Tegeltotaal 2023 - nr. 5

beurs

Ruime blik op Italiaanse positie van Emilio Mussini

‘De Cersaie blijft
het ijkpunt in de wereld’

Het is lang geleden dat er tijdens de persconferenties van tegelbeurzen positieve commentaren naar voren kwamen. Al jaren kampt de branche met energieprijzen, transportkosten en ongelijke wetten op het gebied van subsidies of arbeidsvoorwaarden. Toch floreert de branche als nooit tevoren met de meest ongelofelijke investeringen in showrooms en producten.

Door Renée de Haan

Tijdens de persvoorlichting van de Cersaie lag hier dus weer het mes scherp op tafel bij monde van de vicevoorzitter Emilio Mussini, verantwoordelijk voor de promotie van de Italiaanse tegelindustrie: Het is een zeer gecompliceerde economische situatie, waarbij Italië wel veruit wereldleider blijft in de keramische branche.

Cijfers

Daarmee is alles gezegd maar het wordt vanuit de Confindustria Ceramica – het overkoepelend orgaan voor de Italiaanse keramische sector - toegelicht in cijfers.
In 2022 hadden we 7,2 biljoen euro omzet en dat bleek vorig jaar 14,4% minder, maar gezien de plussen van de afgelopen jaren, met 16,5% in 2021 viel die teruggang te verwachten. Met 29% van de wereldmarkt laat Italië Spanje achter zich met 18% en China en India zijn goed voor 19% en 7%. maar daar is de productie zo excessief gegroeid ook op de binnenlandse markt, met dermate hoge investeringen dat terugval onvermijdelijk zal zijn.
Volgens de Confindustria geldt dat zeker niet voor Italië. Wij produceren ook in andere landen en dat maakt de kostenlijnen behoorlijk korter dan bij louter export. Het is opmerkelijk dat dit feit juist jarenlang onder de tafel werd gehouden om het Made in Italy hoog te houden; nu geldt het als een pré dat er fabrieken in Amerika en China staan.

Omzet

De redenaties blijven op meer punten interessant tijdens deze persconferentie. Zo wordt gemeld dat tijdens de pandemie de omzet bijzonder hoog werd – terwijl er eigenlijk veel fabrieken door de omgangswetten ternauwernood open konden blijven. Vanwege de oorlog in Oekraïne zijn de prijzen gestegen, zo luidt het commentaar en dat klopt uiteraard, maar daarbij zou een onderscheid moeten bestaan tussen werkelijke prijsstijgingen en een excuusmoment om de producten op een beter prijsniveau te krijgen. De voorzitter geeft aan in welk geval: De situatie is heel diffuus. Want ook bedrijven uit andere landen strijken neer in Europa, met name in Duitsland. Het gevolg is een achteruitgang van de facturering in de eerste helft van dit jaar.

Hamvraag

Emilio Mussini doelde mogelijk als directeur van de Panariagroup op de overname door zijn bedrijf van het Duitse Steuler. Dit werd tijdens de beurs bekend gemaakt. Hij stelde in elk geval zelf de hamvraag: Waarom kiezen velen voor Italiaanse producten? Het heeft nog altijd iets meer dan alle andere bedrijven binnen de keramische sector, iets dat niet te kopiëren valt. Het is een cultureel erfgoed dat teruggaat naar toen we als eerste land tegels gingen produceren. Van daar uit schrijven wij een lange historie met veel technische ontwikkelingen.

Ecologisch

De kwestie duurzaamheid van tegels kwam tijdens de persconferentie scherp naar voren. Er is vanuit Italië een hele actie in gang gezet met ansichtkaarten en slagzinnen. Emilio Mussini benadrukte dat gezonde productie gaat over heel uiteenlopende zaken.
Energiezuinig, sociale veiligheid op het werk, investeren in nieuwe technieken, zorgen voor scholingen, het staat allemaal op de rails voor de toekomst. Zeker 6% van de opbrengst uit de tegelindustrie wordt daaraan besteed. We moeten nog meer natuurlijke energie benutten, maar dat moet wel economisch haalbaar blijven. Nieuwe productiemethoden kunnen enerzijds gunstig zijn voor het milieu, maar soms op een ander punt iets verslechteren. Minder hoge kwaliteit tegels betekent dat ze eerder vervangen moeten worden en dat is niet de bedoeling. Wereldwijd zitten we ook nog lang niet op één lijn. Bij ons wordt via de keramische industrie de koolmonoxide teruggedrongen, maar in landen als India zijn ze daar niet mee bezig.

Jaarlijks

De vraag of een jaarlijkse beurs in Bologna en in Valencia nog wel van deze tijd is, nu velen aan eigen huis ontvangen, werd goed gepareerd door de vicevoorzitter.
Als de markt verzadigd is, zou je minder exposanten verwachten, maar het zijn er bij de Cersaie zelfs meer. De beurs blijft ook voor de toekomst een compacte wijze van samenzijn, elk met een eigen territorium en capaciteit. In 40 jaar hebben we altijd een groei ervaren. Je moet direct je publiek aanspreken uit alle hoeken van de wereld. In geen enkele branche is een beurs zo breed en internationaal en dat zal volgende jaren zo blijven. Als je het biënnaal maakt, ben je je bezoekers kwijt. Dan gaan fabrikanten andere kanalen zoeken om hun klanten te informeren. Exposanten hoeven niet elke editie deel te nemen, maar het publiek moet wel jaarlijks het laatste nieuws kunnen zien. Wij zijn daarin het ijkpunt.


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2023
pijltje Artikelen uit 2023 - nr. 5
pijltje ‘De Cersaie blijft het ijkpunt in de wereld’
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug