijkzijdige hexagon en andere geometrische designs. Het forse gamma aan voorgestelde tinten valt onder de aardekleuren en maakt de merknaam Criaterra direct waar. De aankondiging van deze nieuwe ontwikkeling is in elk geval zeer stimulerend en smaakt naar meer en dan concreet. ■


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Nieuws
pijltje Nieuwsarchief
pijltje Al het nieuws uit 2020
pijltje TegelTotaal 2020 nr. 6
pijltje Comet tekent ­contract voor Criaterra
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug