Weblog april 2020-2

BLOG

Paasbest

De nieuwe showroom van Julius van der Werf in Sneek
De nieuwe showroom van Julius van der Werf in Sneek

Niemand weet waar we aan toe zijn in deze medische natuurramp en dat leidt ook in de tegelwereld tot zeer uiteenlopende benaderingen. Om in Nederland te beginnen: hier overheerst creatief denken met zeer veel positieve aanzetten naar straks. Bij Julius van der Werf is de geplande huisbeurs van maart omgebogen naar een zorgvuldigere inrichting van de showroom dan anders gekund had. Onze zoon David is als razende reporter naar Sneek gereisd en kwam met een bloemrijk verslag terug.

Het nieuws stroomt hier gelukkig van alle kanten binnen, projecten in voorbereiding, nieuwe technische uitvindingen die in april breed in de media hadden zullen komen maar even uitgesteld zijn, showroomaanpassingen en vanuit Italië en Spanje een heel nieuw geluid.
Alles waar we zolang tegen gevochten hebben blijkt nu juist een winstpunt: internet bij voorbeeld. En het houden van voorraden. Alle bedrijven in Zuid-Europa zijn gesloten maar roepen op toch de orders door te geven en verwachten veel nog op voorraad te hebben. Transport van goederen is geen enkel probleem. En juist nu is het maken van plannen voor renovatie een uitgelezen moment.

Tijd om te puzzelen zullen we maar zeggen. ViSoft heeft een handig online ontwerpprogramma waarmee de particulier zelf zijn ruimte kan uittekenen en aan een showroom kan doorsturen. De ontwerper kan zijn voorstel online presenteren, zelfs in VR of AR. Ook showrooms die nog niet met ViSoft ontwerpen kunnen gratis gebruik maken van deze service. De volledige ViSoft kan gratis worden getest, instructie via het internet is beschikbaar.
Voor iemand met een showroom in Nederland of België uitstekend dus maar voor ons helaas niet. We willen een vloertje doortrekken met een keramische houtserie die in tientallen versies bestaat maar op internet twijfel je over de kleur en we kunnen niet naar een showroom met een proefstukje.
Sterker nog, we worden al bij de eerste rotonde aangehouden als we even naar de supermarkt willen. Formulieren, controle van de kapjes die hier huis aan huis wekelijks bezorgd worden door de GGD, en dan mogen we bij de gratie Gods doorrijden. Om rechtsomkeert te maken want de rijen voor de winkel zijn zo lang als nooit vertoond. O ja, Pasen! We waren het helemaal vergeten. Hier zijn de eieren en het meel overigens al weken uitverkocht want elke Italiaan heeft tijd om weer zelf pasta te maken.

Wie mag dat komen opeten? Wij kunnen niet eens met de buurvrouw over het hek praten op straffe van een bekeuring dus van de belangrijke paaslunch met de hele familie zal geen sprake zijn als die niet in één huis wonen. En voedsel uitdelen aan anderen is illegaal geworden. Je hebt er met je handen aan gezeten. Zelfs panty’s die al maanden in de supermarkt liggen, mogen niet meer verkocht worden. En ik wilde er nog wel op mijn paasbest uitzien….

Dus creativiteit en vertrouwen zijn de bakens waarop we doorgaan. Met veel humor en hervonden communicatiemiddelen zoals Skype. Of appjes met cabarateske foto’s en filmpjes over hoe mensen de tijd kunnen doden en hoelang dat mogelijk gaat duren. Volgens een aantal Spaanse bedrijven gaat daar de zaak na de Pasen weer draaien. In Italië wordt voorzichtig aangegeven dat vooral de metaalindustrie zo snel mogelijk weer op gang moet komen.

Dat geldt voor de tegelwereld zeker want nu hét bedrijf voor tegelmachines Sacmé potdicht zit, komt de hele branche straks in de problemen.
En wat zegt de directie van Sacmé? Misschien wel het meest hoopgevende van alles dat we gehoord hebben: ‘Betaal al je toeleveranciers! Alleen dan kunnen we zorgen dat de dunne economische draad van nu niet knapt. ‘

En wat komt er nu net binnen via het veelgeprezen internet: Op 1 mei a.s. krijgen alle werknemers in de afbouw 3% loonsverhoging. Ook kan er weer aanspraak worden gemaakt op de 80-90-100-regeling, wordt een vroegpensioenregeling ingesteld én is er bijzondere aandacht voor de duurzame inzetbaarheid van werknemers. Door de huidige situatie stonden deze afspraken ter discussie, maar ondernemersvereniging NOA wil samen met de vakbonden een positief signaal afgeven. Nou dat is gelukt!

Laat iedereen genieten van dit verplichte Paasreces. En houd ons op de hoogte want wij werken gewoon door vanuit een kantoor waar al weken slechts twee personen zitten op 1,98 meter afstand van elkaar. Oftewel 6 tegels van 33 cm. Uitgerekend zonder ViSoft…dus de voeg vergeten mee te tellen!

Renée De Haan

© Tegeltotaal

U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Blogs
pijltje Blogs 2020
pijltje Paasbest
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug