Tegeltotaal 2023 - nr. 5

Prefab

Veel belangstelling voor de gecombineerde stand
Veel belangstelling voor de gecombineerde stand

De robot tegelt bijna eng goed

De tijd is rijp voor prefab badkamers

Eddie Duikersloot van TGN licht het merk Ceralution toe
Eddie Duikersloot van TGN licht het merk Ceralution toe

De energiebeurs met als thema Prefab werd afgelopen najaar heel druk bezocht. Het geeft de nieuwe samenwerking van Tegelgroep Nederland, Koninklijke Mosa, wedi Benelux en Deko een duidelijke impuls. Expliciet voor de prefabbouw van overwegend badkamers is een uniek quick-fix systeem, voor wand- en vloertegelbouwprojecten ontwikkeld, dat op de beurs goed getoond werd.

Door Matthijs Pronker

Vooral bij woningbouwprojecten met houtskeletbouw wordt het gebruik van prefab badkamers een sterke troef. Ongeacht de weersomstandigheden kan in de fabriek doorgewerkt worden bij de juiste temperatuur.

Ceralution

Om die reden is bij TGN het merk Ceralution opgericht. Eddie Duikersloot wist het vanuit dat bedrijf allemaal haarfijn te verwoorden.
Mosa levert de Mosa Panels specifiek aan woningbouwcorporaties en geeft daar een nalevergarantie op tot 2050 aan toe. Ceralution is gericht op de houtskeletbouw en dat kan woningbouw zijn, maar net zo goed een hotel. We staan dus los van elkaar, maar gebruiken beide de XPS platen van wedi. De assemblage vindt plaats bij Deko.

Zo worden vele meters verlijmd
Zo worden vele meters verlijmd

Robot

Met deze bouwplaten kan bij renovatie een heel betegeld element over bestaande tegels worden verlijmd of in nieuwbouw tegen een regelwerk geplaatst. De robot zelf maakt geen fouten tijdens het plaatsen van de tegel. Elke productiefase wordt na betegeling gecontroleerd op afwijking zoals de voegbreedte en schaduwwerking. Diverse denkbare doorvoeren en leidingen kunnen in de betegelde panelen worden opgenomen. Dat geldt dus ook voor schakelaars en stopcontacten.

Voorbereidingen

De voorbereidingen voor deze Prefab-aanpak dateert al van twintig jaar geleden toen de eerste kant-en-klaar-badkamerboxen werden vervaardigd. Toen kon een traditionele vakman de panelen onder geconditioneerde omstandigheden van tegels voorzien. Inmiddels zijn de handelingen verder geautomatiseerd en alle kinderziekten er uitgehaald.
Samen met de nieuwe partners is het vertrekpunt om alles in elkaar te vlechten optimaal, aldus Eddie.
Daar komt bij dat Ceralution panelen heeft waar de juiste maat slabs tegenaan geplaatst kunnen worden, van vloer tot plafond zodat er weinig restmateriaal overblijft. Uiteraard zijn alle soorten afmetingen mogelijk.

Waterdicht

De waterdichtheid wordt voor 15 jaar gegarandeerd en daar hebben we een nieuw systeem voor ontwikkeld met adapters bij de vloer-wand-aansluitingen. In plaats van daar kimband toe te passen met een kit afdichting, verlijmen we op die plekken een waterdichte strook bouwplaat, die tevens de zijdelingse aanslag is voor de vloerplaten. De betegelde wandpanelen komen er bovenop te staan. Samen met de kitafdichting blijft zo’n hoekoplossing waterdicht. In plaats van een band met kit trekken we rillen en wordt op de hoek waterdicht afgekit. Hoe simpeler de oplossing, hoe beter het in de praktijk werkt.

Faalkosten laag

Afhankelijk van het type paneel plus de lijm en de dikte van de tegel kan er ook een inwendige hoek mee gemaakt worden. De faalkosten zijn bovendien bijzonder laag, zo beaamt ook Rick van der Vloet van wedi.
Het geheel valt prima te verlijmen en af te dichten met de wedi 610, dat minder kans op krimp geeft en zo waterdicht blijft. Het complete systeem biedt een omslag in de markt. Omdat dit op basis van polymeer is samengesteld is er minder kans op krimp en dus blijft het waterdicht. We denken circulair, de bouw heeft een minimum aan afval en transport en samen vangen wij het gebrek aan verwerkers op. De co-werkers krijgen een intensieve training voor snelle plaatsing op locatie en leren alles over bouwfysica in de natte cel.

Tolerantie

Innovatiemedewerker Frank Jansen van Deko valt direct in met de stelling: Wij lijmen beter dan de tegelzetter. Elke voeg en elke hoek wordt via de robot aangebracht en gecontroleerd op een tolerantie van 0,3 mm. Er bestaat geen ‘ja maar, het was te koud of te warm’ en dus vertoont de voeg geen krimpscheuren.’ De lijm is door ons ontwikkeld en wijkt af van de gangbare soorten. In drums wordt het geheel vermengd en met een slang aan de kitspuit van de robot verbonden. Hij tegelt bijna eng goed. De mens komt er hooguit aan te pas om de tegels uit het doosje te halen.


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2023
pijltje Artikelen uit 2023 - nr. 5
pijltje De tijd is rijp voor prefab badkamers
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug