Weblog juli 2023-1

BLOG

Dicht bij huis

Als je tegels nodig hebt, koop die dan in de buurt want dat is altijd het beste. Dat zeg ik tegen mijn dochter, die daar ook naar luistert. Ze woont in Leiden en wil de badkamer een kleine renovatie geven dus dan ga je naar Luc van den Berg. Fijne mensen, mooie moderne showroom met ook klassiekere mogelijkheden. Daar zit je goed. Ga niet op prijzenjacht, luister naar het advies en kijk wat je aanspreekt.

© Tegeltotaal

Mijn advies is gestoeld op mezelf en alle ervaringen door de jaren heen. Dus met de bouw van een zwembad in Italië waar we wonen, kiezen we voor mensen die we kennen. Onze situatie is lastig met aanleveren van materialen over een kronkelend weggetje waar geen grote vrachtwagens overheen mogen, als ze dat al kunnen. De hele zaak is in kannen en kruiken met een juiste offerte en onze bevriende aannemer Carlo, die al veel voor ons gedaan heeft, gaat aan de slag. Zijn bedrijf zit om de hoek ongeveer en hij heeft een heel goede band met de gemeente. Kat in het bakkie. Hij een mooie klus en wij hoeven geen spoken te zien over het transport.

Carlo heeft een team opgebouwd dat bestaat uit een soort van manager-bouwkundige en een ander soort van bedrijfsleider. Alles begint prima in een vriendschappelijke sfeer en telkens maken we het gevraagde geld over volgens contract. En dan? Is er gekrakeel onder het personeel en stapt de opperman naar een ander bedrijf en weet bedrijf Carlo alleen maar te blazen dat er meer geld moet komen. Zonder uitleg, zonder garanties wanneer het werk hervat wordt, het hele project wordt ongeveer weggeblazen omdat ze veel meer werk hebben aangenomen bij de gemeente nota bene en de goede mensen ontbreken.

We zitten midden in een klassieker. De opdrachtgever moet betalen voor werk dat nog niet voltooid is en maar afwachten of dat ooit afgemaakt wordt, na betaling. Als wij niet dokken gaan zij niet verder en als zij nergens de intentie tonen dat ze vooruit willen met dit project, ligt betalen stil. Dit alles mede op advies van onze zaakbehartiger. Die moet je aanstellen volgens de Italiaanse wet en hij kost behoorlijk wat, dus zijn gage wil hij graag veilig stellen door kortingen te bedingen en boeteclausules in te brengen.

Wat gaat er in zo’n geval mis? Er is iemand van buitenaf of misschien meer personen die denken dat ze het snappen en dat kaartje op de revers hebben, ook al dragen ze geen colbertjes meer. Ze begrijpen niet dat dicht bij huis betekent dat je de klant kent, dat je een band hebt, dat je gewoon kan vertellen hoe de zaken ervoor staan en wat je wel en niet kunt beloven. En wanneer er wat betaald moet worden en waarom.

Het zijn de foute managers, mensen van buiten die zomaar iets regelen zonder te kijken hoe een bedrijf van oorsprong in elkaar zit. Ze maken vriendschappelijke banden kapot, maar ook financieel lijkt het op papier allemaal in het voordeel, met nadruk op lijkt. Want dit is een jaar van verlies van inkomsten en materieel dat op onze grond staat om te traineren.

De echte baas Carlo zucht: Ik wil de grond die we hebben uitgegraven van het zwembad morgen nog gewoon verspreiden over het terrein, maar het mag niet van de manager en niet van de boekhouder. Mijn machine staat daar al een jaar en jullie kijken tegen een berg zand aan, maar ik ben te oud om een bedrijf te leiden.

Leiden, we zijn bij het laatste woord weer terug in Leiden. Waar ze geen foute managers hebben aangenomen, bij Luc van den Berg tenminste niet. Er komt een mega- enthousiast bericht vlak na het bezoek. Die mevrouw begreep ons en ze heeft alles laten zien en we konden direct onze keuze maken. We zijn helemaal blij! Het wordt op tijd geleverd en ze gaven ook nog een korting. Gewoon, dus niet omdat we van een Tegel Totaal-connectie zijn, maar omdat we in een uur alle sanitair en tegels rond hadden.
Dat klopt. Kortingen géven is veel leuker dan als het gevraagd wordt.
En klinkt het ook nog als een P.S.je: Die mevrouw zei nog dat ze wilde dat ze altijd zulke leuke klanten hadden.

Ja, dat is hoe dicht bij huis hoort te werken. En heel veel speciaalzaken bouwen die band gewoon één op één op. Dus, pas op voor de manager die met een opleiding in de zak denkt dat hij dat hele parcours wel even gaat omgooien. Die bouwt niet; die kan veel kapot maken en met een dik salaris naar de volgende management-positie vertrekken.
Dat zwembad lossen we wel op. We gaan niet wachten tot er koppen rollen en Carlo als pensionado weer als vanouds de scepter gaat zwaaien in zijn bedrijf. Morgen eten we een pizza met hem en zijn familie en vragen we als altijd onder elkaar: Wat vind je er nou zelf van?

Renée De Haan

© Tegeltotaal

U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Blogs
pijltje Blogs 2023
pijltje Dicht bij huis
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug