Tegeltotaal 2024 - nr. 2

het bedrijf

Een tableau kaasmakerij voor onderdoorgang in Gouda 
Een tableau kaasmakerij voor onderdoorgang in Gouda
 

Techniek maakt veel opdrachten haalbaar

MaatWerkTegels breidt verder uit

Delfts Blauw komt als vijf meter hoog tableau in Max Health Club in Den Haag
Delfts Blauw komt als vijf meter hoog tableau in Max Health Club in Den Haag

MaatWerkTegels heeft alweer expansie nodig en nam per 1 februari een nieuwe hal in gebruik. Oprichter-eigenaar Solke Pasveer begon in Utrecht met een transfertechniek om schilderingen over te kunnen brengen op keramiek. De vraag bleek zo groot, dat hij vijf jaar geleden een zeer bijzondere inkjetprintmachine uit Italië aanschafte.

Door Renée de Haan

Als zelfstandige was dit een unieke stap waar nu een vervolg op gaat komen. De nieuwe printer staat al geruime tijd in de bestelling, want de hoeveelheid projecten en privé-opdrachten groeit nog altijd gestadig. Solke benadrukt: We willen niet groter worden, maar wel gezamenlijk optimaal aan de vraag kunnen voldoen.

Testen

De bestelde printer komt in de nieuwe hal te staan, moet aan zeer specifieke eisen voldoen en alle mogelijke decors superglanzend op tegels omzetten. Omdat we maar een kleine opdrachtgever zijn kunnen we bij de fabrikant niets afdwingen. Daardoor gaat er voor diverse testen veel tijd in zitten en blijken er allerlei zaken minder probleemloos dan beloofd. Binnenkort hopen we de nieuweling te kunnen inwijden.

De huidige printer blijft zijn werk verrichten en heeft tevens gediend als leerproces

Leerproces

 De huidige printer blijft zijn werk verrichten en heeft tevens gediend als leerproces. De beelden werden langzaam scherp en in de loop der tijd bleek er met de besturing meer mogelijk dan aanvankelijk werd vermoed. De nieuwe machine heeft drie keer die capaciteit en in 20 minuten leg je de tegels klaar, dan kost het printen ook slechts 20 minuten en het weghalen ook. Zo kunnen we als een speer achter elkaar doorwerken.

Waaier

Michael John is het grote brein achter de techniek en weet in een handomdraai bijzondere schilderingen om te zetten in een tegeltableau. Uit de waaier aan lopende projecten blijkt een duidelijke herleving van Delfts Blauw en Art Nouveau uit de jaren ’30. Printen met glazuur in een donker randje blijkt gemakkelijker te realiseren dan superstrakke voorstellingen, zo weet Solke als geen ander. En als iets niet lukt, kan het gemakkelijker opnieuw geprint worden dan met de tijdrovende transfers in een oven. Die oorspronkelijke techniek blijft binnen MaatWerkTegels vooral behouden voor wat kleinere opdrachten.

Uit de waaier aan lopende projecten blijkt een duidelijke herleving van Delfts Blauw en Art Nouveau uit de jaren ’30
Een van de gravures van Jan van der Heyden
Een van de gravures van Jan van der Heyden

Recent

Veel straatbeelden in tegelvorm komen uit dit atelier en recent twee tableaus in Uitgeest die in een bakstenen gevel zijn opgenomen, als opdracht van de gemeente. Afgelopen tijd volgde er een opdracht in Amsterdam voor een aantal halletjes waar tableaus op basis van werken van Jan van der Heyden een vaste plek hebben gevonden. Omdat het hier gravures betreft, bleek dat nog gemakkelijker af te drukken op tegels, al dan niet voorzien van een lijst.
Max Health Club aan de Vliet in Den Haag voltooide begin dit jaar een nieuw fittness gedeelte en ook hier ontstond de vraag naar passende afbeeldingen op keramiek.

Runderen

In de Max Health Club in Den Haag wordt in deze periode een kunstwerk gerealiseerd van een vijf meter hoog tableau met runderen in Delfts Blauw. Het voorbeeld staat al een tijdje ter inspiratie in het atelier van MaatWerkTegels.
Solke: Dit is van oorsprong een kleine tegel met een bijbelverhaal. Op een veiling heeft het duizenden euro's opgebracht. Michael heeft het goed opgeblazen. Je kunt sommige kunstwerken met de hand uitvergroten, maar in dit geval is de computer de redding. We hebben het watertappunt op de plek van de uier bedacht.

Retro in Art Nouveau van MaatWerkTegels
Retro in Art Nouveau van MaatWerkTegels

Kaasmakerij

Vanuit Gouda is eveneens een oude afbeelding van een kaasmakerij in tegels omgezet. Het orgineel komt van plateelbakkerij Regina die werd opgericht in 1898 door Gerrit Frederik van der Want en Georges Antoine Alexis Barras.
Het origineel was ongeveer een meter lang. In de jaren '60 is het gebouw afgebroken en daarvoor kwam een lelijk stuk architectuur terug dat ook alweer is afgebroken. Op die plaats is een onderdoorgang gerealiseerd van het station naar de binnenstad met dezelfde afbeelding nu als zes meter breed en drie meter hoog betegeld. We hebben het verzoek gekregen op basis van onze keramische fototaferelen in de Sphinx-passage. Gelukkig zijn er nog veel projectontwikkelaars met oog voor bijzondere toevoegingen.

Maritim hotel

We zijn er nog lang niet in de opsomming van activiteiten. Voor het Maritim hotel aan het Amsterdamse IJ is een passende voorstelling van een schip in Delfts Blauw in voorbereiding. Dat is geen sinecure want dit grootste congreshotel van Nederland wordt het op twee na hoogste van de hoofdstad met maar liefst 600 kamers en een exclusieve VIP lounge op de bovenste etage. De oplevering staat gepland voor medio dit jaar, maar dat kan nog wat uitlopen. Solke zal in elk geval zijn aandeel op tijd af hebben.

Opnieuw uitgevonden

Delfts Blauw is dus nooit echt weggeweest en dat tot groot genoegen van Solke want hiermee begon hij zijn loopbaan, als duizendpoot bij de Porceleyne Fles in Delft. Daar mocht blauw ook een kleur hebben van oorsprong en dat wordt hier in Utrecht weer opnieuw uitgevonden.
Michael laat zien hoe hij op basis van een voorstelling van een aap in Delfts Blauw varianten heeft gemaakt die net even anders zijn, ook met andere dieren. In sommige gevallen leidde dat tot tableaus in de stijl van de schilder Alfons Mucha en Jugendstil-inspiraties.
Wat er precies met deze eigen creatieve tableautjes gaat gebeuren wordt nog bekeken door het team van MaatWerkTegels, maar dat er vraag naar komt ligt zeer voor de hand. ■


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2024
pijltje Artikelen uit 2024 - nr. 2
pijltje MaatWerkTegels breidt verder uit
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug