Weblog juni 2018

BLOG

Matteklap

© Tegeltotaal

Ik ben verslaafd. Aan een schone vloer. Er kunnen nog zoveel spinraggen boven mijn hoofd hangen, mijn blik richt zich op de basis: de plavuizen. Bij noodweer komen familie of gasten direct mijn keuken binnenstormen. In alle paniek gaan we niet over de moddersporen zeuren. Zeker niet omdat ik een ingebouwde vloermat heb. Dus laten drogen, stofzuigen en de entree ziet er weer vlekkeloos uit.

Nu mag ik naar de echte wereld waarin mijn problemen [vraagstukken ??] in mega-voud bestaan en ook weer opgelost worden. Bij het Belgische Rosco sta ik te hyperen: ‘Deze matten zijn fantastisch!’ We gingen hierheen om over hun waterdicht plaatmateriaal te praten, maar bleven hangen bij het matwerk dat hier verricht wordt. Lieve mensen die rustig verder gaan om een bepaald design voor een klant uit te dokteren.

Na deze visite waarbij we ook nog Belgische bonbons en een biertje mee kregen, zit ik perplex in de auto. Over dit facet van de tegelwereld heb ik namelijk weleens een persbericht gemaakt. Van het Duitse Emco met speciale antislipmattten. Maar ik zag het als een praktisch element dat een mooie tegelvloer doorbrak; op de foto dan. In werkelijkheid zijn mij die matten nooit opgevallen, dus zo detonerend kunnen ze ook niet zijn.

Na het bezoek aan Rosco is dit totaal veranderd. In plaats van tegelfreaks zijn we matteklap [???] geworden. Wijzend op alle entrees waar vieze stappen staan of juist niet. Voeten vegen doe ik altijd en overal, maar na het bezoek aan de specialist begrijp ik dat bijna alle vocht en vuil al vanzelf onder de mat wordt geschoven.

Zelfs op de tekening van een mooi gerenoveerde viszaak op Texel staat met hoofdletters tussen het te verrichten tegelwerk: inloopmat. De Vlaming benoemt het chiquer met ‘entreematten’. En ik kijk thuisgekomen naar mijn eigen exemplaar. Uit de doe-het-zelfzaak en dat zie je ineens ook zo duidelijk omdat het geld op was. We zaten aan het matje.

Wat is nu zo apart aan een dergelijk bedrijfsbezoek? Het werkt telkens weer blikverruimend. Een toegevoegde praktische waarde kan zelfs de uitstraling van tegels verhogen. Dat komt ook door de zorg waarmee het gemaakt wordt. Een putje werd designgoot, een brede strip kreeg design en het planchetje van vroeger is nu een beauty naast de wastafel. In deze sector hoef ik geen retro naar de plastic plankjes van de jaren ’70.

En die stomme vloermatten van toen behoren nu thuis in een collectie waar, in overeenstemming met de vloer, met alle zorg de kleur en structuur worden geselecteerd . Ik ben zoveel op reis dat ik voor thuis nog geen nieuwe keuze heb kunnen maken. Maar bij de vele hotels gaan we als redactie telkens met de neus op de schoenen naar binnen. En delen punten uit: Goed, net te kort, niet fraai. Ontbreekt de entreemat, dan schudden we het hoofd: Wat ziet die vloer er uit! En dan wij zijn nog niet eens binnen.

Dat is geen reclame voor het bedrijf en ook niet voor de tegelwereld. Daarover gesproken: Ze zijn niet alleen bij de meeste leveranciers op maat leverbaar, maar ook met logo of met andere attractieve voorstelling. Kortom we kunnen er niet meer omheen: de mat is een must.

Renée de Haan


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Blogs
pijltje Blogs 2018
pijltje Matteklap
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug