Tegeltotaal 2023 - nr. 4

project

Het aangezicht vanaf de straat
Het aangezicht vanaf de straat

Een gevel in uitgekiend ­mozaïek van Agrob

Nieuwe Academie Tien
past in plan Jo Coenen

Het laatste voegwerk wordt uitgevoerd
Het laatste voegwerk wordt uitgevoerd

Begin komend jaar is Utrecht de Academie Tien rijker, een nieuwe school die plaats biedt aan 1600 leerlingen. Onder hoede van het architectenbureau Cie is het project in de nieuwe wijk Leidsche Rijn veelzijdig geworden. De gevels zijn keramisch bekleed met tegels van de Duitse producent Agrob Buchtal.

Matthijs Pronker
Foto’s David Pronker

De kleurstelling van deze verlijmde gevel is ontstaan op basis van de visuele hoofdlijnen die architect Jo Coenen voor de hele wijk heeft opgesteld.
Het is een ware blikvanger voor dit schoolgebouw, pal bij de tunnel van de A2 gesitueerd met een totale oppervlakte van 11.700 m2.

Een mozaïek aan patronen
Een mozaïek aan patronen

Mozaïek

Academie Tien kreeg zijn specifieke uitstraling met 4200 m2 tegelafwerking op basis van de series Chroma en Craft van Agrob Buchtal. Hiermee is een grootformaat ‘mozaïek’ gecreëerd, waarin de voorgeschreven opbouw van plint, middendeel en top herkenbaar is. Daarmee voegt het gebouw zich op eigentijdse manier naar het beeldplan dat voor de hele wijk was opgelegd door supervisor Jo Coenen. Het sluit daarmee naadloos aan bij de omringende gebouwen.

Kleurstellingen

De gevelafwerking op begane grond heeft als hoofdtoon grijs, waarmee een plint wordt beoogd. De kleur is doorgezet bij de hogere kolommen voor de ingang. De gevelvlakken van de eerste, tweede en derde verdieping, het middendeel, zijn overwegend gemêleerd bruin. Dat bruin loopt door in de top op de vijfde verdieping, maar dan met toevoeging van meer geel. De bovenste verdieping heeft een extra aansprekende structuur meegekregen. Deze is ontstaan door terug liggende erkers in te bouwen waarachter werkplekken voor de studenten zijn gecreëerd die een enorm uitzicht bieden.

Formaten

Om een gevarieerd effect te krijgen is besloten met twee formaten tegels en een sluitstrip te werken: de basis was 9,4 x 9,4 cm, aangevuld met 5,6 x 24,4 cm en een speciaal profiel van 5,2 x 24 cm bij het benedengedeelte. Door de uiteenlopende kleuren is een gemixt beeld verkregen. Lurvink Afbouw heeft het geheel in een uitgekiend systeem verwerkt.

Gevelisolatie

Om de gevel te laten voldoen aan de eisen voor warmte-isolatie, is achter de keramische schil een ondergrond gevormd met de gevelisolatie van Strikolith.
De vereiste Rc is bereikt met 280 mm dikke EPS platen, die met speciale lijmmortel tegen de betonnen ondergrond zijn vastgezet. Gezien het gewicht van de tegelbekleding was extra verankering nodig in de vorm van schroefpluggen van 355 mm lengte. Alleen bij speciale hoeken zijn dunnere platen gebruikt.

Egalisatiemortel

Over de platen is een egalisatiemortel aangebracht, met daarin glasweefsel ter versterking. Deze opbouw is van oorsprong bestemd voor pleisterafwerking. De hier gekozen tegelbekleding tilt het geheel op een technisch en esthetisch hoger niveau. Voor het buttering floating verlijmen van de tegels en het voegen zijn producten van Weber gebruikt. ■


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2023
pijltje Artikelen uit 2023 - nr. 4
pijltje Nieuwe Academie Tien past in plan Jo Coenen
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug