Weblog november 2022-1

BLOG

De wereld en wij

© Tegeltotaal

De wereld staat in brand en wij moeten positief blijven, dat is de boodschap. Hoe doe je dat? Door heel goed te luisteren naar iedereen die dicht bij het vuur staat. De beurs Cersaie in Bologna had het zwaar. Te weinig aanmeldingen, aarzelende deelnemers en dan ineens een aanbieding: Kom deelnemen voor de helft van de prijs of zoiets.

Het resultaat was in elk geval overweldigend. Nog nooit waren er zoveel bezoekers en journalisten. En wat was het nieuws? Dat concurrenten nog verder gaan samenwerken dan ooit tevoren. Decennialang waren Spanje en Italië kemphanen in de strijd wie de beste ging worden. Spanje met de wandtegels en Italië met de vloeren. Spanje kreeg heel veel subsidie en Italïe vloog door op eigen kracht met design als vaandel.
Drie jaar terug zat ik verbijsterd bij de persconferentie, want er was samenwerking tussen beide grootmachten. China was de gemeenschappelijke vijand en dus zochten beide topnaties in de tegelwereld elkaar en vormden een offensief. Nieuwe machines en productiemogelijkheden uitvinden en de keramische afwerkingen promoten; het was ineens samen en nog eens samen.

En nu is het zover. Ook in de besparingen op energie en gas gaan die twee landen alles coöperatief uitvinden. Besparen, bezuinigen, een voorsprong nemen op een tienjaren-plan dat vanaf morgen gerealiseerd moet worden. Nou ja, morgen is te snel gezegd, maar de bakermat ligt er.
In alle ellende en toestanden over de wereld die wij niet in de hand hebben is dat een cadeau. Samen de krachten bundelen, elkaar vinden en een nieuw wiel ontwikkelen waarop we koers kunnen aanpassen. Er is allang geen gemeenschappelijke vijand meer. De wereld staat in brand en een deel van de ovens die tegels moeten bakken zijn uitgezet of kosten zoveel dat ze misschien morgen niet meer kunnen functioneren.
Het is de oude wijsheid van de pyramide. Als de bakker geen graan meer heeft om brood te bakken en geen vuur, dan hebben wij allemaal niet te eten. Of we verzinnen iets waardoor we overwinnen en overleven.

In het dorp waar ik woon hebben in de Middeleeuwen aanvallers verdreven door van het laatste graan uit de hele omgeving zulke harde broden te bakken dat de bevolking er mee ging gooien naar de vijand als kogels. En de vijand dacht, dat als die mensen met brood gingen gooien ze dus genoeg te eten hadden. Geniaal. Aanvallers weg.
Met tegels zou dat procedé nog beter kunnen, want die zijn echt hard doorbakken. Maar hier gaat het om energie in een andere vorm. Als je kunt produceren zonder afhankelijk te zijn, dan ben je vrij. En dat bestaat dus al. Het is nog een beetje onder de pet, maar binnenkort kan de tegelwereld produceren op een manier die geen enkele afhankelijkheid meer toelaat.
Daar ben ik met hen trots op en ja gewoon blij. Onze keramische wereld krijg je niet klein. Want wij zijn steeds ruimer gaan denken.

Renée De Haan

© Tegeltotaal

U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Blogs
pijltje Blogs 2022
pijltje De wereld en wij
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug