strategie
Jong bloed is ook goed voor klanten en leveranciers
Ed Zwarthoed geeft leiding uit handen
Bij Ed Zwarthoed in Edam zijn ingrijpende vernieuwingen in gang gezet. Het tegelzetbedrijf en de showroom floreren dwars door alle economische situaties heen, maar oprichter Ed gaat een stap terug doen. Drie jongeren zijn klaar om een ander élan neer te zetten. In een showroom die stevig wordt aangepakt.
Door Renée de Haan
In feite verandert er niets, zo beaamt Ed. De kennis en bevlogenheid zijn overgedragen en zelf blijft hij om de regie te handhaven, maar liever meer achter de schermen. Het bedrijf moet verjongen en de nieuwe vijf Joey Zwarthoed, Kees Tol, Kino Zwarthoed, Niels Zwarthoed en Christy Zwarthoed zijn daar klaar voor.
Schoolmodel
Ed Zwarthoed met als extra bij- naam Kirry is al decennialang een begrip in de tegelwereld. De bedrijfsvoering met opleiding voor nieuwe verwerkers en verkopers geldt als een schoolmodel van hoe het zou moeten. Trouw aan leveranciers en klanten, gewoon hard werken en klachten vermijden door een adequate logistieke aanpak. En directe betrokkenheid met welke opdrachtgever dan ook.
Misbaar
Er is eigenlijk geen motief voor Ed om een stap terug te doen, want alles loopt op rolletjes met veel projecten, zoals onder meer Rosewood Hotel en het net opgeleverde DPG Mediakantoor, beide in Amsterdam. In feite wil hij voorkomen dat overdracht te laat plaatsvindt. Nu kan hij langzaam misbaar worden, althans dat is het streven.
Jong bloed is ook goed voor klanten en leveranciers. Het zorgt ervoor dat deze trein doorgaat en de taakverdeling onder de nieuwe drie ontvouwt zich vanzelf. Dochter Christy wordt de nieuwe directeur showroom. Kom er maar even bij meid.
Ontzorgend
In het bedrijf verloopt alles zo gesmeerd dat Ed tegenwoordig rustig op reis kan naar bedrijven of beurzen zonder dat hij gestoord wordt. Problemen worden opgelost en dat geldt zeker voor de klanten.
Wij zijn compleet en ontzorgend. Dat floepte er een paar jaar terug zomaar uit en het is onze slogan geworden. Mensen doen maar één of twee keer in hun leven een grote verbouwing en moeten daar vooral positieve herinneringen aan overhouden. Tegenwoordig willen ze direct het geheel aanpakken, uit angst dat ze anders lang moeten wachten op een volgende stap in de uitvoering.
Ons kent ons
Hij tipt daarbij direct zijn favoriete onderwerpen aan: scholing, prijsbescherming en trouw aan het netwerk. Om met het eerste te beginnen: In ons bedrijf worden jongeren nog altijd opgeleid en dat zijn er per jaar meestal twee. Het is hier in Edam nog een wereld van ons kent ons dus aankomende tegelzetters kloppen bij ons aan.
Christy vult aan: Vlakbij is een technische school waar we goed contact mee onderhouden. Langs die weg komen er ook leerlingen op ons pad. Je ziet vrij snel al of daar goede potentie in zit. Ze moeten tegenwoordig vooral breed in de markt kijken en goed kunnen samenwerken.
Allianties
Ed: Allianties smeden, dat is zeer belangrijk, dus weten wat je aan elkaar hebt. Ik heb 70 man rondlopen en per jaar worden in Nederland 70.00 woningen gebouwd. Dat zijn er nu 50.000 en dat geeft ook even rust. We kunnen veel maar niet alles. Trouwens, iemand die alles kan, ben ik nog nooit tegengekomen. Je moet een loodgieter niet laten tegelen en vice versa.
Twisten
Ik probeer weg te blijven van financiële discussies. Om een euro twisten, daar heb ik zo’n hekel aan. Iemand die op de beste deal uit is, betekent voor hem een goede deal, maar niet voor alle anderen in het traject. Sommige inkopers zijn bezig de laagste prijs te verkrijgen, spelen in de trant van verdeel en heers. Naar mijn mening zou het moeten gaan om een prettigere en langdurige samenwerking, immers wordt je gevraagd om jouw specifieke specialisme. Bij Zwarthoed-Kirry staat alles voor de verwerker ’s morgens netjes klaar en dat blijkt dan ineens elders niet zo. De beste is meestal achteraf de goedkoopste.
Prijsverhogingen
Opdrachtgevers hebben natuurlijk te maken met prijsverhogingen, maar dat hebben we allemaal. Wij zorgen dat we goed inkopen want sommige zaken zie je direct aankomen en we tekenen alles uit. Zoals recent bij negen woningen in vier blokken in Den Haag. Moet er een wandje bij dan is dat direct inzichtelijk voor iedereen. Het schept vertrouwen en vanuit de showroom hier wordt alles al goed doorgesproken.
Stoeltje erbij
Daar heeft Christy haar werkterrein: Wat Italianen aan sfeer weten te creëren, daar moeten we naar toe. De tegel doorvertalen naar de ruimte, dus ook met een stoeltje erbij. Dat gaat straks met de grote verbouwing zeker een rol spelen. Tegelijk kun je hier niet alles laten zien en werken we veel samen met andere bedrijven, zoals met Van Munster in Gouda die minder tegels heeft maar meer sanitair dan wij hier. Er is een stevig netwerk opgebouwd.
Gevel
Bij de toekomstige verbouwing wordt daar goed gebruik van gemaakt. Zoals bevriende metselaars bij de aanpak van de gevel. Tegels zullen in de gemoderniseerde toonzaal stevig naar voren komen, liefst in werkbare maten. Grote slabs zijn volgens Ed vooral bedoeld voor heel specifieke toepassingen en dan alleen in 6 mm dikte.
Het is financieel niet voor iedereen haalbaar en praktisch maak je echt mee dat de plaat niet naar binnen kan en alsnog in twee delen gesneden wordt. Het summum noemen ze de grote platen, maar zeker met 1 cm dikte is het veel te zwaar. Wij doen het niet. Voor ons gaan tegels in een dikte van 6/8mm de praktijk zijn, en dus ook de toekomst.
Weekmakers
En het advies bij vloerverwarming wordt in alle gesprekken nadrukkelijk meegenomen. Tegels zijn daarvoor de beste warmtegeleider. Maar er is nog een motief, zo vertelt Ed: Jaren geleden kwam hier een kopersbegeleider die laborant was geweest. Hij gaf me een hand: ‘Gefeliciteerd. Jullie gaan het goed doen met de komst van de warmtepomp. Alle flexibele vloerafwerkingen bevatten weekmakers en als die warm worden kunnen er kankerverwekkende stoffen vrijkomen. Bij fossiele materialen als keramiek niet.’ Veel mensen kiezen toch voor linoleum of pvc bij vloerverwarming. We zullen zien hoe dit verder loopt.
Doorstaan
Ik heb een prachtige reis gemaakt van een jongetje van
■
16 tot nu en nooit voor het geld gewerkt. Je moet verdienen maar niet òm het verdienen. Ik ben uit 1966 en degenen die mij hebben opgeleid gaan nu met pensioen. Mijn generatie is vervijfvoudigd en we hebben spraakmakende ontwikkelingen meegekregen. We gingen lijmen in plaats van zetten. We hebben crisissen doorstaan, maar de echte crisis is het gebrek aan handen. Als die leegte niet wordt ingevuld gaat Nederland B.V. mooi het schip in. Trouwens, die jongen die om zeven uur in de ochtend enthousiast aan de slag gaat, wordt veel te weinig belicht. Het gaat om grote namen die pronken met een bepaald project en telkens denk ik: Waarom worden wij niet belangrijk gemaakt in het verhaal? Misschien lukt het de volgende generatie.
U bevindt zich hier:
HOME
Een greep uit onze artikelen
Artikelen uit 2024
Artikelen uit 2024 - nr. 2
Ed Zwarthoed geeft leiding uit handen