Tegeltotaal 2024 - nr. 2

Advertorials

© Tegeltotaal

TGLS en Tegelgroep Nederland opnieuw in poleposition voor Porsche

Met ronkende motoren verschenen ze aan de start in Oisterwijk: TGLS en Tegelgroep Nederland (TGN). Eerder lieten beide bedrijven al verbluffende rondetijden zien bij het tegelwerk van Porsche Centrum Rotterdam. Ditmaal bestond het parcours uit de nieuwe showroom en werkplaats van Porsche Centrum Brabant.

Succesformule TGLS & TGN

Hoewel de Rotterdamse race losstaat van de Brabantse wed- strijd, zijn er een aantal overeen- komsten. Zo werd TGLS bij beide projecten gevraagd om vooraf te adviseren over zaken als de meest geschikte ondervloer en de beste
plaatsen om dilataties aan te brengen. Zo werken we graag, vertelt Patrick de Winter van TGLS. Dat leidt er namelijk toe dat je potentiële problemen vroegtijdig herkent en kunt voorkomen. En dat scheelt onnodige kosten.
TGN was vanaf de bemonstering betrokken bij het project in Oisterwijk. Via een aanbesteding brachten we het project op de markt, vertelt Andor de Haan, keyaccountmanager bij TGN. TGLS was een van de bedrijven die reageerden, samen met hen verzorgden we eerder al het Porsche Centrum in Rotterdam. En
die samenwerking verliep destijds zo goed, dat we al snel besloten om opnieuw met elkaar in zee te gaan.

Regelen en betegelen

Beide bedrijven gaan echt als ketenpartners te werk en doen alles in goed overleg met de andere partijen binnen het project. TGN fungeerde als importeur en adviseur. De Tegelgroep zorgde onder meer voor de bemonstering van de tegels en het aanleveren van de productspecificaties. De Haan: En we hebben nauw overleg gepleegd met de verschillende fabrieken over de productie- planning en reservering. De materialen zijn aangeboden aan de bouwdirectie, VBJ Architectuur en het bouwmanagement ter goedkeuring, en uiteraard met als doel om de look en de kwaliteit van de tegels te waarborgen. TGLS verzorgde het wand- en vloertegelwerk in de verschillende gebouwdelen. Eerst hebben we de betonvloer die de aannemer had aangebracht geïnspecteerd, vertelt Joop Goedhart van TGLS. De huisstijl van Porsche schrijft tegelformaten voor van 60x120 cm en 100x100 cm. Bij dit soort formaten, zeker in combinatie met de zware belasting in een auto- showroom, is een vlakke en solide ondergrond cruciaal. De beton- vloer kreeg groen licht. Goedhart: Je ziet hem niet, maar de ondervloer draagt in grote mate bij aan de kwaliteit van het eindresultaat.

© Tegeltotaal

Geen gelopen race

Het project was zeker geen gelopen race: volgens De Haan vormde de logistiek de grootste uitdaging. De besluitvorming in het voorproject duurde vrij lang, licht hij toe. Voor ons was het dus vooral zaak om de juiste spullen op tijd te leveren, zodat er geen vertraging op zou treden. In tegenstelling tot Porsche Centrum Rotterdam waren er ditmaal geen complicaties in de ondervloeren of constructie, dus dat liep allemaal volgens planning.
Met alle seinen op groen konden de keramiekcoureurs aan de slag.
Autoshowrooms zijn een speciali- teit van TGLS, dat goed bekend is met de specifieke eisen aan dit soort tegelwerk. Goedhart: Bij zware belasting, zoals in een autoshowroom, verwerken we de tegels met dubbele verlijming, het zogeheten ‘buttering and floating’. Bij deze techniek worden zowel de ondergrond als de tegel inge- smeerd met cementaire lijm. De Winter vult aan: Dit passen we standaard toe bij vloertegels groter dan 60x60 cm. Buttering and floating voorkomt luchtvor- ming tussen de tegel en de ondergrond, met een volstrekt homogene vloer als resultaat.

Bandensporen aan banden gelegd

De Haan legt uit dat de perfecte tegel voor een autoshowroom voldoet aan meerdere specifieke eisen. Allereerst moeten de tegels in een showroom gemakke- lijk te reinigen zijn. Dat is van belang omdat de autobanden met weekmakers worden ingespoten om ze mooi te laten glimmen. De weekmakers laten in chemische reactie met het rubber een soort siliconenafdruk achter op de tegels. Zo’n afdruk moet je makkelijk kunnen wegpoetsen. Daarom kozen we uiteindelijk voor het hoogwaardige tegelmerk Italgraniti.
Voor de werkplaats leverde TGN Argelith-vloertegels met een speciale antislipwaarde van R11. En een tegeldikte van 15 mm in plaats van de meer gebruikelijke 10 of 12 mm, verduidelijkt De Haan. Monteurs mogen niet
zomaar uitglijden als er bijvoor- beeld olie op de vloer ligt. Die tegels moeten dus antislip zijn en gemakkelijk schoon te maken. En daarbij ook extra stoot- en slagvast.
De toiletten en verschil- lende andere ruimtes werden dankzij TGN voorzien van groot- formaattegels van onder meer FMG en Graniti Fiandre. De tegelkunstenaars van TGLS weten hier wel raad mee en hebben ze prachtig verwerkt.

© Tegeltotaal

Samen over de finish

Bij zo’n groot project voor een luxemerk als Porsche komen de nodige uitdagingen kijken. Het was geen standaardrace, blikt Goedhart terug. Dat komt door de aanzienlijke omvang. In totaal gaat het in Oisterwijk om 5.930 m2 aan vloertegels en 1.285 m2 aan wandtegelwerk. Het pand kon alleen in fases worden betegeld, en er was flink wat expertise nodig om alle vloeren naadloos op elkaar te laten aansluiten.
Net als in Rotterdam wisten TGLS en TGN doeltreffend en kostenef- ficiënt tot een winnend resultaat te komen. Een uitdagende wedstrijd, echt iets voor TGLS, concludeert De Winter. Porsche is een mooi merk om voor te werken en we zijn trots dat we dit neer mogen zetten. De Haan benadrukt tot slot de synergie tussen de twee tegelbedrijven: Dankzij een goede voorbereiding van beide kanten is de samenwer- king vlekkeloos verlopen. Binnen- kort is het Porsche Centrum in Oisterwijk klaar om de eerste klanten te verwelkomen. ■


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Advertorials
pijltje Advertorials uit 2024
pijltje Advertorials uit 2024 nr. 2
pijltje TGLS en Tegelgroep Nederland opnieuw in poleposition voor Porsche
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug