Tegeltotaal 2020 - nr. 4

ADVERTORIAL

Het belang van toegevoegde waarde voor een retailer

Het ICA Design en Inspiratie Center ademt sfeer en ambiance

Een stralende Van den Hoek poseert voor een vrachtwagen
Een stralende Van den Hoek poseert voor een vrachtwagen

ICA timmert hard aan de weg en in de tegelbranche gaan geruchten over de ingebruikname van het spiksplinternieuwe ICA Design en Inspiratie Center. Eigenaar Kees van den Hoek vertelt over zijn nieuwste plannen en laatste ontwikkelingen van de in Druten gevestigde groothandel.

Drempels

Eerlijk is eerlijk, het zijn rare en vooral onzekere tijden. De coronapandemie heeft een stempel gedrukt op het retail-landschap en ‘we’ zijn er helaas nog lang niet. Zal de verplichting om anderhalve meter afstand te houden leiden tot minder klantenbezoek en daarmee omzet? Hoe creëer ik toegevoegde waarde aan mijn zaak zodat de eindconsument een stap over mijn drempel zet? Voor een retailer maar ook voor een groothandel in keramische tegels zijn dit belangrijke vragen. Over drempels gesproken, betreft dit een fysieke of een digitale drempel of beide?

Inhaalrace

De afgelopen jaren is er door ICA nadrukkelijk geluisterd naar de markt en alhoewel er in de jaren na de bouwcrisis de aandacht niet bepaald op de retail lag, is er nu een omslag zichtbaar. Directeur Kees van den Hoek beaamt met een inhaalrace bezig te zijn: Destijds konden we niet anders maar als ik heel eerlijk ben, hebben we onze contacten een beetje laten versloffen. Lokale tegelboeren en speciaalzaken hebben de laatste jaren te weinig van ICA gehoord en het is tijd om hier verandering in te brengen. Ik durf zelfs te zeggen dat we inmiddels alle juiste middelen; denk hierbij aan bekwame medewerkers, een immens grote voorraad, transport, merchandisetools en zelfs online ondersteuning, in huis hebben. We waren er destijds misschien gewoon wel niet klaar voor. Tenslotte denken we met speciaal ontworpen moodwalls iets unieks in handen te hebben waarvan het water je in de mond loopt.

Profielschets

Het hoge woord is eruit; moodwat? Moodwalls, zegt hij mysterieus. Alvorens hier wat dieper in te duiken, vult Van den Hoek aan: retailers en speciaalzaken willen volgens de laatste trends hun klanten altijd een nieuw assortiment kunnen voorschotelen. Daarnaast willen ze een stukje showroom ingericht hebben wat niet te veel ruimte in beslag neemt. Ruimte om iets op voorraad te zetten is er altijd te weinig. Bovendien ontkomt zelfs een retailer niet meer aan de digitalisering en zouden ze eigenlijk ook online het één en ander moeten doen. Terecht vraagt hij zich af: wil een klant anno 2020 nog dat een bestelling in de winkel moet worden afgehaald of het liefst bij de klant thuis bezorgd wordt? Deze en andere servicegerelateerde vragen passeren dikwijls de revue als hij weer een oude kennis op bezoek heeft.

In het Design en Inspiratie Center is ook een heuse bibliotheek aanwezig met de nodige documentatie
In het Design en Inspiratie Center is ook een heuse bibliotheek aanwezig met de nodige documentatie

Tipje van de sluier

Kees vertelt met iets moois bezig te zijn. Alhoewel hij in de nadagen van zijn carrière zit, weet hij van geen ophouden en spreekt hij zeker niet van een ‘laatste kunstje’. De marketingafdeling heeft me nadrukkelijk gevraagd om dit niet te zeggen, maar ik doe het toch! We zitten momenteel in de derde fase van het ontwikkelen van een nieuwe vorm van verkopen en presenteren van tegels. Bokjes en panelen in displays zijn soms groot en bovenal statisch. Deze ouderwetse manier van showen van tegels krijgt bij ons een nieuwe vorm die de focus legt op inspireren en het creëren van ambiance. Onderzoek toont bovendien aan dat het gebruik van deze manier verkoopbevorderend werkt en daarnaast een directe visuele impact heeft op de aanschouwer (klant). Bovendien werken we aan een uniformiteit waar we alle geledingen van het bedrijf bij kunnen betrekken en dit resulteert in een uniek geheel.

MENSEN ZIJN HIER MET OPEN MOND WEGGEGAAN

Paradepaardje

Inmiddels lopen we door de hoofdattractie van het nieuwe ICA-pand. Het prachtige Design en Inspiratie Center mag terecht het paradepaardje van ICA genoemd worden. Meer dan een jaar kostte de ontwikkeling en precieze invulling van 1000m2 aan oppervlakte. De juiste belichting zorgt voor een nooit eerder vertoond ‘wauw’- effect. Ondertussen ontvangt Van den Hoek twee telefoontjes; internationale business, zegt hij zachtjes. De woorden ‘project’, ‘winkelcentrum’ en ‘Afrika’ vallen. Als hij ophangt zegt hij wijzend naar een aantal tegels die in het Design en Inspiratie Center staan: Mensen zijn hier met open mond de deur uitgegaan. Dit is écht uniek, aldus een vrolijke en energieke Van den Hoek.

Totaalpakket

Het moge duidelijk zijn, ICA heeft een grote verandering ondergaan. Maar we zijn er nog niet, haast Van den Hoek zich te zeggen. De laatste twee jaren zijn verschillende aspecten van het bedrijf onder handen genomen en zowel qua logistiek als administratie zijn er grote vorderingen gemaakt. Een totaalpakket van ondersteuning en service aan de klant, zo wordt het samengevat. Middels korte lijntjes naar de binnendienst kan het gros van de orders dat voor de middag besteld wordt, nog de volgende dag geleverd worden. Kundige inkopers zorgen er voor dat er voldoende voorraden zijn om ook aan extreem grote orders te kunnen voldoen. ICA heeft inmiddels een extra hal ingericht van 1000m2 om ook aan merchandisevraagstukken te kunnen voldoen en medewerkers zijn getraind en gespecialiseerd in op- en ombouw van showrooms op locatie. Momenteel wordt er nog invulling gegeven aan de laatste digitale touches en ook de nieuwe website met bijbehorend dealerportaal is slechts een kwestie van tijd.

Het ICA Design en Inspiratie Center is te bezoeken op afspraak

Eigenlijk is dit een niet te missen kans voor veel retailers. We voelen ons voor niemand te groot of te klein en ik wil belangstellenden vriendelijk vragen even te bellen of te mailen voor een afspraak, om bij ons eens een kijkje te komen nemen, aldus de inmiddels 74-jarige tegelicoon. Met dit idee haal je direct een gegarandeerde omzetstijging met bijbehorende toegevoegde waarde in huis.

Het ICA Design en Inspiratie Center is alleen op afspraak te bezoeken en geïnteresseerden kunnen contact opnemen met ICA’s marketing manager en vragen naar Rex Broekman.

De koffie staat uiteraard voor u klaar.


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Advertorials
pijltje Advertorials uit 2020
pijltje uit TegelTotaal 2020 nr. 4
pijltje Het ICA Design en Inspiratie Center ademt sfeer en ambiance
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug