Tegeltotaal 2023 - nr. 5

techniek

Alle nieuws voor verwerkers bij elkaar

Technische hallen tijdens Cersaie goed gevuld

Enthousiasme bij een vrouwelijke tegelzetter uit Duitsland
Enthousiasme bij een vrouwelijke tegelzetter uit Duitsland

De hallen met technische producten en gereedschappen voor de verwerking werden tijdens de beurs druk bezocht. Zoals altijd waren er demonstraties door tegelzetters in een aparte ruimte. Dit keer zat er een internationaal element bij en was een arcade opgebouwd met verschillende koven waarin gewerkt werd.

Dagelijks konden de vorderingen bekeken worden en op een schoolbord werden de nummers bijgehouden. Het team was internationaal en mocht elkaar uitdagen met voor het eerst vanuit Duitsland een vrouwelijke tegelzetter in hun midden.


Nieuwe verstelbare steunpoten
Nieuwe verstelbare steunpoten

Montolit

De machine voor het aantrillen van grote formaten is bij Montolit krachtiger gemaakt. Samen met de juiste leveling wordt hiermee zo veel mogelijk lucht onder de tegel weggehaald. Gebruik is geschikt voor zowel vloer als wand. Zodra de lucht in de lijmmassa is verdwenen, stopt het apparaat uit zichzelf.

Voor het tillen van tegels is een nieuwe variant op de markt gebracht. Dankzij een zacht rubberen rand zijn ook tegels op te tillen die een ribbelstructuur hebben meegekregen. Afhankelijk van de oppervlakte-structuur kan ook met een rand van nog zachter kunststof schuim worden gewerkt.
Ander nieuws is het perfectioneren van een speciale diamantboor voor natuurstenen wasbakken. Daarvoor is de brede boor voorzien van een schuine diamantrand. Daardoor valt de rand van de doorvoer op zijn plek.


Raimondi

Het Italiaanse producent van gereedschap Raimondi kwam weer met het nodige nieuws: De tegeldragers TSX en TSS : wieltjes met een poot en een zuignap waarmee de tegel opgetild kan worden door een of twee personen. Daarnaast de UP! Tiler pad, met een veld aan noppen.
Voor het versnijden van tegels wordt deze mat op zijn rug met de noppen omhoog op een werktafel gelegd. Een tegel die versneden moet worden, of gaten nodig heeft kan er stabiel op rusten. De tyrrel transportkar is een licht en robuust middel om groot formaat tegels makkelijk te kunnen verplaatsen. Voor na het voegen is er de Berta sponsmachine. Met een werkbreedte van 40cm is deze machine uitermate geschikt voor het sponzen van grote tegelvloeren.


Nieuwe zaagtafel  GT250 max
Nieuwe zaagtafel GT250 max

Rubi

Op de stand van Rubi demonstreerden medewerkers alle dagen de laatste handigheden op het gebied van gereedschappen voor de tegelverwerkers. De nieuwe gatenboor leverde met zijn diamant toebehoren prachtige rondingen op. Dankzij een samenwerking met Metabo kon Rubi een hele set aan accugereedschappen realiseren die op elkaar aansluiten in één familie. Slijpschijf, mengmachine, gatenboor en een apparaat dat grote vloervlakken aantrilt na het verlijmen, het werd allemaal met levelingsystemen getoond.

Samen met Weber werd een kunststof rubberen spaan ontwikkeld. Deze is lichter hanteerbaar en er kan meer materiaal in één keer op en hij valt beter te reinigen. In Spanje komt hij op de markt met een houten greep; voor de Benelux in kunststof. De watergekoelde zaagmachine GT 250 max is bedoeld voor formaten van 90 x 90 cm maar kan met een extra blad uitgebreid worden tot 120 x 120 cm.


DPS Futuristische stand van tegeldragers
DPS Futuristische stand van tegeldragers

DPS Solving

Verreweg de meest spraakmakende presentatie voor terrasdragers kwam bij DPS Solving vandaan. De Italiaanse producent had de hele stand als een planeet omgebouwd met futuristische bewoners. Aan de hand van kleurtjes konden klanten inschalen in welke prijsklasse het getoonde tegeldragersysteem kwam te vallen.

Daarbij wordt direct ingespeeld op de hogere kosten voor aluminium dragers, door er een PVC- rail naast te zetten, die stabiel genoeg zou zijn om een heel vloersegment te dragen. Er zijn al banden met Nederland gelegd om de producten te vermarkten.


Wilco Bekkers bij programma zonder CO<sub>2</sub>
Wilco Bekkers bij programma zonder CO2

Mapei

De grootste Italiaanse producent in verwerkingsmaterialen Mapei haalt steeds meer aanverwante producten in eigen huis. Daar komt komend jaar een breed programma aan profielen en drains bij afkomstig van het overgenomen bedrijf Profilpas.

Verder zit het nieuws vooral in de siliconenkit, die naast de glansversie ook in mat geleverd gaat worden. De hoeveelheid producten uit de zero-lijn is uitgebreid. De CO2-uitstoot van die producten wordt volledig gecompenseerd doordat zij investeren in gecertificeerde projecten voor hernieuwbare energie, herbebossing en bosbescherming.


Terrasrand met verlichting
Terrasrand met verlichting

Emac

De Spaanse strippenleverancier Emac brengt met Shadow Eclipse een profiel uit dat boven tegels geplaatst kan worden om deze af te dekken en ruimte te bieden voor ledverlichting. Voor aansluiting op de nieuwe tinten in de tegelbranche brengt het bedrijf de serie Color Touch uit en om opstapjes te markeren is Novo-strip de uitkomst. Dat kan ook door traptreden van een ledlichtje te voorzien in genoemde serie Eclipse.

Langs de gevel kan het terras voorzien worden van een afwateringsprofiel waar eveneens ledverlichting in is op te nemen. Deze vondst ontving een Reddot award.


Waterdichte folie
Waterdichte folie

Litokol

Het gamma aan ondersteunende producten voor de verwerking van tegels stijgt met sprongen bij Litokol.
Persvoorlichtster Daniela Cottafavi brengt eerst Litosil onder de aandacht, een nieuwe range van siliconenkitten. We haalden dit soort producten nog altijd bij derden vandaan en zijn het nu zelf gaan produceren. Daarmee hebben we alle kleuren siliconenkit aansluitend op onze voegkleuren van o.a. Starlike EVO, Stylegrout en Fillgood EVO.
De kitten zijn in drie soorten leverbaar op basis van zuren (Litosil Color), water (Litosil) en neutraal (Litosil MS). Voor toepassing in badkamer en keuken zijn er tot wel 40 tinten siliconenkit. De kleuren op waterbasis zijn er in 6 neutrale steentinten en 1 transparante versie.

Het populaire vloeibare membraan oftewel kimpasta van Aquamaster Evo kreeg een ludieke expositie met Playmobil voor het waterdicht maken van badkamers, terrassen en zwembaden. Er is Litotex Extreme aan de collectie toegevoegd als extra sterk membraan in de vorm van een ontkoppelingsmat voor het tegelen op problematische ondervloeren. De term Extreme slaat op de zeer dunne uitvoering. Het kan binnen en buiten worden toegepast en zelfs gebruikt worden in combinatie met vloerverwarming.
Los daarvan zijn de tinten van de decoratieve harsen Spazio Metallo uitgebreid en er is een nieuw product ontwikkeld, Resina Arredo.
Daniela: Hiermee kun je zelfs stopcontacten overschilderen maar ook een kastje. Het bestaat uit een basis van polyurethaan en water. Dus het is niet corrosief of giftig en dus ongevaarlijk voor de gezondheid en het milieu. Het betekent een mooie aanvulling in het pakket van Litokol Spazio Continuo.U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2023
pijltje Artikelen uit 2023 - nr. 5
pijltje Technische hallen tijdens Cersaie goed gevuld
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug