Tegeltotaal 2024 - nr. 1

Beurs

Creatieve ­presentatie tegels en ­verwerking

Na jaren weer een Bouwcenter Expo

© Tegeltotaal

Nadat er een beurt was overgeslagen vanwege de lockdown kon eindelijk de tweejaarlijkse beurs Bouwcenter Expo weer plaatsvinden. Het was dringen op 23 en 24 januari met veel exposanten en drommen bezoekers in de Utrechtse Werkspoorkathedraal.

Door Renée de Haan en
Matthijs Pronker

De presentaties richten zich op de vele speciaalzaken die bij de inkooporganisatie van Bouwcenter zijn aangesloten. Tegels en verwerking nemen hierbij een belangrijke positie in, maar ook andere facetten van afbouw komen ruim aan bod in de bescheiden stands. Van echt nieuws is geen sprake, maar wel van een overzicht aan belangrijke producten die recent ontwikkeld zijn.

Panariagroup Deutschland Gmbh

Nu de merken Grohn, Nordceram en Steuler van het Duitse Steuler Fliesengruppe verkocht zijn aan de Italiaanse Panariagroep waait er een andere wind voor Ferry de Ruiter en zijn collega’s, maar in feite verandert er niets. Ferry liet dan ook net als altijd de nieuwe producten zien die deels in Duitsland en deels in Italië en Portugal worden vervaardigd.
De mogelijkheden om andersoortige producten uit te brengen zijn verruimd en daarmee ook het type projecten dat we binnenhalen. Nieuwe houtsoorten doen het goed en het formaat 100 x 100 slaat duidelijk aan. Voor betaalbare projecten hebben we daarin nu ook de voorgevoegde kleine tegels. De voegen moeten diep genoeg zijn, zodat bij de verwerking van de aanhechtingspunten het verschil niet valt waar te nemen. Ik zie er wel brood in.

 

© Tegeltotaal

Agrob Buchtal

De hebberigheid van de architect werd geprikkeld op de stand van Agrob Buchtal met veel beeldmateriaal en rijke uitklapbare boeken met tegels. Richard van der Maaten wees daarnaast op de nieuwe serie Trio met een 15 x 15 cm tegel in matte uitvoering en een wanduitvoering van 30 x 90 cm, 6 mm dun, dus zeer hanteerbaar.
We krijgen veel goede reacties op de terrazzolook in een witte versie, naast de bruine en antraciettinten. De lichte kleuren krijgen weer de overhand blijkbaar.

Ceragni en Certeca

Misschien wel op tegelgebied het meest verrassende van de beurs was de serie Artist van het Portugese Ceragni en het zustermerk Certeca. De patronen hierin doen denken aan die van de roterende verfmachines. Op de stand was veel meer vakwerk te bewonderen met onder meer een bijzondere zeshoek in handvorm. Exportmanager Helena Cruz legde uit dat het moederbedrijf opgesplitst is in twee fabrieken.
Een is gericht op vloertegels en de ander meer op kleine formaten waarbij de grootste wandtegel 25 x 25 cm is. Wij volgen nog steeds onze uitgangspunten traditie, innovatie en emotie en dat vertaalt zich in de huidige producten. Met Certeca bieden we als apart merk een beetje marmer, steensoorten en industrieel design. Met groenen in de serie Aquarius en jaren ’20 tinten in Maze dat aansluit op de kleuren van ons fantasiemarmer.
Het bedrijf is als onderdeel vanuit Portugal opgenomen in de Bouwcentergroep ter vervanging van Cinca, dat uitgelezen kleine formaten levert maar helaas enigszins achterblijft bij de huidige vaart der ontwikkelingen.

 

© Tegeltotaal

Cottoceramix

Achter de schermen bij Cottoceramix vinden na twintig jaar bestaan opwindende veranderingen plaats. Thomas Kloppenburg leidt de weg naar vernieuwing door de introductie van een nieuwe collega voor West Nederland: Fred Luttink, die de rol van Anja van den Berg overneemt. Met een achtergrond bij TegelMegaStore brengt Fred een schat aan ervaring met zich mee.
Deze organisatorische vernieuwing gaat hand in hand met andere spannende ontwikkelingen, waaronder een volledig herziene catalogus en een speciale kast die is ontworpen met de eigen dealers in gedachten. De kast biedt een uitgelezen presentatie voor handvormtegels, met kleine tegels die precies in het midden passen en bijpassende grotere tegels voor wanden en vloeren die er direct naast liggen.
Op de beurs zijn vooral de schijnwerpers gericht op de nieuwe terrazzoserie, verkrijgbaar in 13 x 13 cm en 4 x 13 cm, van Vives. Thomas Kloppenburg deelt zijn enthousiasme: Deze serie is helemaal in opkomst, met patronen die teruggrijpen naar de tijd van de Art Nouveau. Ook bij het zustermerk Arcana valt op dat kleine formaten in trek zijn, vooral wanneer ze worden afgewisseld tussen glanzende en matte afwerkingen.
Joanna da Costa verdient alle lof voor haar onvermoeibare inzet, waarbij ze elk bijzonder stuk keramiek onder de aandacht brengt. Met deze nieuwe ontwikkelingen blijft Cottoceramix een belangrijke speler in de wereld van tegelontwerp en distributie.

 

Florim

De stand van het Italiaanse Florim had een volledig nieuwe bemanning met agent Björn Lutterman van A Casa Agency als spil. Hij werd omringd door Jaap Santing als accountmanager voor Zuid-Nederland en Maikel Veldhuis voor het Noord-Oosten. De aandacht ging vooral uit naar de serie Stone Coretech en de nieuwe indeling van de voormalige merken stonden helder op een rijtje voor alle bezoekers. Het merk Rex heet nu Luxery, Floorgres is Architectural, CasaDolceCasa heet Creative en Cerim werd Contemporary Design. Het blijkt in de praktijk beter te werken met alle communicatie.

 

Kronos

Op de stand van Kronos en Cercom waren de gast­heren Michel op 't Hoog en Giovanni Minozzi druk bezet om na de Cersaie in Bologna een aantal kans­hebbende producten toe te lichten. Ook hier een goede mix van hout, bijzondere steensoorten en unitinten met een vleug om het vlak te breken. De te maken combinaties werden direct in aangeklede mappen getoond met de betreffende tegel erbij.
Het tweetal is tevens agent van Polis, Ariostea, Iris en Dado en heeft daarmee een goed scala opgebouwd waarvan een deel direct aansluit bij de ­Bouwcenter­zaken.

Kraayenzank

Drie generaties Kraayenzank van de gelijknamige agenturen waren aanwezig bij de showtruck waarin onder meer de gewilde series van RAK tentoongesteld stonden. Vader Kraayenzank begon jaren terug het bedrijf en zijn zoons René en Robert volgden en bouwden een zeer verdienstelijk gamma aan merken op. Een klein overzicht hiervan stond tegenover de showtruck met o.a. Pastorelli en Panaria als zeer geschikte keuze voor de klanten van Bouwcenter. De kleindochter Nina staat al paraat om in de voetsporen van de oprichter te treden.

 

Caesar

De serie Slab 2 van het Italiaanse Caesar is dit jaar ook helemaal compleet gemaakt met nieuwe kleuren en formaten. Geschikt voor alle toepassingen, zo meldt Berry de Graaf van Nebital. Serie Prima staat vermeld in de krant van Bouwcenter, de Woonexpres, en wordt dus al getoond op de Sensum-wanden in de showrooms. Veel aandacht op de stand ging uit naar de travertinvariant Iconica waarmee ook wastafels geleverd kunnen worden, dit in samenwerking met Nami Bath. De bijzondere travertin zit eveneens opgenomen in de nieuwe Sensumbox.

The Mosaic Factory

Diverse vormen en populaire kleuren van mozaïek kwamen aan bod bij de The Mosaic Factory. Koen van der Zanden gaf aan dat Café Latte en Forest Green zeer populair zijn, aangevuld met natuurlijke tinten. Het meest attractief is de nieuwe collectie in samenwerking met de Nederlandse designer Osiris Hertman.
Hieruit is een samensmelting van natuurlijke zwarttinten ontstaan die stijl en luxe creëren in een ontwerp. Samen met een glittervoeg levert het een heel andersoortig effect op.
In een hoek staan nieuwe mini-zeshoekjes die duidelijk aandacht trekken. De verschillende patronen gemaakt met de zes nieuwe kleuren nodigen direct uit tot het ontwerpen van maatwerk.

 

© Tegeltotaal

Spadon

Spadon Agenturen presenteerde twee merken met contrasterende uitstraling. De stand van Fioranese Ceramica was zeer minimalistisch ingericht met licht geschakeerde zandstenen en rustige tegels in Japandi stijl, een mix van minimalistisch Japanse en Scandinavische interieurs. Daarnaast stond de uitbundige presentatie van Edimax Astor en de mogelijkheden in 3D. Maurizio Spadon illustreerde hoe de matte marmers prima te combineren zijn met de weelderig bloempatronen zoals dat ook op de Cersaie werd geëtaleerd.

Pamesa

Het was dringen bij de open wagen waarin Comet het merk Pamesa goed liet uitkomen. Cretienne Rademaker demonstreerde een nieuwe Metallic van 120 x 120 cm in een klapkast.
Het spel van mat en semi gepolijst geeft een levendig effect, zeker met de decortjes erbij. We verwachten veel succes met de serie Alloy, een mix van steen en cement in bijzondere creaties zoals ook een roestlook. Ideaal voor vloer en wand met een veld aan formaten.
Binnen de sector keramisch hout zijn de maten aangepast tot planken van 25 x 150 cm naast de bestaande 15 x 90 en 15 x 120 cm.

 

© Tegeltotaal

MBI

Voor de Bouwcentergroep is MBI De Steenmeesters al jaren contractleverancier op het gebied van bestrating en gevelstenen. In deze laatste categorie zou uitstekend de door Casalgrande Padana geboden geventileerde gevelsystemen passen. Commercieel directeur Patrick van den Tillaart geeft aan dat ze hierover graag in gesprek gaan met de Bouwcentergroep maar dat hier nog geen concrete voorstellen liggen.
Op de stand wordt aandacht gevestigd op een nieuw product van MBI, GeoStylistix Waalformaat reused uit te spreken als re-used, een duurzame ontwikkeling in de betonindustrie. Deze steen bestaat uit zeer duurzaam onderbeton met een natuursteen granulaten toplaag. Patrick legt uit: De toplaag is kleurecht en verkleurt niet, de drager van de toplaag (kernbeton) bestaat voor 65% uit circulair materiaal uit de bouwindustrie. Het is bovendien ongebakken. Het bindmiddel cement verhardt van zichzelf; er komt dus geen oven aan te pas. Dat verdient de voorkeur bij veel architecten, vanwege de lagere belasting voor het milieu.

Serenissima

Cosimo Bonetti wist als agent het merk Serenissima van Gruppo Romani volop onder de aandacht te brengen. In de decoratief aangeklede stand kwamen zowel grote formaten uit de series Italica en Eclettica naar voren als de roestlook uit de collectie Costruire.
Cosimo mocht ook de waskommen uit het submerk Cerasarda onder de aandacht brengen. Ze zijn schitterend en met de hand gemaakt, maar dat pakt wel duur uit, dus bedoeld voor een elite. Ik leg liever de aandacht op Stone Instinct van Verde 1999 met cotto in diverse tinten en kleine formaten. Je krijgt bij deze opstelling een goede indruk van hedendaagse kleuren en trends in hout, steen en decoratieve elementen.

 

© Tegeltotaal

Rubi

Goed gereedschap is het halve werk en bepaalt zeker het plezier bij het snijden en verlijmen van tegels. Het Spaanse Rubi wist vooral de mannelijke bezoekers warm te krijgen voor de nieuwste machines en denkt mee aan de praktische en betaalbare kant. Het CAS-systeem dat sinds een paar jaar met Metabo is ontwikkeld, blijkt zeer goed aan te slaan. De dure accu’s van diverse gereedschappen zijn uitwisselbaar met een aantal machines van Rubi, waaronder de Rubi Triller en de Rubimix E-10 Energy CAS. Roy Boer demonstreerde onafgebroken de nieuwe aanwinsten op de stand.
We hebben de grote tegelklopper nu ook op accu. De kleinere versie, de Quake Energy CAS, in combinatie met zuignap is in staat om te trillen en 50 kilo op te tillen. Daarvan komt binnenkort een grotere broer die 150 kilo kan vastzuigen.
De zaagmachines lopen soepeler dan ooit en zijn voorzien van aansluitingen voor stof- of waterafzuiging. In verstek zagen wordt kinderspel en via een adapter kan de machine direct op de geleideregel schuiven. De achterwand van de stand nodigde overigens uit om uitgebreid te gaan winkelen met overzichtelijk alle handige gereedschappen op een rij.

ACO

Lichtgewicht douchevloer met alleen maar voordelen, dat is hoe ACO ShowerDrain haar nieuwste toevoeging aan het assortiment vloerafwerkingen beschrijft. Accountmanager Paul van Beurden vertelt er helder over. Je kunt kiezen voor een natuurstenen vloer, maar deze is lastig te vervoeren, zwaar om te verwerken en gevoelig voor breuk. De uitstraling van natuursteen is uiteraard geweldig. Daarom zijn wij bij ACO gaan zoeken naar een alternatief en zijn terecht gekomen bij een kant en klare lichtgewicht composiet douchevloer met een prachtige natuursteenlook.
Verder toonde ACO een douchegoot met een warmte terugwinningsprincipe. Dat levert een rendement op van 57% en biedt dus een duurzame en voordelige oplossing.

 

© Tegeltotaal

Moeller Stone Care

Als vaste gast liet Moeller Stone Care het hele pakket zien aan reinigings-, beschermings- en onderhoudsmiddel voor niet opnemende materialen zoals keramiek en
opnemende materialen zoals beton, cementgebonden en natuursteen.
Johnny van Leusen beklemtoonde: De wens uit de tegelwereld is vooral het juist reinigen van het keiharde, niet opnemende materiaal. Dus geen speciale onderhoudsmiddelen toepassen maar reinigen en nog eens reinigen met onder meer de HMK 157 en een kind kan de was doen. Helaas dringt het nog steeds niet overal door hoe belangrijk dit is om met name vervetting tegen te gaan. Mede vraagt deze aanpak om het juiste gereedschap. Moeller Stone Care levert alle toebehoren onder de noemer HMK, Helmut Möller Kelheim.


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2024
pijltje Artikelen uit 2024 - nr. 1
pijltje Na jaren weer een Bouwcenter Expo
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug