Laatste Nieuws

De feiten achter geruchten over Agrob Buchtal

CEO Dieter Schäfer: ‘Alle tegenslagen vragen om herstructurering’

Dieter Schäfer: Ons bedrijfsmodel is nog steeds intact. De productie gaat door in alle fabrieken.Foto Deutsche Steinzeug
Dieter Schäfer: Ons bedrijfsmodel is nog steeds intact. De productie gaat door in alle fabrieken.
Foto Deutsche Steinzeug

Het gerenommeerde Duitse merk Agrob Buchtal heeft in een persbericht enkele weken geleden te kennen gegeven dat er financieel orde op zaken wordt gebracht. Er deden zich vervolgens geruchten de ronde dat het bedrijf failliet verklaard zou zijn. Die conclusie werd mede gevoed door de situatie bij de Duitse Steulergroep die dit najaar overgenomen werd door het Italiaanse Panaria-imperium.

Van onze redactie

Met Agrob Buchtal ligt het allemaal duidelijk anders zo vertelt Dieter Schäfer als CEO van Deutsche Steinzeug Cremer & Breuer AG.

Deutsche Steinzeug is zichzelf aan het herstructureren. Klopt dat?
Dat klopt. Op 21 februari hebben we een aanvraag ingediend voor herstructurering onder zelfbestuur voor Deutsche Steinzeug Cremer & Breuer AG en haar dochteronderneming Agrob Buchtal. We doorlopen nu een procedure in Duitsland die expliciet gericht is op het behoud en de reorganisatie van onze bedrijvengroep.

Moeten we vrezen voor een faillissement, zoals uiteindelijk het geval was bij Steuler Fliesen AG?
Daar zijn geen tekenen van. Ons bedrijfsmodel is nog steeds intact. De productie gaat door in alle fabrieken. Ons verkoopteam blijft actief en ons orderboek blijft gelukkig groeien, ondanks onze aankondiging. Maar we moeten meer dan intact en gezond zijn met het oog op de uitdagingen van de toekomst. De pandemie, de aanvalsoorlog in Oekraïne en de daaropvolgende energiecrisis zijn enkele bekende hoofdoorzaken die ons omzet en dus liquiditeit hebben gekost. Daarbij komen nog de economische uitdagingen in de bouw- en vastgoedsector als geheel. We opereren momenteel in een zeer uitdagende marktomgeving. Door de inflatie en de omslag in de rentetarieven stellen commerciële en particuliere ontwikkelaars hun projecten uit of annuleren ze deze.

Was deze situatie te verwachten?
De faillissementssituatie van onze concurrenten in Duitsland heeft ertoe geleid dat kredietverzekeraars hun dekking hebben ingetrokken en dat onze leveranciers steeds vaker overstappen op vooruitbetaling. In 2020 konden we als bedrijf gebruikmaken van coronasteun. Toen er een instroom van nieuwe liquiditeit voor ons in het vooruitzicht was, moest deze vervolgens gedeeltelijk worden gebruikt om de coronasteun pro rata terug te betalen, in strijd met onze leningsovereenkomsten. Zo werden we onverwacht gedwongen om de stap te zetten van herstructurering onder zelfbestuur.
Wat is jullie doel?
In de komende weken en maanden zullen we van de gelegenheid gebruik maken om ons bedrijf zo te organiseren dat we rekening kunnen houden met de moeilijke marktomstandigheden en de daarmee samenhangende eisen aan ons productassortiment.


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Nieuws
pijltje Laatste Nieuws
pijltje CEO Dieter Schäfer: ‘Alle tegenslagen vragen om herstructurering’
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug