COLUMN

Zet de deur maar open

© Tegeltotaal

We moeten zoveel mogelijk thuisblijven. Ja, dat advies hebben we al langer dan een jaar gehoord en het is om ziek van te worden als je als reizende reporter juist overal op af wil. Bij Tegel Totaal zijn we gewend om een jaarlijkse Europa-tour te maken langs alle bekende tegelbeurzen in Italië, Spanje, Duitsland en ook in eigen land.

David Pronker

Zelf ben ik er als kind mee opgegroeid en snapte ik vrij snel dat mijn ouders anders waren dan de mensen die vastgelijmd op de barkruk van het dorp zaten. Vanaf die statische plek dachten ze precies te weten hoe de wereld in elkaar zat. Ze krijgen nu meer tijd dan ooit!

Ik niet, want al is het ingewikkelder dan ooit, ik moet bepaalde projecten bezoeken en via zijdeuren lukt dat ook. Als ik achterom kijk naar dit jaar schieten me allemaal gedenkwaardige situaties door het hoofd. Van PCI bij Oosterhout naar bij mij om de hoek in Utrecht waar ik House Modernes drie keer kon vastleggen. Schijndel blijft me ook altijd bij, waar vader en dochter bij tegelspecialist Loetino ronduit lieverds bleken. De conclusie luidt vooral dat de tegelwereld een heel bijzondere wereld is, met bijna altijd bereidwillige mensen die van alles voor je regelen.

Naar het Sluishuis op de bouw? Helm en veiligheidsschoenen mee werd gesteld. Heel raar misschien voor specialisten uit de branche, maar die voorzieningen staan niet in mijn garderobekast. Dan ga je maar op de bonnefooi zonder outfit naar Het IJ in Amsterdam. In de bouwkeet direct een lach: ‘Dat dachten we al, het staat voor je klaar.’ En dan begint er een avontuur om je helm vast te houden en tegelijk te fotograferen of te schrijven.

Van de stad even later naar het platteland van Wilnis om in alle rust de producten van Faber vast te leggen en kennis te maken met warme, energieke mensen die je direct het gevoel geven dat ze je al jaren kennen. In de wind buiten geen moeite teveel om nog even het een en ander te rangschikken voor een goed belichte foto. Ondertussen hoor je van alles over bijzondere plannen om een merk nieuw in de markt te zetten.

Coba was ooit een nieuw merk, dat vanaf het begin in de Tegel Totaal stond. Die oranje emmers en zakken ken ik maar al te goed. Nu erop af voor de nieuwe commercieel directeur Eric Govers. Samen met marketing manager Nicoliene van den Brink gaat hij direct met tafels schuiven om de foto te doen slagen. Wat een aanstekelijke sfeer! Als je denkt dat het magazijn niet gezellig kan zijn, dan verandert daar jouw beeld direct! De werkers zingen en maken pirouettes op vorkheftrucks. Je krijgt gewoon zin om mee te doen. En daar gaat het om: welke regels er ons nog worden opgelegd, we houden plezier in het werk. En leren elke dag weer iets, juist als we anderen ontmoeten en stappen maken.

Dus op de momenten dat ik thuis ben, ga ik deze feestdagen plannen maken voor alle opdrachten waar ik nog niet aan toe ben gekomen. Ik heb er zin in, zeker als bij iedereen de deur zo openstaat. Want dat moet juist vanuit de huidige regels: Ramen en deuren open. Hoef ik nooit meer vijf keer om een gebouw heen om te kijken welke ingang de goede is. Wel goed voor de score op de stappenteller, maar vooral heel vervelend omdat je daardoor op tijd was en toch te laat kwam. Dus tegenwoordig kom ik overal te vroeg. ■


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Columns
pijltje COLUMNS 2021
pijltje Zet de deur maar open
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug