Tegeltotaal 2023 - nr. 5

ARTIKELEN

Zo ziet het Porseleinen Hof er binnenkort uit
Zo ziet het Porseleinen Hof er binnenkort uit

Orange Architects koos voor markante gevelafwerking

Delfts wit in glans
en mat voor Porseleinen Hof

Het Porseleinen Hof in Delft wordt een toonbeeld van modern wonen, met als eyecatcher de witte geglazuurde geveltegels van Agrob Buchtal. Deze refereren aan de historie van Delft als keramiekstad.

Door Matthijs Pronker

Het project is ontworpen door Orange Architects en bestaat uit een woontoren met huurappartementen in de vrije sector en horeca op de begane grond. Daarnaast is er een blok met 17 koopwoningen gerealiseerd in dezelfde stijl. Bas Kegge is er als architect en projectleider een aantal jaren mee bezig geweest en licht graag de speciale facetten toe.

Het systeem van Leebo is al grotendeels toegepast
Het systeem van Leebo is al grotendeels toegepast

Gevelsysteem

Het is dus één project met twee heel verschillende invullingen en dus ook aanpak. De toren is om constructieve redenen opgebouwd uit beton. Voor de gevel is overwegend uitgegaan van houtskeletbouw. Een oplossing met enkel geglazuurde baksteen zou te kostbaar zijn geworden. We zijn uitgekomen op een tegel­systeem, dat in matte en glanzende tegels wordt uitgevoerd.
De door Agrob Buchtal ontwikkelde tegels worden over stalen C-profielen geschoven die tegen de onderbouw zijn vastgezet. Zowel de productie van de C-profielen als de applicatie lag in handen van Leebo Intelligente Bouwsystemen.

Dak

Het bijzondere is de demontabele bevestiging van de keramische elementen zodat ze op termijn verwijderd kunnen worden en hergebruikt. In de toren is een trapsgewijze belijning gemaakt met diverse terrassen en als hoogstandje het dakterras dat met alle beplantingen optimaal gebruikt kan worden door de bewoners.
Bas Kegge onderstreept de keuze: De tegels hebben een afmeting die aan baksteen doet denken, maar met de keramische vertaling konden we een duidelijke markering in de stad neerzetten. De gevelbekleding bestaat voor de helft uit matte tegels onderaan, maar bovenin zijn ze glanzend en reflecteren het zonlicht. Bij regenachtig weer ziet het gebouw er totaal anders uit.

Schakelen

Met dit spel van trapsgewijze terrassen en de gevelinvullingen konden we ook schakelen van hoogbouw naar de woningen. Het project is wit terwijl iedereen bij de naam denkt aan het Delfts blauw. Maar oorspronkelijk was dat ook veelal wit. Het aspect blauw kun je terugzien in de gebouwplint die in het water staat of de entree-nis.
Natuurlijk zijn aan alle milieuvriendelijke maatregelen gedacht, zeker op het gebied van energievoorzieningen. Het ontwerpbureau Felixx zorgde voor de groenvoorzieningen die deze aanvulling in de wijk direct een meerwaarde geven.

Studio’s

Vooralsnog hebben we in het appartementengebouw een aantal kleine studio’s opgenomen zodat ook alleenstaanden hier een plek vinden en een gemeenschapsgevoel kunnen ondergaan. De studio’s kunnen in de toekomst vrij eenvoudig tot een groter appartement worden omgebouwd. In de gevel zijn op sommige posities tegels weggelaten om nestkastjes aan te brengen, zodat ook vogels en vleermuizen hier kunnen nestelen.
Uiteraard is het gebouw goed geïsoleerd, zeker achter de gevelafwerking. Vanwege de thermische isolatie werd dit een 38 cm dik gevelpakket, bestaande uit de houtskeletbouw basis, de isolatie en uiteindelijk de keramische elementen.

In de fabriek

Bas vervolgt: Behalve met esthetica had de keuze ook met budget te maken. Samen met de aannemer hebben we in de fabriek van Leebo gezien wat de mogelijkheden waren om uiteindelijk alles goed bij elkaar krijgen. Bij mogelijke sloop op termijn is nog heel veel van dit materiaal herbruikbaar. De strengpers-tegels van Agrob Buchtal zijn speciaal voor ons vervaardigd en vanzelfsprekend zijn we daar uitgebreid bij betrokken geweest om alle keuzes goed te maken. We hebben in overleg de mat- en glansgraad zoveel mogelijk uit elkaar getrokken. De passanten moeten namelijk heel duidelijk het verschil zien, ook op afstand. Want dit bouwwerk is niet alleen voor de bewoners een nieuw thuiskomen, iedereen mag ervan genieten en kan gebruik maken van de publieke faciliteiten op de begane grond van de toren.

Detaillering

Vooral in de detaillering viel nog wat te puzzelen met de randen van de tegels op de kopse zijde waar het glazuur niet geheel overheen getrokken kon worden. Vanwege de kleurkeuze valt dat niet op. Bij de raampartijen moest de overgang naar de kozijnen uiteraard goed verlopen.
Met tegels had het gekund, maar dat werd dermate kostbaar dat we dit met aluminium zetwerk hebben opgelost. Voor de afwerking is gekozen voor een goudkleurige coating. Het zetwerk is iets vergroot en weer voor 45 graden schuin teruggezet. De raamkaders zijn nu spannender geworden, ook als je van binnenuit kijkt. Als team zijn we natuurlijk ingenomen met dit resultaat. Persoonlijk vind ik het mooiste detail de witte balkons met die witte hekken. Ze nodigen uit om hier te willen zijn.


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2023
pijltje Artikelen uit 2023 - nr. 5
pijltje Delfts wit in glans en mat voor Porseleinen Hof
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug