Tegeltotaal 2023 - nr. 4

project

De entree met prachtige details en beschermde vloer
De entree met prachtige details en beschermde vloer

Tegels gerestaureerd en aangevuld in stijl

Lloyd Hotel weer klaar voor gasten

Hier stap je een monument binnen
Hier stap je een monument binnen

Er zijn prachtige gebouwen zoals het Lloyd Hotel in Amsterdam waar telkens de loop naar succes met horten en stoten gaat. Het pand is vergelijkbaar met wat nu Hotel New York heet in Rotterdam en ook in de hoofdstad had het deze eeuw een gelijke kans op een bezetting en invulling die tot de top kan behoren.

Matthijs Pronker
Foto’s David Pronker

Dat gaat als het goed is nu gebeuren. Investeerder Hoxton heeft in design studio Nicemakers de juiste partij gevonden, zij hebben ook het ontwerp van hun hotel op de Herengracht op hun naam staan. De Italiaanse designer Lotti Lorenzetti van Nicemakers was hiervoor de juiste persoon om de renovatie van het pand compleet te maken.
Lotti kent het pand als geen ander. Ze is expert in historische gebouwen en renovaties, zowel internationaal als in Amsterdam. Zij werd ruim drie jaar terug benaderd om alles in stijl te voltooien en pakte dat met beide handen aan.
De vorige renovatie voldeed niet aan wat er nu gevraagd werd om het hotel echt de allure terug te geven die erbij past. Er waren oorspronkelijke tegels in de hal beschadigd dus dat moest eerst allemaal hersteld worden.

Destijds internationaal: Check In
Destijds internationaal: Check In

Originele

De hal mooi maken was één ding, maar dat bleef bij restauratie want we hebben met een monument te maken. Vooral de hotelkamers konden wel wat extra élan gebruiken om het pand tot de huidige maatstaven te brengen. Het moest in stijl en daarvoor kwam ik bij Cottoceramix uit die tegeltjes vonden die bijna gelijk aan die van Amsterdamse School waren. Die hebben we in alle badkamers toegepast en een buitenstaander vraagt nu doodleuk: ‘Zijn dat de originele?’

Winckelmans

Refererend aan de oorspronkelijke tegels is voor de vloeren van badkamers en toiletgroepen gekozen voor Winckelmans, dat in een stijlvol patroon werd vertaald door De Nicemakers. Nu was het zaak voor TPN, Tegelprojecten Nederland uit Groot-Ammers, om daar telkens een mooi geheel van te maken.
Eigenaar directeur William van der Putten van TPN had er nog een behoorlijke puzzel aan: We hadden overal hetzelfde patroon, maar het moest regelmatig in andere ruimten worden gepast. Veel badkamers waren misschien hetzelfde, maar er waren ook grotere bij of kamers met een apart toilet. De suites hadden weer een andere badkamer. Terwijl de tegeltjes vrij klein van formaat zijn, werd er niks op netjes aangeleverd. Elk tegeltje moesten we apart plakken.

Omnicol

Voor alle badkamers werd op de vloer een WD-folie aangebracht van Omnicol en vervolgens daar overheen licht uitgevlakt. Het basis-uitvlakken werd uitgevoerd door de aannemer. Voor de wand leverde Cottoceramix tegeltjes van het merk Adex in 10  x 15 cm.
William beaamt: Het was een nogal intensieve klus. Met gemiddeld zes medewerkers hebben we over de 132 kamers een maand of tien gedaan. Daar hoorde dan ook nog de betegeling van de kelder bij, de terrazzo drempels en de toiletgroepen buiten de kamers.

Tenslotte

Waar het bedrijf vroeger ook dat sanitair in de uitvoering meenam, richt TPN zich tegenwoordig uitsluitend op het tegelwerk. Met de volgende opdracht alweer in het verschiet: het kantoor van organisatieadviesbureau Turner in Leusden, waar hexagon tegeltjes van Winckelmans worden toegepast, vergelijkbaar met de zeskanten in de kelder van het Lloyd-gebouw.
Het gerenoveerde pand werd 14 september geopend; de gasten kunnen hier het verleden voelen, maar niet de belastende geschiedenis die erachter ligt. Het heet vanaf nu Hoxton Hotel Lloyd en maakt onderdeel uit van een keten met hotels op vooraanstaande plekken in wereldsteden. ■

Gemeenschappelijke toiletten met Winckelmans op de vloer
Gemeenschappelijke toiletten met Winckelmans op de vloer

Badkamer met Adex in 10 x 15 aan de wand
Badkamer met Adex in 10 x 15 aan de wand

U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2023
pijltje Artikelen uit 2023 - nr. 4
pijltje Lloyd Hotel weer klaar voor gasten
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug