Thema Onderhoud
‘Je moet alles per situatie opnieuw in kaart brengen’
Even les bij oprichter Haagclean
Ruud ter Smitte
De producten voor reinigen en onderhoud van natuursteen en tegels worden steeds vaker met behulp van een machine aangebracht, ook in de particuliere sector. Dit gebeurt in navolging van de overtuigende resultaten vanuit de professionele schoonmaakbedrijven.
Renée de Haan
Haagclean in Rijswijk is een goed voorbeeld van adviezen en uitvoeringen op maat. Directeur Ruud ter Smitte en senior accountmanager Paul Vogelaar vullen elkaar perfect aan. Ruud heeft al jaren veel praktijkervaring en Paul beschikt over ongeveer wetenschappelijke feitenkennis op dit gebied. Beiden zijn bevlogen met hun vak en gaan binnen enige tijd als gepensioneerden plaats maken voor de schoonzoon van Ruud die al jarenlang meeloopt met veel IT-kennis.
Exclusief
Voor het zover is deelt Ruud graag vanuit kantoor annex toonzaal zijn kennis in een exclusief vraaggesprek. Het bedrijf begon in een klein pandje en zit sinds 2000 in het industriegebied Plaspoelpolder in Rijswijk.
We hebben als Haagclean al vanaf de oprichting veel met tegels te maken, ook omdat dat in de projectsfeer al jaren een voor de hand liggende afwerking is. Onze inbreng liep voorheen via de groothandelaar en de agenten; publiciteit was niet nodig. Bij onderhoud gaat het om lange termijn-denken waarbij 90% van de kosten uit arbeid bestaat.
Gedachtengoed
Net als bij de wet van Pythagoras heeft het team van Haagclean alles op een rij gezet en beginnen de adviezen altijd vanuit hetzelfde gedachtengoed.
Ga droog reinigen als het kan en nat als het moet. De essentie van schoonmaken is dat het er schoon en soms glanzend uitziet en hygiënisch veilig is. Micro-organismen mogen geen kans krijgen zich te ontwikkelen en ons ziek te maken. Dat laatste is voor de particulier minder belangrijk want daar wordt al immuniteit opgebouwd met alles wat er binnen komt.
Desinfecteren
Je moet alles per situatie opnieuw in kaart brengen. Zo bouwen in kinderdagverblijven kleintjes tien keer meer immuniteit op dan het gemiddelde, in tegenstelling tot ouderen die heel vatbaar worden voor van alles. Dus in zorgcentra leert de schoonmaker dat na elke kamer waar hulpmateriaal is gebruikt, dit gewassen moet worden. En verschillende doekjes voor toilet, aanrecht en zo meer. Dat lukt aardig in Nederland, maar in Zuid-Europa gebruiken ze nog paardenmiddelen dus veel desinfecteren, heel ongezond. Terwijl de Italianen wel weer heel ver zijn in scheikundige vondsten probiotica en synbiotica waardoor micro-organismen zich niet meer kunnen delen. Heel interessant voor de tegelindustrie.
Geen tijd
Voor grondige schoonmaak van natuursteen- en tegelvloeren zijn schrob-zuigmachines essentieel. Vuil dringt in het oppervlak en moet loskomen. Dat betekent altijd het middel voldoende laten inweken, dan losschrobben en wegzuigen. Ruud heeft dat al meegekregen tijdens zijn baan bij McDonalds en weet precies hoe het er in de praktijk aan toegaat. Niemand heeft tijd en er wordt van alles op de grond gesmeten. Voor je het weet wordt er met een mop en een emmer sop vuil verspreid. Het residu daarvan zie je niet. Ja, met een hygiëne-meter. Maar dat kost tijd en is prijzig.
Zwembaden
Hiermee komen we op een interessant punt van veilig, schoon en hygiënisch, zoals dat in zwembaden in de certificering is opgenomen.
Hier lopen mensen op blote voeten en velen zijn extra kwetsbaar zoals kinderen. Daar doen we met de hygiënemetingen drie keer per jaar random proeven van vierkante meters in de toiletgroep en op andere plekken. Er mogen niet meer dan 500 deeltjes per 100 cm2 gevonden worden. Dat kun je zien op een spectrum en in speciaal licht. Die deeltjes zitten in de lucht en slaan neer op een oppervlak. Om je een idee te geven: bij moppen kom je niet onder de 1300 deeltjes en na water zuigen is dat 86 deeltjes.
Chemie
De vervuiling vanuit de lucht kan gedesinfecteerd worden met een zuurstofmachine die met ozon en UV ook schimmels uit de omgeving kan vangen. Ruud benadrukt: Net als bij een vlek uit de autolak halen, moet je een chemie gebruiken die niet het oppervlak aantast, dus geen zuur, tenzij je dat juist wilt beschadigen. Dan ben je in feite tegels of natuursteen aan het etsen.
Zandinloop
Schade gebeurt ongewild bij gladde tegels die onderhevig zijn aan zandinloop; dat slijt in zeker bij draaibewegingen. Dat kunnen we eruit polijsten, bij natuursteen gebeurt dat regelmatig. Hoe harder de steen hoe meer druk op de diamantschijf, tot een zekere limiet. Een druk van 700 kg op
1 cm2 graniet, dat ga je niet doen. Dan pak je een polijstpasta in zwart, grijs, wit.
Ouderwets
Met machines en middelen bezoekt Haagclean veel klanten uit de regio met een bijna ouderwets gezonde werkwijze: Ga niet in delen van het land werken waar je de klanten en hun omgeving nauwelijks kent. En waar jouw medewerkers uren reistijd aan kwijt zijn. Daar zijn ter plaatse anderen voor’’, zo stelt Ruud kernachtig. Er is wel een duidelijke samenwerking met bedrijven in Zuid-Holland, zoals Weska in Rotterdam waar Johan Wils dezelfde principes hanteert.
Lange termijn
Onze buitendienst werkt niet op target of op bonus; ze moeten op lange termijn meedenken. Wij hier bepalen hun agenda niet en in de werkwijze staat de klant centraal. Dat klinkt als een open deur, maar ik kan je vertellen dat Paul vroeger bij een multinational werkte waar alles om omzet draaide. Dus als je een klant adviseert om de machine op optimaal doseren te zetten, verkocht je minder schoonmaakmiddel en dan wordt de accountmanager niet blij, maar de klant is dik tevreden. Met een beter resultaat tegen geringere kosten.
In kaart brengen
Ruud neemt graag de auto als vergelijking dus dit keer zijn de banden aan de beurt. Goedkope banden kunnen 10.000 km mee en dure 50.000. Wat zijn dan de goedkoopste? Hoeveel wordt er gereden, gaat die auto nog lang mee? Je moet beslissers mee laten denken, erbij betrekken en niet direct aan geld denken. Bij schoonmaakmiddelen en methoden moet je kosten en gebruik in kaart brengen en dan rolt daar de beste of goedkoopste oplossing uit.
Meerwaarde
Hij rekent voor hoe soms echte handdoekjes in een restaurant besparen op keukenrol, terwijl het ook prettiger werkt. Dat heet de meerwaarde van sommige producten.
Bij nieuw gelegde vloeren gaat het schoonmaakbedrijf aan de slag op een schone vloer maar vol kit of epoxyresten. Hoe kun je dat zo opleveren? Het is trouwens de verantwoordelijkheid van de verwerker dus speel dat terug! Ik ben nu thuis aan het tegelen en gebruik Schönox QU6. Het is iets duurder maar dat haal je zo van de tegels af.
Voorbeeldproject
Bij projecten brengt hij alle facetten in excelbestanden samen met als motto ‘niet doen wat je niet hoeft te doen’. Recent is daar een voorbeeldproject bijgekomen in Waalwijk op basis van BIM-tekeningen. Hiervoor is samen met iemand anders een schoonmaakplan ontworpen met nieuwe technische hulpmiddelen.
Het gaat om een bepaalde wijze van schoonmaken en de frekwentie, die per ruimte kan verschillen. Los van de kritieke onderdelen, zoals toiletten en deurkrukken, dat moet altijd gebeuren. We leren op dit punt veel uit de ruimtevaart, waar de passagiers ziektekiemenvrij gelanceerd worden.
Basistrainingen
Ook na zijn pensioen zal hij af en toe basistrainingen voor schoonmakers blijven geven; met hen staat en valt het succes van het plan.
We gebruiken tegenwoordig modules in virtual reality dus je kunt fictief aan de slag en krijgt gevarentekens en markeringen bij wat er niet goed gaat. De leerlingen moeten het net zolang herhalen tot ze het goed hebben. Ze moeten op de hoogte zijn van de vloerafwerkingen, de tijdsfactor, waar de schakelaars en kranen zitten. Zien, denken, doen en zie je iets dat er niet hoort, haal het weg.
Detailwerk
Voor een groot deel kunnen kostenposten met de computer berekend worden en wordt erop gehamerd dat er voorzichtig met het materieel omgegaan moet worden, want dat is een hoge investering.
Ruud: Er komt ook veel detailwerk bij zoals een luchtrooster in de vloer dat normaal eens per jaar wordt vervangen maar zit er een rookruimte onder dan moet dat maandelijks.
Jaloerse blik
Instructies geven doet hij onvermoeid met een jaloerse blik naar Duitsland. Daar heb je een Meister in Sauberkeit. Nederlanders lezen niets, dus ook geen instructies. Wij weten het allemaal zo goed… Ik blijf boekjes maken op dit vakgebied. Het kost veel tijd en geld en levert niets op maar ik laat wel iets nuttigs na.
■
U bevindt zich hier:
HOME
Een greep uit onze artikelen
Artikelen uit 2023
Artikelen uit 2023 - nr. 4
Even les bij oprichter Haagclean Ruud ter Smitte