Weblog april 2022-1

BLOG

Verlangen naar Cevisama 2020

© Tegeltotaal

We hebben de dag van 1 april op allerlei manieren in de agenda staan: Het Nederlandse Paviljoen op de Floriade zou dan af zijn, de nieuwe tegelshowroom van Villeroy & Boch is te betreden en soortgelijke openingen lagen rond die datum. Telkens klonk het: ‘En dit is geen grap.’

Het afgelasten van de Spaanse tegelbeurs in juni moeten we helaas ook serieus nemen. De wereldsituatie biedt geen zekerheid voor fabrikanten en de animo om te exposeren is ver gedaald. Ook de agenten en groothandelaren kampen ineens met zoveel nieuwe vragen en problemen dat een reisje naar het Zuiden in hun agenda evenzeer wordt doorgekrast.
Twee jaar geen Spanje voelt als een gemis. Voor ons is de beurs een soort van vak-vakantie. We kunnen er per trein of vliegend naartoe, dan wel er met de auto een ware reis van maken. Al die stadia hebben we de afgelopen dertig jaar doorlopen op de laatste twee jaar na. We hebben in allerlei typen hotels en appartementen gezeten en we zagen hoe het beursgebouw van een oubollige toestand een architectonisch wonder werd.

Valencia is voor ons een soort thuiskomen, alles oogt vertrouwd en het gebied heeft een heel eigen geur. De beurs zelf straalt veel meer hartelijkheid uit dan bij de hectische Cersaie in Bologna. We krijgen een VIP-behandeling met elke dag koffie in de bar, een rijke lunch en we maken spraakmakende dineruitstapjes in en buiten de stad.
Voor alle bezoekers gaat er van de Cevisama iets gemoedelijks uit. Het is kleinschaliger geworden dan vroeger, omdat de Italianen hier nog maar mondjesmaat exposeren en de stands werden daarmee groter. Iedereen heeft tijd voor elkaar, want in drie dagen heb je echt alles gezien.

De laatste keer in februari 2020 was achteraf een historisch moment. Het wemelde van de Oosteuropese en Aziatische bezoekers, er waren weer stands van Italiaanse merken en de uitnodigingen om showrooms te bezoeken regenden binnen. De een was nog groter en luxer dan de ander. Moe maar voldaan keerden we huiswaarts met een vracht aan informatie over de Spaanse industrie en de onderscheiding voor de beste buitenlandse journalisten.
Het zou voorlopig de laatste internationale beurs blijken en met al die kopij, foto’s en interviews konden we de volgende nummers van Tegel Totaal goed vullen. De versie van 2021 ging niet door vanwege angst voor besmettingen en dus weinig animo bij standhouders en bezoekers.

Afgelopen september zagen we de Spaanse bekenden weer terug in Bologna. Ondanks alle drukte maakten we nog een middag vrij om die stands mee te pakken voor een preview. Het moest niet te uitgebreid worden, want straks zagen we ze allemaal weer terug in Valencia. Zoveel was zeker. Was. Met de verplaatsing naar juni 2022 begon er al wat gemompel op te stijgen vanuit de Nederlandse geledingen: ‘Het zit dan wel erg dicht op de Cersaie direct na de zomer.’ En het werd al vakantietijd. Precies zo promootte de Ascer de verschuiving: ‘Geniet dan allemaal extra van het mooie weer in ons prachtige Valencia.’

Met dat positivisme zijn we begonnen aan de organisatie van een speciaal event vanuit Spanje dat tijdens Design District gehouden kan worden in de Van Nelle-fabriek. Zalen daar zijn geregeld en dit zou een feestje worden aan de vooravond van de Cevisama. Het is nu het enige dat we hebben aan presentatie vanuit de Spaanse tegelindustrie. Maar of het doorgaat...

Renée De Haan

© Tegeltotaal

U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Blogs
pijltje Blogs 2022
pijltje Verlangen naar Cevisama 2020
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug