Tegeltotaal 2018 - nr. 3

NIEUWS

Begrensde aansprakelijkheid

Brancheverenigingen BNA en NLingenieurs hebben een Handreiking Aansprakelijkheid ontwikkeld om te komen tot betere afspraken over en omgang met contractuele aansprakelijkheden.

Tijdens de slechte economische situatie is de gewoonte gegroeid om projectrisico’s in contracten zoveel mogelijk eenzijdig bij de adviseur te leggen. Dat is echter niet in het belang van de opdrachtgever. Het leidt tot onverantwoordelijke risicobeheersing en niet of nauwelijks te verzekeren aansprakelijkheden. Op donderdag 26 april presenteerden Fred Schoorl (directeur BNA) en Jaap de Koning (NLingenieurs, vestigingsdirecteur Witteveen+Bos) het eerste exemplaar van de handreiking aan Leo de Boer, directeur van het Verbond van Verzekeraars.

Opdrachtgevers hanteren vaak eigen inkoopvoorwaarden, die lang niet altijd aansluiten op leveringsvoorwaarden DNR2011. Deze zijn de meest gebruikte standaard in de sector en worden wekelijks zo’n 800 keer gedownload van de sites van BNA en NLingenieurs.

Onze leden lopen voortdurend aan tegen inkoopvoorwaarden die niet of nauwelijks te verzekeren zijn, aldus Fred Schoorl. Een opdracht onder dergelijke condities is Russische roulette voor alle betrokkenen en kan het eind van het bureau of het project betekenen.
Jaap de Koning voegt toe: Bezinning vooraf op de onderlinge verdeling van verantwoordelijkheden is geboden. Evenals zorgvuldige omgang in het geval er een aansprakelijkheidsstelling ontstaat.


U bevindt zich hier:
HOME
Nieuws
Nieuwsarchief
Al het nieuws uit 2018
TegelTotaal 2018 nr. 3
Begrensde aansprakelijkheid
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug