beurs
Alle stijlen grijpen naadloos in elkaar
Jubileum Cersaie geeft mooi inzicht
Het 40-jarig bestaan van de Cersaie stond in het teken van een nog grotere bundeling van fabrikanten, met daardoor veel design en technisch vernuft dat in elkaars verlengde ligt. De grote producenten lijven de kleinere in, waardoor juist die individuele bedrijven interessant zijn geworden als aanvulling. Diverse producenten sloegen een beursbeurt over met voor het eerst een wegblijven van de Italiaanse mozaïekkoning Sicis.
Door Matthijs Pronker en
Renée de Haan
Vanuit Spanje was de deelname groot, terwijl de Duitse bedrijven unaniem afwezig waren. Dat zijn grote veranderingen in 40 jaar tijd. De beurs staat te boek als de meest vermaarde ter wereld, maar inmiddels ook als een steeds hogere investering voor fabrikanten. Prijzen in Bologna zijn behoorlijk gestegen en budget wordt anders besteed dan vroeger, zeker door degenen die sinds enkele jaren hun eigen showroom tot een expositie aan huis hebben omgetoverd of daar net mee bezig zijn.
De rode draad
De expositie 40 jaar werd als een rode draad langs diverse hallen uitgerold, met vooral beeldmateriaal en kopstukken die de beurs extra potentie hebben gegeven. Diverse exposanten haakten er gretig op in met het aantal jaren van hun eigen bestaan, vaak in woord en beeld geïllustreerd. Zoals altijd is een terugblik een inventarisatie van vooruitgang en ook wat we achter ons hebben gelaten. Daar past het getoonde op deze Cersaie perfect bij: een mix van grote keramische slabs tot het handvorm tegeltje volgens oud recept geproduceerd. Met telkens het kaartje recyclebaar boven ongeveer alles.
Design-tijdperken
De ronde langs diverse design-tijdperken van vorige eeuw gaat onvermoeibaar door. Tinten en vormen van de jaren ’20, de opkomst van terrazzo en wit-zwarte tegels uit de jaren ’50, de pasteltinten van ’60 en de architectonische cirkels in vierkanten uit de jaren ’70, ze keren telkens terug anno 2024 vertaald. Zelfs de mistige fotografie van David Hamilton uit die jaren ontbreekt niet bij enkele voorstellingen of tableaus. Alle stijlen grijpen naadloos in elkaar en accenten komen van schelpen, steentjes en kiezels. Hiermee kan elke respectabele producent de wensen van zijn klantenkring aftasten, waar ook ter wereld.
Mode-artikel
De tegel is al decennialang een mode-artikel geworden en daarmee zijn direct eigentijdse invullingen te herleiden. Om te beginnen de kleurstellingen van de unitegels. Antraciet en grijstinten maken zichtbaar meer plaats voor zachtere zandkleuren en goudbeige. Moddertinten heten nu eclectisch, omdat ze in grijs en grauw de aarde vertegenwoordigen en dicht bij de oorspronkelijke klei staan. In het verlengde daarvan is terracotta oftewel cotto bezig aan een gigantische terugkeer, met veel kleurvarianten op de bekende rode klei. Dé kleuren van nu zijn gedempt en duidelijk kerrie- of mosterdgeel, variaties in blauw en groen, oranje en soms donkerrood met uiteraard altijd crème als neutraal element. Zwart-wit blijft van alle tijden.
Doorlopend
Na heel veel aanzetten is het de Irisgroup gelukt om de aders van marmer of steen volledig door te laten lopen in de randen. Dit is het antwoord om voor keramische werkbladen te kiezen in plaats van voor het origineel. Het hoogstandje werd alom geroemd en naar verwachting zullen veel andere producenten dezelfde weg inslaan.
Voor de natuursteenimitaties blijken leisteen, kalksteen en travertin de kanshebbers om na de betonrage meer warmte te scheppen. Hoewel, er worden door diverse fabrikanten voorzetten gedaan om geslepen beton te imiteren en ook grit wordt een optie om bitumen of asfalt keramisch te vertalen. Wie wil dat eigenlijk? vraag je je af.
Steensoorten
Er blijft een markt voor grijze steensoorten uit Noord-Europese landen nu die de afgelopen jaren zijn geëtaleerd als zaligmakend. De perfecties zijn in alle natuursteenreplica’s ongekend, met af en toe kleine fossielen, putjes of ertsdeeltjes. In deze imitaties staat toepassing voor de vloer centraal. Daarbij mogen de randen weer minder recht zijn, zoals ooit bij oude handgemaakte tegels voor kerken en kastelen. De onbetwiste topper kwam van Tagina met de serie Marmi Imperiale. Het lijkt of deze grote plavuizen van een restauratieproject afkomstig zijn om een tweede leven te beginnen.
Andere materialen
Bij diverse stands vielen pogingen op om nog meer andere materialen na te bootsen. Kurk blijft een uitdaging omdat het keramisch vertaald niet langer poreus is, maar de associatie van niet geschikt voor de vloer speelt nog duidelijk parten. Voor de wand krijgt stucwerk een nieuwe kans, met nadruk op de stucco antico die past bij de huidige kleurstellingen als zalmrose en grijsblauw. Het kan uitstekend samengaan met de keramische behangen vol vogels, bloemen en veren. Dat laatste ebt alweer wat weg: de meeste producenten laten nog slechts één versie zien.
Hout
De onuitputtelijke versies om hout keramisch te vertalen zijn gestagneerd in een zo natuurgetrouw mogelijke replica. Alle hippe kleuren en geblakerde opties hebben al dan niet hun weg gevonden, meestal in de horeca. Het is nu tijd om nog beter de strijd aan te gaan met echt parket of ruwe planken. Bij voorkeur wordt dit in een visgraat patroon oftewel Hongaarse punt getoond of in combinatie met andere tegelseries. Nieuwkomer bij dit alles is de witte berkenbast, geschikt voor vloer en wand.
Mozaïek
Vanwege de moderne machines beschikt bijna elke fabrikant over 3D mogelijkheden en dat betekent een veld aan structuren op de beurs. Vooral ribbels genieten de voorkeur, aangevuld door schubben en de zogeheten lange vingers. Mozaïek viel er ondanks het wegblijven van Sicis, Bisazza en Trend volop te bewonderen in wat kleinere stands. De keuze aan vormen en tinten is nog nooit zo groot geweest, dus mozaïek is een blijver als aanvulling, zeker bij de lange platen.
Taks
De hang naar grote formaten heeft zijn limiet bereikt, ook omdat ze een bepaalde dikte moeten hebben tegen breukgevaar. De teller blijft steken op minimaal 8 mm voor loopzones en 6 mm voor de wand en de lengte schommelt rond de 280 cm met verschillende breedtes. Zelfs al zouden machines nog grotere slabs kunnen produceren, dan wordt het onhanteerbaar voor transport en verwerking. In de grote platen blijven marmer en natuursteen favoriet met een bijzondere afwisseling in glans en matuitvoeringen. Hiermee wordt algemeen gespeeld bij veel tegelseries. Voor de vloertegels blijft de teller in omvang voorlopig staan op 120 x 120 cm.
Grandeur
Een graantje meepakken van de keramische keuken- en badkamerindustrie gebeurt sinds enkele jaren niet langer als toeleverancier: menig producent vervaardigt wastafels en keukenbladen die direct naar de detaillist kunnen. Het blijven meestal rechthoekige verlijmde stukken keramiek, meestal passend bij een tegelserie. Bekleding van ronde zuilen en pilasters met smal versneden strookjes keramiek worden alom gepromoot. Maar zeker als het natuursteen of marmer betreft, gaat in deze toepassingen de keramische variant het duidelijk afleggen tegenover de grandeur van het echte uit één stuk vervaardigd.
Energiezuinig
Tenslotte gaat de zoektocht naar energiezuinig produceren verwoed door. Dé Italiaanse machinebouwer Sacme heeft het eerste systeem uitgebracht om op basis van waterstof tegels te bakken. Niet de oven in is uiteraard ook een oplossing en hiervan komen steeds meer bedrijven met geperste klei of andere grondstoffen die grotendeels recyclebaar zijn. Het voorziet direct in een behoefte om de natuur terug te vinden in keramische afwerkingen binnen en buiten. Voor de laatste toepassingen zijn veel opties in verschillende dikten waarbij de 2 cm voorlopig nummer één staat. De keuze blijft nog wat haperen tussen interieurtegels die geschikt gemaakt zijn voor buiten. Een enkele producent probeert specifieke vormen en kleuren uit voor de buitenbeleving, maar de omzet hierin blijft helaas nog beneden de verwachtingen. ■
‘De Cersaie blijft
het ijkpunt in de wereld’
Het is lang geleden dat er tijdens de persconferenties van tegelbeurzen positieve commentaren naar voren kwamen. Al jaren kampt de branche met energieprijzen, transportkosten en ongelijke wetten op het gebied van subsidies of arbeidsvoorwaarden. Toch floreert de branche als nooit tevoren met de meest ongelofelijke investeringen in showrooms en producten.
➤ Meer ➤Technische hallen tijdens Cersaie goed gevuld
De hallen met technische producten en gereedschappen voor de verwerking werden tijdens de beurs druk bezocht. Zoals altijd waren er demonstraties door tegelzetters in een aparte ruimte. Dit keer zat er een internationaal element bij en was een arcade opgebouwd met verschillende koven waarin gewerkt werd.
➤ Meer ➤Decoratieve invullingen bij Rako
Bij het Tsjechische Rako was de Nederlandse bezetting als altijd goed te spreken over de series, maar zeker niet minder over een nieuwe tafel. Judith van Loij en Kees Bootsman demonstreren hoe met dit meubel veel meer losse elementen zelf gecombineerd kunnen worden. Judith: Het vraagt om meer creativiteit van de verkopers, maar dat maakt het vak juist zo leuk.
➤ Meer ➤U bevindt zich hier:
HOME
Een greep uit onze artikelen
Artikelen uit 2023
Artikelen uit 2023 - nr. 5
Jubileum Cersaie geeft mooi inzicht