Weblog november 2017

BLOG

Onderonsjes

Beurzen: je zult ons er regelmatig aantreffen, want hier ligt vaak ons nieuws.
Beurzen: je zult ons er regelmatig aantreffen, want hier ligt vaak ons nieuws.

Aan de vooravond van 2018 kijken we met plezier terug op de afgelopen zes Tegel Totalen. Bij het doorbladeren en zien van al die mensen glijdt er als vanzelf een glimlach over mijn gelaat. Geheimen gedeeld, technische kennis uitgewisseld en overal tips gekregen.

Vooral over afvallen. De een werkt zich in het zweet om een peulenschil zo te verteren dat alle vet smelt als een pakje boter; de ander is 50 kilo kwijt en weet in een weekje Bologna beursbezoek weer 20 kilo aan te sterken. De benijdenswaardig magere Heinen smikkelen op elke stand een paar tapas weg en tussen al die mannen loop ik. In een mantelpakje dat precies past, dus ik kan nooit meer eten of drinken dan gewenst.

Dat lukt aardig tijdens een beurs. Daar hebben we geen stappenteller, sorry ‘activity watch’ moet ik zeggen, nodig om te weten dat er kilometers worden afgelegd. De boosdoener is het uitpuffen in de avond. Lekker wijntje, napraten, eten. En daar gaat het mij nu even om: Er staan nog zes diners in mijn balboekje met allemaal heel onderhoudende mensen uit de tegelwereld. Heerlijk vooruitzicht dat aldoor vooruit geschoven wordt. Tijd en plaats kloppen bijna nooit zodanig dat er een privébezoek ingelast kan worden. De een denkt dat het vanwege een dieet is, de ander omdat ik zaken en privé graag gescheiden houd en een derde vermoedt dat hij niet interessant genoeg is.

Niets van dat alles. Ik ben nog nooit zoveel heen en weer gereisd tussen Italië en Nederland als afgelopen jaar en het wordt nog veel meer in 2018. Koffers pakken, schoonmaken, koelkasten leeg maken, kantoor in de trolley duwen, uren rijden; de reizende reporter komt altijd tijd te kort. Eenmaal in Nederland wordt dat niet beter. Ik ben onderweg op piekuren. Ooit reden we van Utrecht in een half uur naar Den Bosch en vlogen we langs Zaltbommel. Nu kan ik dat stadje zelfs blind uittekenen, en noem ik moeiteloos alle bedrijven aan de A2, in volgorde heen en terug.

Terwijl ik me daarover dik maak, groeit mijn respect voor vertegenwoordigers uit de tegelwereld die voor dag en dauw op pad gaan. Met proefmonsters en ook al regent het de hele week, altijd een goed humeur. Bewondering ook voor de verwerkers die na de rit op de weg monter gigantische keramische platen verplaatsen en versnijden. De showroomhouder die zijn zaak op de meest onmogelijke uren openhoudt en een goede klant zelfs een trendy hapje weet voor te zetten, dat zijn allemaal prachtige oplossingen om de files te omzeilen.

Kortom, menigeen kreeg het volle pond aan aandacht afgelopen jaar. En voor velen bleef er tijd voor een onderonsje in de kantlijn. Onderling en met ons. De nieuwe website in 2018 gaat daartoe uitnodigen. Zodat Tegel Totaal nog completer wordt.

Fijne feestdagen namens het hele TT-team.

Renée de Haan


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Blogs
pijltje Blogs 2017
pijltje Onderonsjes
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug