Tegeltotaal 2018 - nr. 6

NIEUWS

Restauratiebeurs Brussel

© Tegeltotaal

Het was de moeite waard om deel te nemen aan de restauratiebeurs, zo concluderen de Nederlandse keramisten die op 4 en 5 oktober deelnamen aan de RenoResto 2018. Albarello stond er met voorbeelden van reproductie vormstenen, muurafdekkers, traptreden en reproductie tegelwerk.

Wanneer je een tegel zoekt met een glazuur decoratie, kan Albarello dit op verschillende manieren maken. Het proces begint met een kleuranalyse en kleurreproductie. Wanneer de juiste kleuren glazuren zijn gevonden, kunnen deze middels handschilderwerk, zeefdruk of print op een tegel worden aangebracht. Er zijn zelfs projecten, waar het glazuur van verschillende kleuren op de tegels is gedruppeld. Er werden veel contacten gelegd voor mogelijke opdrachten in de toekomst.

Salamanders

Dat gold zeker voor Solke Pasveer en zijn bedrijf Maatwerktegels. Net in de periode van de beurs werd een belangrijk restauratiewerk afgerond in de Stierstraat 8 en 16 in Antwerpen en kwamen er twee prachtig gerestaureerde gevels tevoorschijn. Opvallend zijn de reliëftegels met de afbeelding van een salamander. Maatwerktegels heeft deze bijzondere restauratieklus uitgevoerd door ruim 750 salamander reliëf tegels te maken en 750 vlakke tegels.
MWT heeft eerst een paar tegels gemaakt en daarop kleurproeven uitgevoerd. Het resultaat was dermate bevredigend dat het bedrijf uit Utrecht de opdracht kreeg om voor beide gevels nieuwe tegels te produceren. Voorwaarde was dat de tegels vorstbestendig moesten zijn en eenzelfde kleurnuance moesten hebben zoals ook op de130 jaar oude gevel aanwezig.
Eerdere restauratiepogingen van een aantal stukgevroren tegels waren mislukt door gebruik van niet geschikte materialen zoals gips.

Eyeopener

Solke Pasveer ontdekte op de beurs dat er in België een vraag naar deze keramische restauratie is die niet gemakkelijk wordt ingevuld. We hebben daar architecten en aannemers ontmoet met concrete projecten maar waarvoor ze nog geen oplossing hadden. Ook is er een wirwar van Monumentenwachten en andere overheidsinstanties die zorg moeten dragen en subsidies verstrekken voor het historisch erfgoed. Keramische bedrijven in België die dit kunnen zijn er vrijwel niet en in Nederland hebben we maar een zeer beperkt aantal bedrijven die dit kunnen.

Hele klus

Maatwerktegels is vooral bekend van de honderden tegeltableaus met veelkleurige afbeeldingen, foto’s en speciale ontwerpen in tunnels en aan gevels. Het is vanuit deze positie een kleine stap om ook oude tegeltableaus te restaureren door ontbrekende tegels te reproduceren of een geheel nieuwe replica te maken en de originele veilig binnen te bewaren.

Met de tientallen jaren keramische ervaring was de restauratieklus in Antwerpen op zich niet ingewikkeld. Echter het werk wat erin ging zitten om de kleuren te benaderen en alle tegels handmatig te reproduceren, glazuren en bakken op 1200 graden bleek een hele klus. Dankzij verfijnde technieken en de eigen bakprocessen is het geluk en kwamen ook de bewoners en andere betrokkenen enthousiast op de stand in Brussel. Met de kanttekening dat er ook in nabijgelegen straten veel ornamenten en tableaus wachten op een restauratie. Goede zaken dus en welverdiend. ■


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Nieuws
pijltje Nieuwsarchief
pijltje Al het nieuws uit 2018
pijltje TegelTotaal 2018 nr. 6
pijltje Restauratiebeurs Brussel
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug