Weblog maart 2015

BLOG

Slim Schaap

© Tegeltotaal

‘We moeten rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan…’ Het befaamde liedje van Herman van Veen uit Alfred Jodokus Kwak krijgt nieuw élan dankzij de tv-serie Het Schaap met de vijf poten. Eerste aflevering medio maart, een goede aftrap. Het vertolkt precies wat menigeen uit de tegelwereld ervaart: een ratrace en geen contact mag je missen, geen order even laten liggen.

Ook ik heb nog nooit zo weinig tijd gehad en zoveel te beleven. Meer nieuws dan ooit, herstartende bedrijven die aandacht vragen en overlevers die een pluim horen te krijgen. Projecten die gevolgd moeten worden, spraakmakende producten waar je verbijsterd naar kijkt als naar de kopieën van vermaarde meesters: Wat knap! Mooi toch dat die zogenaamde vervalsers van kunst uiteindelijk hun eigen label beginnen?

Afkijken, nadoen, namaken, het is een leerproces. Elk kind begint daarmee zijn eigen weg te zoeken. Vallen en opstaan. Dat laatste heeft de tegelwereld afgelopen tien jaar ervaren. Wie nu nog of weer staat, staat stevig. Zo ook ik. Mijn doorstart vond plaats in een dieptepunt, niet alleen economisch maar ook met zoveel tegenslag dat je er niet aan zou beginnen als je dat geweten had.

Zegeningen

Het domme schaap in mij telde de zegeningen. In 2013 nemen we Tegel Totaal over met alle support mogelijk van de vorige uitgever. De telefoondienst maakt een kardinale fout en sluit precies tegelijk de internet af. Ik heb wat café’s bezocht met Wifi! Die missen me nu alles weer op orde is, als klant dan. Nog een paar familieperikelen erbij en het scenario voor de ondergang staat geschreven.

Maar ik heb afgekeken, van de tegelagenten, de winkels die op omvallen stonden en die tegen de wind in hun weg baanden naar straks. Ik lifte gewoon mee op hun energie en zij deelden hun kennis, zelfs de portemonnee als het nodig was. Het Schaap met de vijf poten, dat zijn we allemaal een beetje, de overlevers naar nieuwe wegen zoekend. De serie is een hommage aan Eli Asser en de oude tijd die met nieuw élan terugkeert.

Dat geldt ook voor Tegel Totaal. Dankzij de nieuwe steun van jullie die in het blad geloven, het zien als een platform, zit ik nog nachtenlang over de kracht van keramiek te filosoferen. Nieuwe rubrieken, uitbreiding van de doelgroep, oude wijn in verse zakken. Nou ja zo oud laat ik die wijn niet worden natuurlijk! Gezellig samen even proosten op het dieptepunt dat voorbij lijkt, is geen overbodige luxe.

Voor de rest is het weer nuchter: we moeten rennen, vliegen,vallen, opstaan en weer doorgaan. De nieuwe Tegel Totaal ligt straks op de mat dus. Nou ja mat… in de postbus. En wie niet direct het cellofaan ervan afrukt om te gaan lezen, die vergeef ik: ‘Het Schaap’ gaat voor. Zo leuk zijn we nou ook weer niet.Maar wel slim genoeg om dat te beseffen.

P.S. Die Mijnheer Herman van Veen is net 70 geworden en met pensioen gaan… nee zegt hij ‘Opzij, opzij, opzij. Maak plaats, maak plaats, maak plaats. Een andere keer misschien dan blijf ik wel staan en kan dan misschien als het echt moet,wat over koetjes, kinderen en de mannen praten.’ Dat laatste moet hij maar aan mij overlaten, dacht ik zo.

Renée de Haan


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Blogs
pijltje Blogs 2015
pijltje Slim Schaap
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug